Vicki Bernadet: "El 20% de la població pateix algun abús sexual abans dels disset anys"
Comparteix
Només amb una acció i implicació col·lectiva es podran aturar els abusos sexuals. Aquest és el principal eix de treball de la Fundació Vicki Bernadet especialitzada en la infància.
“La societat n’ha de ser conscient, ha de perdre la por i assumir responsabilitats, mentre que les entitats han d’assolir professionalment la capacitat de donar ajuda a les víctimes d'abús sexual”. Així respon Vicki Bernadet, presidenta i fundadora de la Fundació Vicki Bernadet, la pregunta de com es pot posar solució a l’abús sexual en infants. I hi afegeix que les institucions, “màximes responsables de la protecció de la infància”, han d’augmentar els recursos necessaris per garantir els drets dels infants.
La Fundació ha llançat ‘Predestinats’, una campanya de sensibilització feta en col·laboració amb Ogilvy Barcelona i basada en dades probabilístiques sobre l'abús sexual infantil. “L’objectiu és aconseguir sensibilitzar i conscienciar la societat sobre aquesta realitat, que malauradament, pel que fa a la incidència, no ha millorat i es manté estable en aquest 20% d’infància afectada”, explica Bernadet, que subratlla que un de cada cinc nens o nenes pateixen algun tipus d’abús sexual abans dels disset anys.
A més, en vuit de cada deu casos, l'abús sexual es produeix en un entorn familiar i de confiança, ja sigui amb membres de la família o bé professionals de l’educació formal o de l’educació en el lleure. Això vol dir que són adults que exerceixen un rol de poder en un espai de proximitat amb la criatura.
Aquest primer trimestre del curs 22-23, junts hem fet les aules un espai més segur pels infants amb la vostra ajuda
— Fund. Vicki Bernadet (@FVBernadet) December 22, 2022
Suma't a https://t.co/wNK2mm0ZWW
Gràcies pel suport! #FVBernadet pic.twitter.com/N7B0hdyeld
Des de la Fundació es treballa per l’atenció, però també per fer difusió d’aquesta realitat i per sensibilitzar la societat: “Necessitem una societat conscienciada amb la urgència de canviar aquest percentatge -indica Bernadet-. Una societat que s’activi per fer-ho possible”. I hi afegeix: “La societat ha de qüestionar i connectar amb aquesta dolorosa realitat des de la necessitat d’actuar col·lectivament”.
La Fundació ha atès 1.366 noves demandes d'ajuda en l'últim any, un 2% més que l’any anterior. Per a la directora, aquesta dada, malgrat la duresa que significa, és una bona notícia, perquè “cada vegada que algú denuncia públicament i els mitjans se’n fan ressò, cada vegada que se’n parla, s’ajuda les víctimes a trencar el silenci”.
Més atencions
L’augment del nombre d’atencions no necessàriament implica un augment del nombre de casos, sinó que les persones expertes ho atribueixen més aviat a la denúncia d’abús sexual que fins ara estaven més ocults. “Aquest canvi de paradigma hauria d’estar acompanyat d’un augment de recursos que són molt necessaris”, apunta Bernadet.
Un altre aspecte preocupant que remarquen des de la Fundació és la llista d’espera de vuit mesos. “La llista d’espera és injusta i terrible i la realitat que pitjor sustentem a l’entitat, perquè és molt trist que demanis ajuda i que triguis a rebre-la, especialment en els casos d’abús sexual infantil -alerta la directora de la Fundació Vicki Bernadet-. Costa molt denunciar-ho, i si allargues el procés és molt possible que la víctima decideixi fer un pas enrere”.
En aquest sentit, explica que atenen les demandes d’ajuda que poden, no pas totes les que voldrien. L'entitat fa una crida a les administracions perquè hi posin més recursos i també al teixit empresarial i a les persones particulars que hi puguin col·laborar econòmicament.
Afegeix un nou comentari