15.000 persones participen a la Setmana de la Natura

Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya
Autor/a: 
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)

15.000 persones participen a la Setmana de la Natura

Autor/a: 
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya

Resum: 

La Setmana de la Natura finalitza amb 232 actes al llarg de Catalunya que han permès connectar amb la Natura als 15.000 assistents.

Les xarxes socials s'han inundat d'imatges de persones amb la polsera verda de la Setmana de la Natura. Són fotografies preses pels 15.000 participants que mostren el seu compromís d'actuar per la conservació de la natura, alguns d'ells cares ben conegudes. La Setmana de la Natura ha esdevingut una dinàmica celebració de la Natura durant els 10 intensos dies de primavera que van el 27 de maig al 5 de juny, dia mundial del Medi Ambient.

232 ocasions de connectar amb la natura

L'objectiu de la Setmana era promoure una connexió amb la natura, que permetés entendre la necessitat de prendre's cura i actuar per ella. I així s'han pogut realitzar en els 232 actes organitzats per tot Catalunya i en múltiples formes d'aproximació. Una tercera part de les activitats han estat sortides de descoberta de la flora la fauna i el paisatge: per exemple per conèixer els arbres del Cadí, o les orquídies a l'Osona, els ocells a l'Empordà, els voltors d'Alinyà o els amfibis de la serralada de Marina. El dia 4 de juny es va realitzar un bioblitz al Pont del Diable de Tarragona, amb l'objectiu d'identificar el màxim nombre d'espècies.

Els assistents s'han pogut implicar en el voluntariat ambiental, col·laborant en l'acondicionament d'espais per a la fauna autòctona, en la retirada de residus dels espais naturals i d'espècies invasores, o ajudant a recuperar una font d'aigua.

Hi ha hagut una crida especifica per a la recuperació de les fonts d'aigua com, a elements singulars amb una importància alhora com a ecosistemes naturals, i com a punts de reunió i identitat social. El mateix Martí Boada va apadrinar la font de Fontanelles que es va recuperar el diumenge 5 de juny a Viladrau, tal com havia anunciat a Mònica Terribas durant els Matins de Catalunya Radio.

Nombrosos han estat els tallers i els espais de debat i reflexió. Durant un dels actes inicials a la fageda d'en Jordà el geògraf Josep Gordi va presentar el llibre Tornar a la Natura, i els assistents van gaudir d'una especial passejada pel bosc. El dia 3 de juny l'aventurer Albert Bosch va oferir una apassionant xerrada explicant com les seves experiències gaudint de la natura el van fer desenvolupar la consciència i entendre la necessitat de tenir un comportament actiu per la seva protecció.

Implicació transversal

Les entitats ambientals, a través de la Xarxa de Voluntariat Ambiental i la Xarxa de Custòdia del Territori, han estat les impulsores i dinamitzadores de la Setmana. Un 44% dels actes, més d'un centenar, han estat organitzats per les oeneges ambientals catalanes. Però la participació ha estat transversal, amb la complicitat d'ajuntaments, parcs naturals, administracions, escoles i empreses.

Reconeixement públic

El batec del cor de l'spot de la Setmana de la Natura es va sentir al Saló de Sant Jordi del Palau de la Generalitat durant la celebració oficial del Dia Mundial del Medi Ambient amb el President Puigdemont, dilluns 6 de juny. L'acte va ser presentat com a un exemple de la participació ciutadana. Marc Vilahur, president de la Fundació Emys, va presentar públicament les dades de la Setmana de la Natura, i va posar l'èmfasi en la importància del tercer sector ambiental en la cura del medi ambient.

El dissabte anterior, el programa Solidaris de Catalunya Radio va retransmetre en directe un dels actes de la Setmana. La mateixa cadena va dedicar a la Setmana de la Natura la secció Control Claret de la Laia Claret, dintre dels Matins de Catalunya Radio amb Mònica Terribas.

L'acte de Peralada en el que van assistir 600 infants de l'Alt Empordà va ser recollit al programa Espai Terra i a l'InfoK a Tv3. I la Setmana de la Natura va ser presentada per la periodista Pilar Sampietro, al programa Vida Verda de RNE4.

Una festa familiar per concloure

Diumenge 5 de juny la Setmana de la Natura va concloure amb una festa familiar a Riudarenes, a la finca de custòdia del territori de Can Moragues. Allà els infants i les famílies van poder conèixer l'espai i participar als tallers de natura, per finalment gaudir del concert del popular grup infantil El Pot Petit i de la presència del personatge explorador i ecologista Pau, de la família del Super 3.

Natura i Tecnologia

No han estat només les xarxes socials que s'han omplert de fotografies amb la polsera verda i amb l'etiqueta #setmananatura. També han estat vehicles per connectar amb la Natura l'aplicació I-Naturlist, en la que s'han realitzat més de 200 nous registres, i l'aplicació IAS Tracker que ha acompanyat en diverses sortides relacionades amb espècies invasores.

Afegeix un comentari nou