10 anys custodiant la terra

Autor/a: 
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)
 Font:
Font:
 Font:
Font:

10 anys custodiant la terra

Autor/a: 
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)

Resum: 

La Xarxa de Custòdia del Territori (xct) ha complert una dècada. Durant aquests 10 anys, ha consolidat a Catalunya el model de custòdia del territori (CdT) com a estratègia de participació de la societat en la conservació i gestió del medi natural, rural i urbà. Té nous reptes per als propers anys.

Durant aquests 10 anys de trajectòria de la Xarxa de Custòdia del Territori (xct) s’han assolit molts reptes: s’ha consolidat el model de custòdia del territori (CdT) com a estratègia de conservació, s’ha inclòs la CdT en vàries lleis nacionals i estatals i s’ha treballat per assolir una custòdia de qualitat.

També, des de la xct, s’ha donat assessorament i suport a les entitats de custòdia, s’ha avançat en el reconeixement social d’aquesta estratègia a través del portal web viulaterra.cat i s’ha fet xarxa amb organismes internacionals afins.

Implicats en el territori

Actualment la xct compta amb més de 150 organitzacions membres associades que treballen en favor de la custòdia del territori, de les quals més del 40% són entitats del tercer sector ambiental.

En aquests deu anys, s'han creat més de 600 acords de custòdia de la mà de 70 entitats de custòdia. D'entre aquestes, sobresurten tres entitats que han signat a l'entorn de 65 acords de custòdia: Minyons Escoltes i Guies de Catalunya, Diputació de Girona i Obra Social de CatalunyaCaixa, actualment la Fundació Catalunya-la Pedrera.

La superfície amb acords de custòdia arriba ja a les 62.129,1 ha, el 2% del territori de Catalunya, que es concentren especialment al Pallars Jussà (30.877 ha), i a l'Alt Urgell i al Baix Empordà, en menor mesura. A aquesta superfície, cal sumar-hi també les 230.000 ha de custòdia marina.

Els valors de conservació d'aquest tipus d'acord són predominantment forestals (27,6%), en segon lloc, com a terreny agrícola/pastures (14,8%), i, en tercera posició, zones humides (11,5%). I la majoria dels acords responen d'una manera especial a la conservació d'hàbitats (23,2%), però també a la promoció de l’aprofitament sostenible dels recursos i a la conservació d'espècies, entre altres.

Consulteu el darrer Inventari dels acords de custòdia de la xct.

Nous reptes

La xct, a més de fer compendi de la feina feta, també reconeix nous reptes per assolir d'aquí en endavant. Entre altres, aposta per un major reconeixement de la custòdia del territori per part de les administracions públiques, l’aplicació d’incentius fiscals, l’impuls del mercat de custòdia, un major autofinançament o un augment del reconeixement social.

Retorn en motiu del desè aniversari

Per celebrar els 10 anys, l'entitat va fer una crida a compartir impressions sobre la tasca de l'entitat i la custòdia del territori. Aquí teniu un recull de piulades del twitter o de missatges enviats a la xct.

Per saber-ne més consulteu el portal tècnic de la xct o el portal ciutadà viulaterra.cat.

Afegeix un comentari nou