3 projectes d'horts solidaris

Autor/a: 
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

3 projectes d'horts solidaris

Autor/a: 
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)

Resum: 

Cada cop són més les iniciatives solidàries que es generen a l'entorn dels horts comunitaris. Vic, Valldoreix o Alcarràs en són tres nous exemples, sempre de la mà d'entitats ambientals o socials i ens municipals.

Amb adults o joves, sigui per a l'autoconsum per tal de garantir la subsistència familiar o per cedir els aliments cultivats a entitats socials que atenen les famílies amb dificultats econòmiques.

Són iniciatives, la majoria de les quals casen la vessant ambiental (fomenten els cultius ecològics i biosostenibles) i la social (es potencia el treball i el vincle comunitari, la relació intergeneracional, l'autoconsum i la solidaritat).

Horts solidaris per a l'autoconsum a Vic

L'Ajuntament de Vic ha cedit uns terrenys municipals actualment en desús per utilitzar-los com a horts amb finalitats solidàries. Aquests horts estan gestionats per l’associació Horts Solidaris de Vic i compta també amb la col·laboració d'altres entitats i empreses, que han aportat també finançament o bé materials o serveis necessaris per fer realitat el projecte.

Així ofereixen l'oportunitat a famílies que es troben en situació econòmica difícil a poder conrear aliments per al seu autoconsum. De moment, els Horts Soldiaris de Vic gestionen 10 parcel•les i dos coordinadors fan l’acompanyament a les famílies que disposen d’aquest terreny.

L’Ajuntament de Vic, que l'any 2010 ja va encetar els horts urbans adreçats a persones amb risc d'exclusió social- té la intenció d’estendre aquesta mateixa iniciativa als diferents barris de la ciutat, ja siguin municipals o de privats que els vulguin cedir per aquesta finalitat.

De l'hort a Càritas, a Valldoreix

I de Vic a Valldoreix (Vallès Occidental), on ha sorgit una altra experiència ben diferent però que va en la mateixa línia. És la iniciativa de l'hort solidari de Valldoreix, gestionat per l'EMD de Valldoreix, amb l'ajut de voluntaris que fa una aportació periòdica a Càritas Sant Cugat del Vallès.

Així, incorporen aliments frescos i ecològics als paquets -fins ara només de producte envasat- que l'entitat distribueix setmanalment entre les famílies que més dificultats econòmiques tenen.

El projecte també inclou la inclusió social, ja que Càritas ha assignat de forma rotativa una beca remunerada a dues persones beneficiàries del servei per tal que puguin intervenir directament del procés de producció.

És una iniciativa que desperta interès en el territori, com és el cas de la cooperativa L'Ortiga o veïns que també s'hi han sumat.

"LLaurem l'asfalt" a Alcarràs

A Alcarràs (Segrià) han afegit, a més, la vessant de l'educació. Joves de 15 a 17 anys participen durant quinze dies de juliol en un camp de treball que té un doble objectiu.

D'una banda, sensibilitzar-los sobre la funció dels horts solidaris per aquelles famílies que passen per moments econòmics difícils. De l'altra, per fer els preparatius tècnics per poder conrear els horts, que estan pensats per ajudar famílies amb problemes socioeconòmics, a través de l'autoproducció.

El camp de treball està organitzat per la Direcció General de Joventut del Departament de Benestar Social i Família i gestionat per la Fundació Escolta Josep Carol, i compta amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Alcarràs.

Afegeix un comentari nou