Àmbit de la notícia
Social

Torna la “Tardor solidària” a la UB

Entitat redactora
Fundació Autònoma Solidaria
  • L’exposició «Síria, la paraula de l’exili», del fotoperiodista David González, es podrà visitar del 17 al 26 de novembre a l’Edifici Històric
  • L’alumnat de 1r d’ESO de l’IES Lluís Vives portarà l’obra Camins de nit. Infants perduts en els exilis, al teatre del campus de Mundet el dia 23 de novembre
  • Les conseqüències de l'Ebola és el tema de l’exposició del fotoperiodista Alfons Rodríguez que es podrà veure a la Facultat de Medicina del 14 de desembre al 31 de gener
  • Del 3 de novembre al 8 de gener, el CRAI Biblioteca del Campus de Mundet acollirà l’exposició «Desenterrant el silenci. Antoni Benaiges, un mestre de la República en una fossa comuna de Burgos»

La crisi de refugiats sirians, el paper de les dones en la recuperació de la memòria històrica, el franquisme, el dret a l'alimentació o l'ebola centraran les activitats de conscienciació des d'ara i fins el gener.

La Fundació Solidaritat UB posa en marxa una nova edició de la Tardor Solidària. L'objectiu és, segons la Fundació, "promoure en el sí de la comunitat universitària valors relacionats amb la solidaritat, la lluita contra la pobresa i l'exclusió social, la cooperació per al desenvolupament o la protecció dels drets humans".

"Desenterrant el silenci. Antoni Benaiges, un mestre de la República en una fossa comuna de Burgos"

Del 3 de novembre al 8 de gener es podrà visitar al CRAI Biblioteca del Campus de Mundet una mostra fotogràfica que reconstrueix la història d'Antoni Benaiges, assassinat el 1936. L'exposició forma part del projecte d'investigació Desenterrant el silenci, dut a terme pel geògraf i fotògraf barceloní Sergi Bernal.

A més, el teatre de campus de Mundet acollirà el dia 23 de novembre, a les 18.30 h, la representació de "Camins de nit. Infants perduts en els exilis", a càrrec de l'alumnat de 1r d'ESO de l'Institut Lluís Vives. L'obra de teatre forma part del projecte pedagògic "Donar veu a la memòria" desenvolupat per aquest institut de secundària. L'obra reflexiona sobre la marxa de nens a causa de la Guerra Civil espanyola, i que van emprendre tres camins: els que van ser enviats a colònies escolars i ciutats allunyades del front, els que van marxar a altres països com Mèxic o França, i finalment l'exili interior d'aquells nens que es van quedar i van viure un canvi radical en les seves vides, explicat a través del canvi de l'escola republicana a la franquista.

Jornada "Dones i memòria històrica"

El divendres 6 de novembre a les 11h se celebrarà a la Facultat de Biblioteconomia i Documentació un acte per abordar el paper de les dones en els processos de recuperació de la memòria història i democràtica, amb especial menció a les dones gitanes. hi participen l'IG Kultur Österreich i la Federació d'Associacions Gitanes de Catalunya (FAGiC), amb una representació de dones gitanes d'Àustria i Catalunya. També hi intervindrà Núria Ricart, professora de la Facultat de Belles Arts, que explicarà el procés participatiu impulsat des de la Universitat per recuperar la memòria de l'antiga Presó de Dones de les Corts.

Durant la jornada es presentarà l'exposició "Porrajmos, el genocidi del poble gitano", que es podrà veure a la mateixa Facultat del 4 al 27 de novembre. La mostra parla del genocidi de les comunitats europees de gitanos per l'Alemanya nazi.

Exposició "Síria, la paraula de l'exili"

Del 17 al 26 de novembre a l'Edifici Històric, el fotoperiodista David González exposarà 14 imatges que retraten la realitat de persones refugiades a Jordània a través de la mirada d'una jove siriana de 21 anys. L'exposició es complementarà amb una taula rodona.

"L'Ebola, més enllà de l'Ebola" 

És el títol de l'exposició fotogràfica que es podrà visitar a la Facultat de Medicina des del 14 de desembre fins el 31 de gener. El fotoperiodista Alfons Rodríguez mostra 30 imatges del continent africà per explicar les conseqüències de la malaltia. L'acte d'inauguració se celebrarà el 15 de desembre amb una taula rodona en què participarà el mateix Rodríguez i Antoni Trilla, professor del Departament de Salut Pública de la Universitat i director de la Unitat d'Avaluació, Suport i Prevenció de l'Hospital Clínic.

Curs Dret a l'alimentació: el menjar com a debat en període de crisi

El curs s'impartirà del 16 al 30 de novembre a l'Aula de Drets Humans de l'Hospitalet de Llobregat. Està adreçat a tots els públics i abordarà la crisi alimentària que es pateix a diversos llocs del planeta i també a Catalunya. Se centrarà en els models de producció agrícola, el fenomen global de malbaratament d'aliments, la pobresa alimentària i el paper de les institucions i entitats que lluiten contra ella.

Franco 40/40: el franquisme en quarentena

També s'inclou dins de la Tardor Solidària la programació Franco 40/40: el franquisme en quarentena, que impulsa l'Observatori Europeu de Memòries (EUROM) de la Fundació Solidaritat de la Universitat de Barcelona, amb el suport de l'Ajuntament de Barcelona i de la Comissió Europea. Es tracta d'una sèrie d'activitats culturals i divulgatives per revisar els gairebé quaranta anys de règim franquista amb motiu del 40è aniversari de la mort del dictador. La programació Franco 40/40 s'allargarà fins al desembre i culminarà amb l'exposició, al Museu Marítim de Barcelona, de Síndrome de Guernica, una obra escultòrica de Fernando Sánchez Castillo elaborada amb el que va ser el vaixell de Franco, l'Azor.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari