Xavier Freixas: "La columbofília desenvolupa sentiments biológics naturals i envers la protecció de la natura"

Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a: 
Vanesa Vilaseca
Xavier Freixas, president de la Federació Catalana de Coloms Missatgers Font: Federació Catalana de Coloms Missatgers
Xavier Freixas, president de la Federació Catalana de Coloms Missatgers Font: Federació Catalana de Coloms Missatgers
Xavier Freixas, president de la Federació Catalana de Coloms Missatgers Font: Federació Catalana de Coloms Missatgers
Xavier Freixas, president de la Federació Catalana de Coloms Missatgers Font: Federació Catalana de Coloms Missatgers
Coloms volant per casa d'en Xavier Freixas Font: Federació Catalana de Coloms Missatgers
Coloms volant per casa d'en Xavier Freixas Font: Federació Catalana de Coloms Missatgers

Xavier Freixas: "La columbofília desenvolupa sentiments biológics naturals i envers la protecció de la natura"

Autor/a: 
Vanesa Vilaseca
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Resum: 

Hem entrevistat al president de la Federació Catalana de Coloms Missatgers (FCCCM), vinculat a la columbofilia des de l'any 1971 cuidant, entrenant i participant a curses amb els seus coloms missatgers.

Com va néixer la Federació?

L'any 1872 el publicista Nil Maria Fabra importa 24 parelles de coloms missatgers des de Bèlgica i instal·la el primer colomar a Barcelona. Després sorgeixen el Reial Club Columbòfil Catalunya l'any 1889, la Societat Columbòfila Missatgera Mataró l'any 1894, el Grup Columbòfil Català l'any 1902, la Societat Columbòfila la Coloma Sport l'any 1926 i la Societat Columbòfila Bétula Missatgera de Badalona l'any 1930 que, l'octubre de 1934 i en plena segona república, es van constituir en Agrupament Columbòfil d'Entitats Catalanes per organitzar concursos.

L'ACCCM es va constituir l'any 1934 com a avantsala del que seria la Federació Columbòfila Catalana de Coloms Missatgers, constituïda el 17 de juny de 1935. Va néixer per aglutinar tots els clubs existents, ajuntar esforços i iniciatives esportives, com a òrgan superior de la columbofília a Catalunya.

Quin és el context històric sobre els coloms missatgers?

Des de l'antiguitat hi ha notícies de la utilitat dels coloms en les guerres entre egipcis, grecs, romans, àrabs, etc. Actualment, malgrat l'existència de sofisticats mitjans de comunicació, els coloms missatgers cobreixen una tasca irreemplaçable com a enllaços efectius i segurs en el pas d'informació entre diferents zones estratègiques en els conflictes bèl·lics, intercanvi d'informació entre hospitals i identificació de nàufrags.

Què caracteritza els coloms missatgers?

Els missatgers són una raça especial de coloms. Per la seva vivesa, el seu vol especial, el seu plomatge i la seva anatomia, són considerats com uns autèntics atletes de l'espai. En estat natural no s'allunyen molt del seu colomar. Allà viuen, s'hi alimenten i s'hi reprodueixen. Però, entrenats i estimulats convenientment, tendeixen a recórrer les distàncies dels concursos en el menor temps possible.

Què aporta la columbofília?

La pràctica d'aquest esport desenvolupa de forma permanent els sentiments biològics naturals i sensibilitza envers la protecció de la natura. El columbòfil arriba a establir una entesa amb els seus coloms com un entrenador amb els seus pupils, enteniment necessari per enviar-los a competir o a afavorir el retornen les millors condicions.

És un esport que es gaudeix amb la família i altres persones. Es practica amb coloms missatgers i es pot fruir de la relació del cuidador amb aquests coloms que són uns excel·lents atletes. Els cries, els prepares mitjançant un bon entrenament diari, es procura que tinguin una magnífica salut. Com dic és una relació molt maca de les persones amb els animals.

Els coloms missatgers cobreixen una tasca irreemplaçable com a enllaços efectius i segurs en el pas d'informació entre diferents zones estratègiques en els conflictes bèl·lics, intercanvi d'informació entre hospitals i identificació de nàufrags.

Quines dades rellevants s'han de tenir en compte per practicar aquest esport?

Que és un esport que es practica a casa. En cas d'absència poden autoabastir-se si es té la precaució de deixar-les aigua i menjar pels dies que s'estigui fora de casa. La dieta del colom és barata, es compon d'una barreja de grans. Els coloms mengen al voltant de 30 grams diaris. Són unes aus respectuoses amb els veïns, si el columbòfil les acostuma a un hàbit i les educa, mantenen net el seu entorn.

Hi ha actualment moltes persones associades?

A Catalunya som uns 200 columbòfils actius. Cada any es fan curses esportives, exposicions, conferències, xarrades, repartiment de premis, trobades entre columbòfils, etc.

Quin procés seguiu per fer volar els coloms?

Els coloms són conduïts al punt d'enlairament desitjat. Des d'aquest punt se'ls deixa en lliber­tat per tal que retornin als seus colo­mars. Quan arriben es comprova amb rellot­ges especials el temps invertit de vol en la cursa. Amb els temps dels coloms arribats i comprovats, s'estableixen classifica­cions individuals o per equip.

Encara no se sap el perquè aquestes aus saben tornar a casa seva (el colomar) quan els deixem anar de llocs que no coneixen i a unes distàncies considerables.

Com saben els coloms a quin lloc han d'anar?

El colom missatger és de la raça especial Columba ivia. Té molta agilitat, resistència i un gran sentit de l'orientació. Fet que fa que sempre tinguin la capacitat de tornar al seu colomar, des d'allà on siguin. Els coloms sempre tornen, per instint, al seu colomar de tota la vida per lluny que sigui. Un colom missatger amb un bon entrenament és capaç de volar més de mil quilòmetres de distància.

Us trobeu amb dificultats a l'hora de què els coloms tornin?

El retorn a casa no és gaire fàcil. A més de les inclemències meteorològiques o les a les muntanyes, l'enemic natural número u dels coloms són les aus rapinyaires. 1 segon, l'acció de l'home: els caçadors, les línies elèctriques, etc.

Què utilitzen els coloms per retornar?

Posseeixen un esquelet capaç de resistir l'enorme treball que fan els seus músculs. També estan dotats d'una gran rapidesa de vol, d'equilibri harmònic de mus­culatura, de plomatge abundant i suau amb especials característiques per aconseguir una mí­nima resistència de fregament contra el vent durant el vol.

S'ha de destacar el seu innat sentit de l'orientació. Tot això en conjunt, els fa capaços de tornar al colomar, atrets per la seva parella, per les seves cries o simplement pel seu niu, des de distàncies superiors a 800 quilòmetres a unes velocitats de 80 quilòmetres per hora o més.

Els coloms sempre tornen, per instint, al seu colomar de tota la vida per lluny que sigui.

Com ha de ser el colomar?

L'habitatge d'un colom pot ser des d'una gàbia fins a una autèntica casa. Poden instal·lar-se en terrats, terrasses, àtics, jardins o fins i tot en la teva mateixa finestra o el teu mateix balcó. Poden ser de fusta, metàl·liques o d'obra realitzada amb un disseny que els permeti ser pràctiques, senzi­lles i netes de tota mena de paràsits; és molt important, que estiguin seques.

Us considereu una entitat curiosa? Per què?

La majoria de la gent no coneix aquest esport. Com he dit és molt minoritari. Antigament, als anys 1950 a cada casa tenien coloms i l'afició era fabulosa. El cotxe ho va canviar tot. La curiositat principal de la Columbofília (Criar i competir amb coloms missatgers) és que encara no se sap el perquè aquestes aus saben tornar a casa seva (el colomar) quan els deixem anar de llocs que no coneixen i a unes distàncies considerables. Quan ens tornen els coloms tenim unes sensacions difícils d'explicar.

Afegeix un comentari nou