Estratègies davant l’odi, les violències i les opressions
Unes jornades organitzades conjuntament per Esplais Catalans, l'Escola Lliure El Sol i la Fundació Ferrer i Guàrdia, sota el títol 'Estratègies davant l’odi, les violències i les opressions'.
Els dies 5, 6 i 7 de novembre, l'Escola Lliure El Sol acollirà la segona edició de les Tardes de Lleure i Antiracisme a Barcelona, unes jornades organitzades conjuntament per Esplais Catalans, l'Escola Lliure El Sol i la Fundació Ferrer i Guàrdia. Sota el títol 'Estratègies davant l’odi, les violències i les opressions' aquest espai pretén oferir eines i estratègies per combatre el racisme, l'odi i altres formes de violència des de l’àmbit del lleure educatiu.
Les inscripcions són gratuïtes i independents, s'ha de fer una inscripció per taller a la web de l’Escola Lliure el Sol. Convalida 6 hores associatives del curs Marta Mata si s'assisteix als 3 tallers de les Tardes.
Amb la creixent presència de postures reaccionàries i racistes, sobretot entre la joventut, aquestes jornades són una oportunitat per reflexionar i actuar des del món del lleure, un agent que pot ser clau en la lluita antiracista i la construcció d'una societat crítica i inclusiva.
Es tractarà d’unes jornades de tres dies en què s’abordaran temàtiques des de diferents perspectives, com els discursos d'odi a les xarxes, els reptes de les infàncies migrants o les experiències col·lectives d’antiracisme. D’aquesta manera, es busca incidir de manera extensa i pràctica en la lluita contra les opressions des del lleure educatiu. Les jornades estan especialment enfocades a oferir recursos a monitors i monitores d’esplais, caps d'agrupaments escoltes i educadors de temps lliure, però també estan obertes a totes aquelles persones que vulguin formar-se en l’àmbit de l’antiracisme i l’educació social.
Les tardes de lleure i antiracisme són una oportunitat única per compartir i construir estratègies efectives per enfrontar el racisme i les opressions des de l'educació en el lleure. Animen a totes les persones interessades a formar part d’aquest espai de reflexió i acció per una societat més justa i inclusiva i difondre’n totes les activitats.
Programa
- 5 de novembre (18:30 - 20:30): Discursos d'odi i racisme a les xarxes socials. Taller a càrrec d’AlgoRace, un projecte pioner en la perspectiva antiracista dins del debat públic sobre la intel·ligència artificial, amb Miriam Hatibi, periodista i activista antiracista. Es tractaran els mecanismes dels discursos d'odi i com el lleure pot ser un motor per revertir-los.
- 6 de novembre (18:30 - 20:30): El racisme com a vulneració de drets i eines per fer-hi front. A càrrec de SOS Racisme, amb Úrsula Ruiz. El taller oferirà una aproximació teòrica la llei d’estrangeria com a llei que vulnera els drets humans i farà un recorregut per la Llei d’igualtat de tracte i No discriminació com a eina que els restitueix.
- 7 de novembre (18:30 - 20:30): Experiències d’antiracisme. Taula rodona amb la participació del Sindicat d'Habitatge de Poble-sec, Criando Alianzas i una entitat del lleure educatiu. A partir de les experiències d’aquests col·lectius, l’objectiu d’aquest espai és construir propostes antiracistes aplicables al nostre context, traslladant les seves reflexions al context de l’educació en el lleure i l’associacionisme.
Avinguda Drassanes, 3
Barcelona
(Barcelona)
<p class="address" translate="no"> Avinguda Drassanes, 3 <br> Barcelona <br> (Barcelona) <br> </p>
<p class="address" translate="no">
Avinguda Drassanes, 3 <br>
Barcelona <br>
(Barcelona) <br>
</p>