Com actuar d'una forma efectiva després del foc?

Autor/a: 
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)
 Font:
Font:

Com actuar d'una forma efectiva després del foc?

Autor/a: 
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)

Resum: 

Acciónatura, com altres entitats ambientals, fa un reconeixement a les iniciatives ciutadanes com 1català1arbre que han sorgit arran del gran incendi de l'Empordà i convida a canalitzar tota aquesta força conjunta en accions que tinguin un impacte real i efectiu.

Acciónatura sosté que els nostres boscos estan adaptats als focs i podran regenerar-se sols i que caldrà esperar un temps per veure quines mesures cal aplicar, en funció de les característiques de cada zona. El que cal és, sobretot, impulsar la gestió dels boscos i la prevenció dels focs.

Què caldrà fer?

  • Ara mateix, esperar. Desprès caldrà fer un estudi de la zona i determinar les millors accions per dur a terme.
  • Evitar l’erosió i la pèrdua de sòl. Una de les possibles accions podria ser talar els arbres cremats que es mantenen en peu per tal d’afavorir els rebrots de cara a la primavera. Les branques i troncs que se n’obtinguin es poden col·locar seguint les línies de nivell per tal de sostenir el sòl i evitar l’erosió als pendents i, alhora, recuperar-ne la matèria orgànica.
  • Gestionar la regeneració natural per tal de potenciar les espècies autòctones més resistents davant el foc. Puntualment, si es veu que amb la regeneració natural no n’hi ha prou, es podrien fer reforestacions.
  • Prevenir els focs per mitjà de la gestió forestal. És important netejar els sotaboscs i establir espais tallafocs. S’han cremat els boscos de l’Empordà però a Catalunya tenim encara molts boscos vulnerables, així com terrenys boscosos abandonats perquè els propietaris no poden afrontar les despeses de manteniment. És millor ser proactiu que reactiu i evitar així que el que vivim ara no es repeteixi amb aquesta intensitat.
  • Aprofitar la biomassa forestal per generar energia. No només parlem de la llenya, també de productes amb alt valor calorífic, com els pèl·lets o el carbó vegetal.

Què es pot fer des de la societat civil?

  • Informar-se, amb sentit crític i tenint cura de les fonts.
  • Vigilar les pròpies actituds, evitar llançar burilles, vidres i seguir totes les indicacions de prevenció de foc.
  • Donar valor a l’agricultura. Els cultius i prats fan de tallafocs i, a més, formen un mosaic de paisatges d’alt valor i d’alta diversitat. Amb més diversitat hi ha més resiliència, és a dir, la capacitat de l’ecosistema per regenerar-se. -
  • Donar valor a la ramaderia. A l’hivern els ramats poden entrar a pasturar als boscos, d’aquesta manera s’aconsegueix un sotabosc net i menys vulnerable. Un exemple d’ iniciativa reeixida és la de l’Associació de Ramaders de la Vaca de l’Albera.
  • Lluitar contra el canvi climàtic. La intensificació de esdeveniments extrems, com sequeres o onades de calor, així com la cada vegada més gran durada de l’estiu fa més difícil que els focs puguin ser controlats.
  • Formar-se com a voluntaris ambientals i comprometre’s amb accions a llarg termini.
  • Implicar-se amb les associacions i entitats del territori.

Afegeix un comentari nou