20 projectes de ciència ciutadana
Comparteix
Un catàleg recull fins a una vintena de projectes de recerca científica que s’estan duent a terme a Barcelona amb un denominador comú: la participació ciutadana com a peça clau.
“Ciència Ciutadana, 20 projectes per fer ciutat" editat per l'Ajuntament de Barcelona (Institut de Cultura) i coordinat per l’Oficina de Ciència Ciutadana, inclou 20 projectes diferents sorgits de diverses universitats i centres de recerca catalans que estan en marxa a Barcelona i abasten disciplines molt diverses.
La publicació conté una fitxa de cada projecte amb una breu explicació, una pàgina web a partir de la qual el ciutadà pot saber com participar-hi i finalment una adreça de contacte per a poder conèixer més de prop els projectes.
Com col·laborar en aquestes recerques?
L’Oficina de Ciència Ciutadana, en el seu decàleg, defineix la ciència ciutadana com “la recerca científica conduïda, parcialment o completament, per científics amateurs o no professionals”.
Entre les bones pràctiques que proposa l'oficina, els projectes han de contemplar la generació de nou coneixement amb la participació activa de la ciutadania en almenys una etapa del procés de recerca:
- Crowdsourcing. Els ciutadans capten o processen dades.
- Intel·ligència distribuïda. Els ciutadans interpreten dades.
- Ciència participada. Els ciutadans participen en la definició de problemes, reptes, objectius i en la captació de dades.
- Ciència col·laborativa. Els ciutadans dissenyen amb els científics la recerca que s’ha de dur a terme. La recerca ha de tenir un impacte directe sobre l’entorn immediat del ciutadà i pot motivar accions específiques a la ciutat.
Entre els 20 projectes, hi figuren Ornitho.cat impulsat per l’Institut Català d’Ornitologia, Atrapa el Tigre, Observadors del Mar, Biodiversidad virtual, Abelles urbanes, entre molts d'altres.
El llibret es pot descarregar en format digital i també es pot adquirir en paper a la seu de l’ICUB, al palau de la Virreina.
Afegeix un nou comentari