SOS d’Arrels Fundació

FCVS
Autor/a: 
FCVS
El recompte d'Arrels Fundació del juny passat va detectar 1.231 persones dormint als carrers de Barcelona. Font: Arrels Fundació
El recompte d'Arrels Fundació del juny passat va detectar 1.231 persones dormint als carrers de Barcelona. Font: Arrels Fundació
Arrels Fundació fa una crida per rebre donacions que li permetin seguir atenent persones sense llar a Barcelona. Font: Arrels Fundació
Arrels Fundació fa una crida per rebre donacions que li permetin seguir atenent persones sense llar a Barcelona. Font: Arrels Fundació

SOS d’Arrels Fundació

Autor/a: 
FCVS
FCVS

Resum: 

Des del mes de gener del 2022, Arrels Fundació ha atès 2.169 persones, una xifra superior a la de tot l’any passat i un 70% més que fa deu anys. I ho ha fet amb preus disparats i menys ingressos dels previstos.

En el dia a dia, des d’Arrels Fundació veuen les diferents capes de la crisi i complint la funció d’alertar que les persones en situació vulnerabilitzada ho estan passant molt malament l’entitat ha llançat un crit d’alerta: per primer cop en molts anys, pot passar que la fundació no pugui fer front a la demanda creixent que tenen i hagin de deixar d’atendre nous casos.

Una de les capes de com n’és de crua la situació és que l’entitat calcula que les despeses totals dels subministraments -aigua, llum i gas- suposaran un cost de 100.000 euros més que l’any passat. Un increment que es nota també en els lloguers de pisos i en les despeses de mobiliari i reparacions. Cada allotjament costa quatre-cents euros anuals més que a inicis d’any.

Una altra capa és que algunes de les persones allotjades en pisos d’Arrels, que tenen uns ingressos mínims, han de fer passos enrere, perquè no poden pagar l’augment de preus de productes bàsics. Una de les educadores del programa de pisos, Sheila Viñes, explica que n’hi ha que han hagut de demanar poder anar a un menjador social o rebre ajuda del Banc dels Aliments. “Coses que abans podien assumir, ara ja no”, indica contundent.

Tot és més car i alhora Arrels, com altres entitats, veuen baixar les donacions. Calculen que ingressaran 217.000 euros menys del previstos en aquest concepte. La previsió era tancar l’any amb un dèficit de 325.000 euros, però amb l’increment de preus del dia a dia s’hi ha afegit un dèficit sobrevingut de 432.000 euros. “Es tradueix en uns 757.000 euros que haurem ingressat menys del que hem gastat”, explica el director, Ferran Busquets

Una de les fortaleses d’Arrels és no dependre massa dels diners públics, però en crisis com la d’ara es pateix perquè baixen els ingressos privats. “En els darrers anys, prop del 70% d’ingressos han arribat gràcies al suport ciutadà. La nostra activitat és la que és perquè la societat hi confia, per això demanem suport, per no parar màquines sinó tot el contrari, perquè necessitem anar molt més enllà i atendre més persones”, reclama Busquets.

L’entitat es posa de marge fins al febrer vinent per valorar com van les coses i no té previst aturar el pla d'obrir més dies el centre obert. “Les persones que viuen al carrer ho fan els 365 dies a l’any i entenem que necessiten una atenció continuada”, diu Busquets. Per fer aquesta atenció una de les novetats és que a partir del desembre el centre obert del carrer Riereta, a Barcelona, obrirà també els caps de setmana i els festius.

Comentaris

La falta de finançament adequat (en quantitat i forma) del Tercer Sector a Catalunya està abocant-lo a una situació límit.

Arrels se suma a altres organitzacions que han donat la veu d'alarma sobre la dificultat de continuar amb la seva tasca sense els recursos necessaris. Una tasca que consisteix a oferir serveis socials que són responsabilitat, en última instància, d’un sector públic miop a la situació de desgast en què es troba el sector.

Diners (dels fons Next Generation), n'hi ha. Però, on estan anant a parar?

Recomano llegir l'article "Les portes giratòries (i Colau) contra Arrels: i no és cap anècdota" de Vicent Partal (@vpartal) publicat a Vilaweb el passat 10/11/2022. Només un tats:

"En aquesta línia, ara tenim davant un escàndol monumental. Aprofitant els fons Next Generation, l’Ajuntament de Barcelona ha signat un conveni amb Hogar Sí i Provivienda per a atendre 175 persones sense llar. Són 7,6 milions d’euros que ingressaran aquestes dues associacions madrilenyes. I això passa al mateix temps que la Fundació Arrels ha anunciat que no podrà atendre més gent perquè no tenia prou diners per culpa de la pujada generalitzada dels preus."

Afegeix un comentari nou