Construïm Biocivilització

Autor/a: 
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)

Construïm Biocivilització

Autor/a: 
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)

Resum: 

Quina responsabilitat tenim cada un de nosaltres en l'estat actual del món? Unes jornades a Sant Cugat i Sant Quirze del Vallès conviden a reflexionar-hi com a via per recuperar la capacitat de generar canvi.

Aquest any s’arriba a la 10a edició d’unes jornades de sensibilització que han anat evolucionant amb els anys fins arribar a l’actual plantejament temàtic: “Construïm Biocivilització”, que arriba de la mà del Fòrum Social Mundial Temàtic de Medi Ambient.

El missatge d’aquestes jornades és simple i complex alhora. Gira al voltant de la responsabilitat que tenim tots i totes, en diferents mides, per acció o per omissió, sobre la realitat que vivim actualment al món.

En aquest sentit, les jornades conviden a pensar que “si acceptem la nostra "part de responsabilitat" en les desigualtats socials, en la pobresa i en la destrucció del medi ambient, recuperem la capacitat i el poder per canviar l'escenari actual, ja sigui amb petites o grans accions”.

Però... com es construeix una biocivilització?

Es tracta d’un nou paradigma de convivència global que valora i respecta la vida en totes les seves manifestacions: l’ésser humà, els animals, la naturalesa i el planeta, el que considera “la nostra única llar”, en el qual l’esser humà “és una baula més en la cadena de la vida”.

Són idees que van de la mà de les dinàmiques de diàleg col·lectiu que s’estan donant al Fòrum Social Temàtic, reunit per darrera vegada a Porto Alegre-Brasil el 2012, en el què es plantegen els fonaments de la concepció de la Biocivilització des dels eixos de l’ètica, la política i l’economia.

Consulteu el Document que exposa l’ idea de Bio civilització al interior del Fòrum Social Mundial.

En aquest sentit, aquestes jornades proposen les següents preguntes i reflexions: Què volem aportar des del nostre projecte de vida al món? Per quin tipus d’humanitat volem apostar? Quina classe d’organitzacions polítiques, socials i econòmiques volem? I quina part de nosaltres té connexió amb la crisis que afecta al món? Amb aquestes reflexions, les jornades aposten per la convicció que "hem deconstruir el món en el que volem viure, ara!".

Qui ho impulsa?

És un projecte desenvolupat per l’Associació IMAGO i compta amb el suport de l'Ajuntament de Sant Cugat del Vallès i Sant Quirze del Vallès, la Diputació i l'Area Metropolitana de Barcelona, amb el patrocini de diversos mitjans de comunicació i la col•laboració de fins a 23 entitats socials o ambientals.

Mitjançant un conveni amb l’Instituto Cervantes, el projecte al llarg d’aquests anys ha arribat a 12 ciutats del món, entre elles Nova York, Los Angeles, São Paulo, Roma, París, Bremen, Bonn i Casablanca.

Programa

Les jornades van començar el passat dia 9 de novembre i seguiran fins el dia 28 amb diverses propostes de cinefòrums a l'entorn d'audiovisuals com “Planet Ocean”, “La Set del Món” o “Home” que serviran com a punt de partida per convidar a reflexionar sobre diferents aspectes d’aquest canvi de paradigma.

Consulteu el programa de Sant Cugat i Sant Quirze.

Les jornades acabaran amb Taula preparatòria del 3r Seminari Internacional de Convivència planetària "Construint una Biocivilització", que té per objectiu generar sinergies entre Catalunya i el món sobre aquest nou model.

Consulteu el web, el facebook o el twitter de les jornades.

Etiquetes: 

Afegeix un comentari nou