Cimera pel clima a París
Comparteix
El 30 de novembre es celebra la Conferència pel Clima a París. Els ciutadans es mobilitzen per exigir als estats un acord que aporti accions reals en la lluita contra el canvi climàtic.
Del 30 de novembre a l'11 de desembre es celebra a Paris la COP21 2015, o Conferència pel Clima de París. Després de 20 anys de negociacions, l’objectiu d’aquesta trobada és aconseguir un acord legalment vinculant i universal sobre el clima, que permeti mantenir l'escalfament global per sota de 2 ° C.
Sis anys després del fracàs de les negociacions sobre el clima a Copenhaguen, París representa una nova oportunitat per a la comunitat internacional de ser capaç de definir polítiques reals que afrontin de forma eficaç l’escalfament global. A la conferència, s’esperen 50.000 participants, 25.000 delegats de governs i d’organitzacions internacionals, agències de l'ONU, ONG's i societat civil.
La ciutadania s'expressa
El canvi climàtic no és només una qüestió ambiental, és un afer social, econòmic, de justícia, de drets humans, i un deure moral vers les generacions futures. Per aquest motiu, els ciutadans de tot el món no poden permetre una nova manca de compromís dels estats, i s’han organitzat per fer-lo saber, en la marxa mundial pel clima. A 2500 ciutats de tot el món hi haurà marxes per reclamar un acord de mesures reals i efectives, que permetin minimitzar les emissions de gasos d’efecte hivernacle, promoguin l’abandó dels combustibles fòssils i la transició a un model energètic de baixes emissions, amb energies renovables.
Accions a Catalunya
1. Marxa pel clima a Barcelona
Marxa ciutadana pel clima, coordinada pel Moviment de Justícia Climàtica, del qual formen part les entitats ambientals Aigua és Vida, Adenc, Associació per la sobirania alimentària de Catalunya, Depana, Ecologistes en Acció, Ecoserveis, Enginyers Sense Fronteres, Greenpeace, Eticom Som Connexió, IAEDEN – Salvem l’Empordà, World Nature i la Xarxa per la sobirania energètica, entre d’altres.
La marxa inicia diumenge 29 a les 11.30 hores, a l’Avinguda de la Catedral. El recorregut va des de l'Avinguda de la Catedral, a la Via Laietana, i continua per la Gran Via de Les Corts Catalanes, la Plaça de Tetuan, el Passeig de Sant Joan, l'Arc de Triomf , el Passeig de Lluís Companys, per finalitzar al Parc de la Ciutadella.
2. Bicicletada popular a Girona
L’Associació de Naturalistes de Girona, Aigua és vida, Mou-te en Bici i Xarxa pels Drets Socials, organitzen diumenge 29 una bicicletada a Girona, amb sortida des del pàrquing dels Maristes a Santa Eugènia, baixada fins a plaça Independència i tornada cap a les Deveses fins al viver de llúdrigues del Pla dels Socs de Salt.
3. Concentració a Tarragona
Diumenge 29 de novembre concentració pel clima a Tarragona, a les 12,30 hores al balcó del mediterrani. Gepec i la Plataforma Salvem la Platja LLarga.
4. Una fulla pel clima a Girona
Dissabte 28 a les 10. hores a l’Associació de Naturalistes de Girona convida a tothom a participar en l'acció “Una fulla pel clima” organitzat el 28 de novembre a la Rambla de la Llibertat, on junts farem ressò de la situació actual del clima del planeta, i on l'opinió dels més grans i petits seran la base per a construir una Girona més sostenible.
5. Xerrada “Com ens afecta el canvi climàtic” a l’Ateneu Roig de Barcelona
Dimecres 25 de novembre, de 19:00 a 21:00h, Toni Oltra, de 350BCN i Toni Ribas, de 350BCN, Equo i de Barcelona en comú, els dos membres del Moviment per la Justícia Climàtica, explicaran com afecta el canvi climàtic a la nostra qualitat de vida, a la nostra economia domèstica i com mitjançant l’apoderament ciutadà podem fer petits canvis que es converteixen en grans canvis. A la primera part es donarà resposta a preguntes com: quines són les seves conseqüències del canvi climàtic? Coneixem les repercussions dels nostres actes quotidians? i a la segona es realitzarà un exercici per pensar i posar en comú accions que es poden fer a títol personal per prevenir i mitigar el canvi climàtic.
6. Xerrada COP21 en context: l’abordament institucional del canvi climàtic
Dijous 26 de novembre,les 14 h a l'Aula Magna de la Facultat de Biologia de la UB, xerrada a càrrec de Sònia Garcia , de Grup de Governament pel Canvi Climàtic i d'Anna Pérez d' Ecologistes en Acció. L’objectiu és posar en context la COP21 i conèixer les propostes dels nostres governs. L’organitza el col·lectiu Skamot Verd, de la UB, també adherit al MJC.
Afegeix un nou comentari