Àmbit de la notícia
Social

Un de cada quatre joves de l’àrea de Barcelona pateix malestar emocional arran de la pandèmia

Entitat redactora
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a
Judit Meix
  • Tristesa, angoixa, ira, avorriment i incertesa són les emocions més presents entre els joves.,
    El jovent que se sent desplaçat, deprimir o trist es triplica i passa del 3,1% al 10,3%. Font: Llicència CC (Pexels) Font: Pixabay
  • joves fent teràpia
    L'estudi posa de manifest la forta associació del malestar emocional amb el confinament. Font: Llicència CC (Pexels) Font: Freepik
  • El treball de les emocions entre adolescents i joves és més important que mai, arran de la crisi sanitària.
    . L’estudi també evidència que s’ha eixamplat la bretxa de gènere en matèria de salut mental i benestar emocional. Font: Llicència CC Font: desconeguda

Un estudi elaborat per la Diputació de Barcelona assenyala que les persones joves amb estat anímic negatiu durant la pandèmia han passat del 17,9% al 25,7%.

La pandèmia ha causat estralls en la salut emocional del jovent barceloní. Aquesta és una de les principals conclusions de l’estudi ‘Estat anímic en joves de Barcelona província: evolució, factors associats i impacte de la pandèmia’, impulsat per la Diputació de Barcelona. L’estudi també evidència que s’ha eixamplat la bretxa de gènere: els nois amb estat anímic negatiu representen el 28%, enfront del 53% de noies.

A partir d’una enquesta d’hàbits relacionats amb la salut de l’alumnat de 4t d’ESO de l’àrea de Barcelona, s’analitza l’estat anímic negatiu amb un bloc de preguntes sobre la Covid-19. Amb les respostes obtingudes es posa de manifest la forta associació del malestar emocional amb el confinament, les perspectives negatives de futur i una mala adaptació a les circumstàncies actuals. 

L’estudi també assenyala que el pes socioeconòmic, pel que fa a l’estructura familiar o el nivell econòmic, també és un factor important en l’impacte anímic del jovent. Les persones que es troben en situacions més vulnerables són més propenses a patir malestar emocional persistent.

Els percentatges es dupliquen

Pel que fa als diversos elements que componen l’estat anímic negatiu, les conclusions de l’estudi exhibeixen una clara tendència a l’empitjorament de tots ells, duplicant-se entre els períodes prepandèmic (2015-2020) i pandèmic (2020-2022). El 14,6% de l’alumnat que ha respost l’enquesta assegura sentir-se sempre avorrit, el 13,4% nerviós i el’11,8% permanentment desesperançat respecte al futur

A més, el 12,4% assegura tenir problemes per dormir i el 13,6% apunta no tenir prou ànims per fer coses. En línies generals, el jovent que se sent desplaçat, deprimir o trist es triplica i passa del 3,1% al 10,3%.

També s’evidencia que no hi ha un canvi de tendència en les hores de son entre els períodes prepandemic i el pandèmic. El jovent amb estat anímic positiu dorm una mitjana de 7,7 hores, mentre que el que presenta malestar emocional dorm 7,1 hores.

Protegir la salut mental i el benestar emocional, una prioritat de Salut Pública

Un dels reptes immediats que l’estudi recomana abordar per evitar la cronificació de l’estat anímic negatiu és identificar la possibilitat de revertir la tendència. Pel que fa a les intervencions, s’han engegat iniciatives per a protegir i cuidar la salut mental de l’adolescència en tots els entorns, sigui familiar, escolar o d’oci.  

En altres països estan sorgint iniciatives que des de la Diputació considera “interessants”, com per exemple la plataforma MoodSpace, impulsada a la ciutat belga de Flandes. Consisteix en un espai web en el qual, amb un llenguatge entre iguals i pròxim, es donen eines per a l’autodiagnòstic, consells per a la resiliència, alhora que crea marcs de confiança.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari