Corresponsabilitat internacional en la cura de la biodiversitat

Autor/a: 
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)
 Font:
Font:

Corresponsabilitat internacional en la cura de la biodiversitat

Autor/a: 
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)

Resum: 

Coincidint amb el Dia Mundial del Medi Ambient, es presenta a Barcelona la iniciativa Yasuní ITT. Un model innovador de desenvolupament sostenible que Equador proposa a la comunitat internacional basat en la coresponsabilitat en la no explotació petrolífera i la preservació d’una biodiversitat clau per al planeta.

Equador proposa, ja des del 2007, un model pioner i innovador per combatre el canvi climàtic i preservar la gran riquesa biològica que alberga aquest país, que es presenta com un canvi de paradigma econòmic i de relació amb la natura.

A canvi de renunciar a l'explotació de les seves reserves de petroli que es troben dins del Parc Nacional Yasuní, a l'Amazònia, declarat reserva de la biosfera per la UNESCO, Equador demana a la resta de països assumir la seva part de responsabilitat aportant, com a mínim, la meitat dels ingressos que el país rebria per l'extracció d’aquests combustibles fòssils.

Quins beneficis té per al planeta i per al país?

La iniciativa aportaria:

  • la no emissió de més de 400 milions de tones de C02 a l'atmosfera, mantenint indefinidament sense explotar aquestes reserves petroleres.
  • la preservació de l’enorme riquesa biològica del Parc Nacional Yasuní considerada per la UNESCO com a única en el món i d'altres 43 parcs naturals més que acullen la màxima biodiversitat del planeta.
  • el respecte per les cultures indígenes dels pobles que viuen en aïllament voluntari que habiten en el parc.
  • la reforestació d’un milió d’hectàrees.
  • l'impuls de l’economia d'Equador d’una economia basada en l'extracció de petroli a un model de desenvolupament sostenible, que inclou l'aposta per les energies renovables, el respecte per la biodiversitat i l'equitat social.

Com es gestiona econòmicament?

La iniciativa Yasuní ITT, presentada a les Nacions Unides ja el 2007, contempla un fons de capital administrat pel PNUD, amb la participació de l'Estat, la societat civil equatoriana i representants dels contribuents (països, empreses, institucions i ciutadans).

El 2011 s'han recollit 100 milions de dòlars, una quantitat força allunyada dels 3.500 milions que pretén reunir abans del 2024.

Pel què fa a l'Estat espanyol va contraure un compromís en la passada legislatura, especialment arran que organitzacions com Ecologistas en Acción, Observatori del Deute en la Globalització i Salva la Selva presentessin un manifest signat per 175 organitzacions de la societat civil i més de 5.000 persones. Encara no està resolt.

Presentació a Catalunya

El proper 6 de juny es presenta a l'Ateneu Barcelonès (C/ Canuda, 6 Barcelona), de la mà del Consulat General de l'Equador a Barcelona.

Per a més informació, consulteu la web de la iniciativa i les seves xarxes socials: facebook, twitter, i el seu canal de youtube. O, com a notícia recent, la vanguardia (22/05/12).

Afegeix un comentari nou