Una jornada per reflexionar i debatre sobre l’estat dels drets de la infància a Catalunya i Europa

Fundació Pere Tarrés - Transversal
Autor/a: 
Carlos Faneca
La jornada s'emmarca en la celebració del Dia Internacional dels Drets dels Infants. Font: Taula del Tercer Sector
La jornada se celebra el 16 de novembre, a les portes del Dia Internacional dels Drets dels Infants. Font: Taula del Tercer Sector
El 28,6% dels infants a Catalunya estan en risc de pobresa. Font: Pixabay
A Catalunya, un de cada tres infants es troba en una situació de pobresa i exclusió. Font: Pixabay
Al 2017, la tasca del risc de pobresa en menors de 18 anys va augmentar 2'7 punts respecte l'any anterior. Font: Font: Unsplash
Els drets dels infants, tot i estar reconeguts, encara són vulnerats avui dia arreu del món. Font: Unsplash

Una jornada per reflexionar i debatre sobre l’estat dels drets de la infància a Catalunya i Europa

Autor/a: 
Carlos Faneca
Fundació Pere Tarrés - Transversal

Resum: 

La Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, a través de la PINCat, i Diplocat organitzen el debat ‘Europa Social’: ‘Un nou impuls a l'acció local i europea en defensa dels drets de la infància’, el 16 de novembre.

El dret a l'educació, a la protecció contra l'explotació en el treball, a una atenció mèdica, a l'alimentació o a l'habitatge, són alguns drets dels infants que actualment, tot i estar reconeguts, encara són vulnerats. Com a exemple, a Catalunya, un de cada tres infants es troba en una situació de pobresa i exclusió. Són nenes i nens que no tenen cobertes necessitats bàsiques. A escala europea, per la seva banda, la mitjana de la taxa de pobresa i exclusió infantil se situa en el 24%, vuit punts per sota.

A les portes del Dia Internacional dels Drets de la Infància, la Taula del Tercer Sector, a través de la Plataforma d'Infància de Catalunya (PINCat), i Diplocat organitzen el debat 'Europa Social': 'Un nou impuls a l'acció local i europea en defensa dels drets de la infància'. L'esdeveniment, que tindrà lloc el 16 de novembre, des de les 9.30 a les 13:30 h, a l'Aula Magna de l'URL Facultat d'Educació Social i Treball Social Pere Tarrés, al carrer Santaló 37, de Barcelona, té com a finalitat reflexionar i debatre sobre l'estat dels drets de la infància, tant a Catalunya com a Europa.

A banda d'abordar aquest context, tant a escala local, com europea, la jornada, en la qual també col·laboren Eurochild i la mateixa facultat que l'acull, reivindicarà el potencial de l’acció local del tercer sector per a la defensa i garantia dels drets dels infants. També es generaran propostes per a una nova agenda social compartida en el marc de la Presidència espanyola del Consell de la UE i les eleccions europees del 2024.

A través de dues taules rodones, 'Europa Social' explorarà iniciatives que promouen la protecció i defensa dels drets de la infància des de diferents territoris i nivells de governança. La primera, sota el títol 'Perspectives globals i comunitàries dels drets de la infància a la UE', comptarà amb la participació de diversos agents clau en l’àmbit dels drets de la infància a Catalunya i Europa, com ara representants governamentals, d’institucions europees i organismes internacionals.

D'altra banda, a la segona taula, 'Propostes en infància des de l’acció local i del tercer sector europeu', es compartiran experiències territorials procedents de Malta, Dinamarca, Àustria i Itàlia que milloren la garantia dels drets de la infància des de l’acció local i el tercer sector europeu. Durant l'acte també es presentarà l'actualització de l’informe PINCat sobre els drets de la infància a Catalunya i es donarà a conèixer la Càtedra de Lleure Educatiu i Acció Sociocultural de la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés.

Per assistir a la jornada, caldrà omplir el formulari d'inscripció.

Programa del nou debat 'Europa Social'

'Un nou impuls a l'acció local i europea en defensa dels drets de la infància' obrirà les portes a les 9.30 h i s'iniciarà a les 10 h amb la benvinguda institucional, a càrrec de la Núria Valls, secretaria d’Infància i Adolescència i Joventut, del Departament de Drets Socials de la Generalitat; la Laura Foraster i Lloret, secretària general de Diplocat; la Gisela Riberas, vicedegana d’Ordenació Acadèmica del Campus d’Educació Social i Treball Social de la Fundació Pere Tarrés, i el José Antonio Ruiz, coordinador de la PINCAT.

A continuació, a les 10.20 h, la Judith Calabria, responsable tècnica de la PINCat, presentarà l'actualització de l’informe ‘Anàlisi de l’estat actual de la garantia de drets a Catalunya’, elaborat per la PINCat, que posa el focus en la situació del col·lectiu.

A les 10.30 h, s'iniciarà la primera taula de reflexió, amb la moderació del Roger Garcia, responsable de polítiques d’infància d’UNICEF Catalunya. Hi participaran el Jiri Svarc, responsable de la Unitat de Polítiques Socials de la Direcció General de Treball, Assumptes Socials i Inclusió de la Comissió Europea; l'Stela Grigoras, especialista en protecció d’infància d’UNICEF Europa i Àsia Central; el Ricardo Ibarra, director de Plataforma de Infancia, i l'Ester Cabanes, directora general d’Atenció a la Infància i l’Adolescència, del Departament de Drets Socials.

La Txus Morata, directora de la Càtedra de Lleure Educatiu i Acció Sociocultural Pere Tarrés, Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés, donarà a conèixer, a les 11.15 h, la Càtedra que dirigeix, que explora el potencial de l’educació en el lleure per a la protecció de la infància en situació de vulnerabilitat.

La segona taula, a les 11.30 h, estarà moderada pel Ciaran O'Donnell, responsable de projectes d’Eurochild. Hi participaran el Mattia de Bei, vocal de la junta de la xarxa CNCA - Coordinació Nacional de Comunitats d’Acollida (Itàlia); el Henrik Nørgaard, expert en treball en xarxa (Dinamarca); la Margaret White, directora de Prisms - entitat i projectes sobre l’autisme en la societat (Malta); la Bettina Schwarzmayr, directora educativa de l’Agència d’Infància i Adolescència (WIENXTRA) de Viena (Àustria), i l'Elisenda Xifre, presidenta de Federació d’Entitats d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (FEDAIA).

Finalment, la Mieke Schuurman, directora de l'Àrea de Drets de la Infància i Capacitació d'Eurochild, i la Francina Alsina, presidenta de la Taula d'entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, s'encarregaran de la cloenda de l'acte, sota el títol 'Tercer sector i territoris europeus dempeus pels drets de la infància'. En finalitzar la jornada, es farà un aperitiu de networking.

Afegeix un comentari nou