13 aspectes a considerar per fer incidència política

Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya
Autor/a: 
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catlunya (XVAC)
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

13 aspectes a considerar per fer incidència política

Autor/a: 
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catlunya (XVAC)
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya

Resum: 

La incidència política des del sector no lucratiu recull els esforços vehiculats a través de les entitats per influir en la creació de polítiques públiques al servei del bé comú. Quins aspectes cal tenir en compte alhora de fer incidència política?

Fem incidència política en el moment en què identifiquem un problema o una necessitat de la societat que les polítiques públiques no resolen, i decidim organitzar-nos per participar activament en la seva resolució.

La particularitat de la incidència política des del sector no lucratiu és que està orientada a la recerca del bé comú i no busca un interès particular. Les entitats del tercer sector permeten vehicular la influència i el compromís ciutadà en les qüestions públiques.

Us presentem 13 aspectes a tenir en compte a l'hora de fer incidència política.

1. Legitimitat

La Legitimitat és a la base. La legitimitat de l'acció ve donada per la component moral, quant al compromís amb els valors de l’entitat sense afany de lucre, que afecten la societat i el bé comú; per la component tècnica, a través de la nostra trajectòria i el nostre coneixement real; per la component politicosocial, en quant la nostra base social ha d’estar ben representada; i per la component legal, relacionada amb el profund coneixement de les formes jurídiques existents.

2. Base Social

Impliqueu a tota la base social, també en la presa de decisions: és la forma de garantir major legitimitat.

3. Agenda política

Coneixeu l'agenda política: cal aprendre a desxifrar el cicle de les polítiques publiques per decidir en quina etapa volem incidir. Conèixer la dinàmica que pot incorporar un afer públic a l'agenda de govern. Cal identificar els moments òptims per incidir i conèixer els condicionants. Per exemple fase de formulació, implementació o avaluació, elaboració d’alternatives, disseny i planejament.

La manera com es formula un afer públic condiciona els instruments i els objectius que es posaran al servei per resoldre’l, participar en l’hora de definir un problema.

4. Agenda política pròpia

Dissenyeu l'agenda política pròpia: ha de ser el pla de treball a seguir.

Les reivindicacions bàsiques han de ser molt concretes i assumibles, triades de forma estratègica, per tal de garantir l'eficiència dels recursos de l'organització. Cal definir de manera concreta l'administració destinatària, la normativa especifica, el calendari d'actuacions, però estant atents a les oportunitats que puguin aparèixer.

5. Dedicació

Avalueu molt bé l'energia, l’equip, el temps i el cost que tindrà aquesta de dedicació. Es tracta d’un procés molt exigent, recordeu que fins i tot existeix la figura del lobbista professional.

6. Transparència

La transparència és clau. Les regles del funcionament democràtic exigeixen que la ciutadania estigui informada en tot moment de quines persones i institucions accedeixen als representants polítics, amb quines propostes i amb quins mitjans. La transparència ens proporciona legitimitat ètica.

7. Base tècnica

Creeu una base tècnica de qualitat: és necessària la formació multidisciplinària dels equips tècnics, siguin professionals o voluntaris. És fonamental la intervenció també d’experts i professionals externs.

8. Actors

Coneixeu els actors: governs, parlaments, organitzacions. La incidència política té una pluralitat de destinataris que configuren una xarxa que hem de tenir molt ben dibuixada. Institucions públiques i representants polítics governs estatal, autonòmic, de les corporacions, i parlaments que representen el poder legislatiu.

Cal identificar la seva capacitat real de promoure o bloquejar les accions, i quins són els col·lectius que poden haver influenciat la seva postura i generat una major o menor afinitat amb la nostra proposta.

En el Parlament podem incidir a través de les comissions i altres dinàmiques parlamentàries, dintre o fora de processos legislatius concrets , però sempre a través dels grups parlamentaris. Cal considerar l’arc parlamentari complet, per millorar la qualitat i l'efectivitat de la nostra incidència política i evitar ser relacionats amb un partit o l'altre .

9. Aliances

Busqueu aliances: altres institucions de la societat civil i agents socials, com ara Universitats, col·legis professionals, ong, altres lobbies o mitjans de comunicació.

10. Formes de fer incidència

Coneixeu i trieu la forma d'incidència més adequada. Les accions de confrontació i denúncia han d'anar acompanyades de mecanismes de col·laboració.

  1. Demaneu compareixences al parlament
  2. Presenteu al·legacions i denúncies
  3. Visites de camp dels parlamentaris: convida'ls a visitar el teu projecte/entitat
  4. Mantingueu un contacte regular amb representants tècnics i polítics
  5. Feu propostes electorals; participeu en l’elaboració dels plans electorals
  6. Participeu en els processos legislatius amb intervencions i al·legacions
  7. Preguntes parlamentàries i proposicions no de llei
  8. Incidiu en la formació organitzant jornades formatives per a públics específics de tècnics de l’administració…: identifiqueu les agendes i les rutines de treball que faciliten l'assistència
  9. Promoveu els plans de treball conjunts amb l'administració

11. Incidència mediàtica

Complementeu la vostra acció amb la incidència periodística o mediàtica.

Tingueu una bona presència en la xarxa i cuideu la comunicació, amb un missatge definit, coherent i elaborat, a web i xarxes socials. Busqueu l'aliança dels mitjans de comunicació, proporcionant-los informació clara, directa i rellevant; feu bones notes de premsa i cuideu els vostres contactes.

12. Incidència Social

Treballeu la incidència social i pública. Promoveu la implicació i el suport de la ciutadania. Organitzeu activitats per al públic: xerrades, sortides, visites, jocs…i també actes de protesta, reivindicacions i manifestacions. Promoveu el voluntariat.

13. Avaluació

Feu el seguiment i una avaluació de la tasca realitzada: al·legacions presentades, reunions amb representants públics, normes que incloguin el teu item, programes electorals que en parlin, aparicions en premsa, mencions dels representants públics….

Per aprofundir, podeu consultar les guies La incidència política del tercer sector i Incidència política: concepto, importància y herramientas.

Afegeix un comentari nou