Com conservar la natura a Catalunya?

Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya
Autor/a: 
Anna Parisi
La timoneda d'Alfés, a on l'associació Trenca té acords de custòdia Font: Associació Trenca
La timoneda d'Alfés, a on l'associació Trenca té acords de custòdia Font: Associació Trenca

Com conservar la natura a Catalunya?

Autor/a: 
Anna Parisi
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya

Resum: 

La Xarxa per la Conservació de la Natura organitza una jornada a Reus el 30 de setembre per reflexionar sobre quins espais, factors o processos són prioritaris per a la custòdia del territori a Catalunya.

El 30 de setembre es reuneixen a Reus entitats ambientals, propietaris particulars i administracions, implicats en la conservació de la natura mitjançant la custòdia del territori. L'objectiu és pensar cap a on dirigir els esforços de la conservació de la natura a Catalunya, i definir-hi conjuntament una estratègia.

Aliances per la conservació del territori

A l'Alt Empordà l'associació Iaeden i la pagesia protegeixen conjuntament els valors naturals de les finques agràries. Han signat acords per la conservació de la biodiversitat i la singularitat florística de 22 prats de dall i 5 basses de l'Albera. A l'Ametlla de Mar, l'ong Paisatges Vius té un acord de custòdia per la recuperació de la llacuna i les dunes litorals de l'Estany Tort, hàbitat del samaruc, espècie endèmica en extinció.

També és mitjançant acords de custòdia que l'associació Trenca s'ocupa de les tasques de conservació de l'hàbitat de la trenca a Lleida, ocell passeriforme en perill crític.

En total a Catalunya hi ha al voltant de 40.000 hectàrees, 25.000 d'elles de propietat privada, i 4.500 en espais agraris, protegides per més de 700 acords de custòdia del territori.

La custòdia del territori és l'instrument que permet aquestes aliances. És la que permet que associacions ambientals es coordinin amb propietaris, pagesia i administracions, per tal de conservar els valors naturals associats a finques i implementar pràctiques agràries respectuoses.

Definir l'horitzó per a properes actuacions

La jornada del 30 de setembre ha estat impulsada des de la Xarxa per la Conservació de la Natura amb l'objectiu de valorar, de forma conjunta, cap a on han de continuar els esforços. El programa presentarà la situació actual de la conservació, posant èmfasi en la custòdia agrària al Camp de Tarragona, i repassant encerts i incoherències.

Per aquest motiu la XCN convida les entitats ambientals a participar per definir conjuntament una metodologia que faciliti la presa de decisions sobre els espais en els que actuar. Analitzar, per tant, els paràmetres socioecològics que afecten la conservació, els elements o processos que hi incideixen i l'impacte que hi té un projecte de custòdia.

Afegeix un comentari nou