Cultura oceànica per unir ciutadania i mar: Sea Change Project

Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya
Autor/a: 
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Cultura oceànica per unir ciutadania i mar: Sea Change Project

Autor/a: 
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya

Resum: 

5 entitats ambientals europees col·laboren amb 9 centres de recerca marina en un projecte que aspira a canviar la manera en la qual la ciutadania europea es relaciona amb el mar.

Cultura oceànica

Si els ciutadans i les ciutadanes estan formats, si s'incrementa la "cultura oceànica", estaran capacitats per prendre decisions i actuar per la salut dels mars i els oceans, per la salut de les comunitats i per tant per la salut del planeta. D'aquesta manera el projecte Sea Change preten assolir el seu objectiu principal, aconseguint un canvi en el mar de la forma en la qual els europeus i les europees es relacionen amb el mar.

La nostra connexió amb el mar

La gran part de la ciutadania europea no és conscient de la importància dels oceans sobre la medicina, la societat, la política i el medi ambient, a Europa i al planeta sencer. Existeix una forta influència del mar sobre la nostra vida, així com de les nostres accions sobre els oceans. A partir del fet que cadascuna de les nostres respiracions ens connecta amb el mar, ja que l'oxigen que respirem prové d'ell, passant pel fet de què el mar és el regulador principal del clima de la terra, un reservori d'aliments, aigua i substàncies medicinals, i ha sempre connectat les persones i mercaderies a través del món. Tanmateix, és un entorn inspirador d'artistes i espai per a l'oci i relaxament de les persones.

Però són precisament les accions de les persones les que tenen impacte sobre el mar.

Accions directes i quotidianes que incideixen sobre el mar

Existeix una manca de coneixement sobre com les nostres accions diàries poden tenir un efecte acumulatiu sobre la salut de mars i oceans, recursos essencials que han de ser protegits per l'existència de vida a la Terra.

A partir de petits canvi en la vida quotidiana, es pot ajudar molt a protegir els oceans.

La campanya, que apropa les últimes evidències científiques a la ciutadania, alhora, proposa tips i informació útil per dotar de cultura oceànica - ocean literacy - i, sobretot, per facilitar la posada en marxa d'accions que puguin marcar una diferència.

4 problemes pels quals actuar

Així, es proposen accions concretes perquè cada persona pugui participar en la lluita de 4 importants problemes del mar.

Per exemple, rebutjar les bosses de plàstic i reduir el consum de productes envasats, per eliminar la presència de residus plàstics en el mar - marine debris- . Evitar desplaçaments en cotxe i minimitzar el consum de combustibles fòssils, per lluitar contra l'acidificació dels oceans reduint les emissions de carboni. Fer servir productes de neteja ecològics o evitar l'ús de pesticides per frenar la contaminació dels mars, i triar pesca sostenible, comprant peix certificar, i exigint-lo als restaurants, per evitar l'esgotament dels estocs de peix.

Aliança de centres de recerca i ong ambientals

Sea Change consta de 17 socis de nou països diferents, coordinades per l'Associació de Biologia Marina del Regne Unit. Estan organitzades com a un consorci que comprèn nou organismes públics d'investigació, una pime, cinc organitzacions sense ànim de lucre, com Eurogeo, World Oceans Network i la catalana Submon.

Afegeix un comentari nou