Una plataforma de comunicació responsable de la UPF al servei de les entitats

FCVS
Autor/a: 
Sònia Pau Cortada
La iniciativa de la UPF permet que estudiants del grau de Publicitat i Relacions Públiques facin campanyes i estratègies de comunicació per a entitats. Font: UPF
La iniciativa de la UPF permet que estudiants del grau de Publicitat i Relacions Públiques facin campanyes i estratègies de comunicació per a entitats. Font: UPF
La iniciativa de la UPF ofereix solucions comunicatives a ONG i projectes solidaris, a través de metodologies d'aprenentatge-servei i voluntariat per part de l'alumnat. Font: UPF
Response UPF ofereix solucions comunicatives a projectes solidaris a través de metodologies d'aprenentatge-servei i de voluntariat per part de l'alumnat. Font: UPF

Una plataforma de comunicació responsable de la UPF al servei de les entitats

Autor/a: 
Sònia Pau Cortada
FCVS

Resum: 

Alumnat voluntari del grau de Publicitat i Relacions Públiques crea estratègies comunicatives adaptades a les necessitats d'iniciatives solidàries.

Es diu Response UPF i és una plataforma de comunicació responsable d'on sorgeixen campanyes i accions de comunicació estratègica per impulsar iniciatives solidàries d'entitats i associacions sense recursos econòmics. Les campanyes i l'estratègia comunicativa les elaboren estudiants del grau de Publicitat i Relacions Públiques de la Universitat Pompeu Fabra (UPF).

"Response UPF és una plataforma de coneixement per a la comunicació estratègica responsable amb l'objectiu d'oferir solucions comunicatives a fundacions, ONG i iniciatives solidàries, a través de metodologies d'aprenentatge-servei i voluntariat per part de l'alumnat", explica el coordinador de la iniciativa, Lluís Trillo, que és professor associat al departament de Comunicació de la UPF.

Trillo hi afegeix que des del grau en Publicitat i Relacions Públiques fa temps que treballen en l'orientació cap a la comunicació responsable. Ho fan amb assignatures vinculades a aquesta idea i amb plans docents que contemplen objectius de desenvolupament sostenible -com ara la igualtat de gènere, l'erradicació de la pobresa, la sostenibilitat o el consum responsable-. "Aquests elements que el grau ha anat integrant a la docència pretenen formar futurs professionals ètics i responsables envers les necessitats socials", subratlla.

"La creació d'aquesta plataforma estable és una aposta per la concreció de la comunicació responsable en la qual ja fa temps que treballem", afirma en la mateixa línia la directora del grau en Publicitat i Relacions Públiques de la UPF, Mònika Jiménez-Morales.

La plataforma està pensada per a l'alumnat de Publicitat i Relacions Públiques, Comunicació Audiovisual i Periodisme, però, de fet, hi pot participar tot l'alumnat de la UPF. Hi poden col·laborar amb els seus coneixements específics per crear campanyes i accions de comunicació reals que les entitats sol·licitants duran a terme i que comptaran amb el suport de la UPF.

"Treballar en casos reals i, a més, estar col·laborant amb causes que els importen és molt motivador per a l'alumnat", assegura Trillo, que insisteix en la idea que és una bona oportunitat per treballar amb situacions de la vida real.

Els primers projectes

Les entitats que no tenen prou recursos per dedicar a la comunicació, però sí que tenen idees i ganes de fer alguna campanya, poden demanar la col·laboració a aquesta plataforma de comunicació responsable. "Treballem en alguns primers projectes -diu Trillo- i el que destacaria d'entrada és la implicació de l'alumnat fomentant una metodologia de treball que ha de ser el seu futur com a comunicadors".

La manera de treballar és en tot moment a partir dels principis com honestedat, equilibri, respecte, transparència, coherència, sostenibilitat, bidireccionalitat i equitat. Són els principis que caracteritzen la comunicació responsable. Entre els projectes amb els quals es treballa n'hi ha amb la Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS), Arrels Fundació, l'entitat Superacció i la Fundació Kalida.

El professor de la UPF té clar que hi ha molt de camí per córrer i molts possibles marcs de col·laboració estratègics per unir universitat i tercer sector. Unes col·laboracions que incideixen, reitera, en la formació de futurs professionals ètics i responsables amb les necessitats socials.

Afegeix un comentari nou