Carme Carrió: "Treballem per millorar les condicions de vida de tots els veïns i veïnes del barri"
Comparteix
L'Associació de Veïns i Veïnes de l'emblemàtic barri manresà de les Escodines promou estratègies de participació i apoderament de la comunitat, per buscar la millora les condicions de vida de tots els veïns i veïnes.
Quan va néixer l'associació ?
Es va constituir el 1977, i va ser de les primeres associacions de veïns i veïnes de Manresa. Va néixer a partir del moviment veïnal que s'havia organitzat per recuperar l'espai on estem, i que ara ha esdevingut un casal municipal. Abans havia estat un convent i una presó, però havia quedat abandonat. Els veïns i veïnes van reivindicar l'espai i el van reconstruir. Des d'aleshores ha sigut una associació molt activa i dinàmica.
Quina és la missió de l’entitat?
La missió de l'associació és millorar les condicions de vida de tots els veïns i veïnes del barri de totes edats, condicions, procedències i carències i fomentar estratègies d'apoderament de la comunitat veïnal i el desenvolupament comunitari.
Quina és la realitat que us envolta?
Les Escodines és un barri amb una forta identitat, som els escodinaires. El barri té una part nova i una part vella, en la que hi ha una estructura de pisos vells, que al llarg dels anys s'han anat abandonant, i ara tenim un problema d'arquitectura urbana. De ser un barri actiu, ara només queden uns pocs comerços. A Manresa tenim l'horitzó posat el 2022, per la celebració dels 500 anys de les revelacions de Sant Ignasi; s'està preparant una ruta de turisme cultural i espiritual, i creiem que pot ser una oportunitat per al barri, que es troba sota la cova de Sant Ignasi.
Organitzem moltes activitats en el Casal del Barri, on tenim biblioteca, coral, escola de música, entre d'altres, i també estem implicats en el Pla Comunitari.
Tenim un contacte diari amb els veïns i veïnes, i rebem les seves demandes. Treballem de forma participativa amb les persones i altres entitats el barri, i treballem en xarxa tot el que podem. Quan hem de fer front a una problemàtica o una necessitat contactem amb tots els agents implicats: escoles, entitats culturals, entitats que treballen aspectes de salut mental, mitjans de comunicació, empreses de la ciutat...... Volem posar sobre la taula diversos punts de vista perquè persones que tenen punts de vista diferents puguin escoltar-se i trobar punts de coincidència.
És un treball lent però l'anem fent, i amb el pas del temps ens anem adonant dels resultats. De vegades passem per una mica de frustració, però moltes altres veiem els efectes i els impactes de la nostra feina.
Quin paper juga el voluntariat?
La participació del voluntariat és molt important, sobretot en l'organització d'activitats per moments especials com la festa de les Enramades. També hi ha moltes persones voluntàries que venen a donar un cop de mà per exemple al Casal d'estiu: moltes dones preparen el berenar als nois i noies, i ens agrada perquè generen moltes relacions intergeneracionals. En aquest sentit hem de dir que tenim molts voluntaris i voluntàries entre la gent gran. D'altra banda, estem molt contents amb la coral, que ha estat impulsada per una voluntària.
Una part de les persones està implicada al dia a dia, altres venen quan hi ha algun esdeveniment, com els dinars populars, les festes o les xerrades. També en el cas d'haver-hi algun conflicte. Hi ha una bona participació en les assemblees, tot i que es podria millorar. Sobretot hem de posar l'èmfasi en la gent jove, per tal d'assegurar el relleu generacional.
De quins projectes esteu més satisfets?
Tenim moltes activitats dedicades a la infància, sempre amb la voluntat d'integrar perfils diferents, barrejar tothom, accessibles per a tothom i inclusives. També estem molt contents amb els horts: a través dels horts no només es recupera el paisatge, també és un espai de comunitat, en ell que s'aprèn a conviure i gestionar conflictes entre persones de manera democràtica.......
Al llarg de l'any fem molta feina, tenim molts projectes consolidats i podem dir d'haver sobreviscut a la crisi, tot i els grans reajustaments que ha hagut de passar l'associació.
Quines són els principals reptes i dificultats als que heu de fer front?
Ara mateix tenim la urgència enllà millora de la qualitat habitacional. Estem treballant molt per la infància i l'adolescència, a través de la cultura, l'escola de música, la coral, l'espai infantil...entesos tots com a eines d'inclusió. Treballem per millorar l'autoconfiança dels joves i als col·lectius en els quals socialment no es confia, donant-los protagonisme i responsabilitat.
Les nostres propostes són espais de capacitació i empoderament per les persones, però som conscients que són projectes que no són fàcils i són lents.
Hem de trobar noves oportunitats per al barri i la ciutat, i superar una mica l'estigmatització que ha tingut
Quin ha estat un moment emocionant en la història de l'entitat?
Després de la lluita veïnal i l'inici de la reconstrucció de l'edifici de l'antiga presó-convent casal per part dels veïns i veïnes, va ser emocionant veure'l transformat en el casal dinàmic que és avui i reconegut com a centre cívic, així com prendre l'encàrrec del pla comunitari del barri .
Afegeix un nou comentari