Àmbit de la notícia
Ambiental

Documentals en guerra amb el plàstic

Entitat redactora
Ravalnet
Autor/a
Marta Rius
  • A Plastic Ocean (Craig Leeson, 2016)

T'oferim un llistat de propostes cinematogràfiques que, des d'una consciència ambientalista, t'ajudaran a reduir la contaminació plàstica.

  • A plastic ocean (Craig Leeson, 2016. Regne Unit / Hong Kong, 102’)

Radiografia de la contaminació oceànica i del comportament humà, que mostra els efectes devastadors del plàstic i les greus conseqüències ambientals de l’ús abusiu i irresponsable que fem d’aquest material.

El periodista Craig Leeson, en la recerca de la fugissera balena blava, descobreix restes de plàstic on se suposava que hi hauria un oceà verge i impolut. En aquesta aventura, el periodista entrevista a científics i investigadors, experts i amants del planeta blau i viatja a una vintena de llocs d’arreu del món durant quatre anys per explorar el fràgil estat dels nostres oceans, descobrint la veritat alarmant sobre la contaminació del plàstic i revelant solucions que poden ajudar a atenuar el seu impacte.

  • És a l'aire (Christophe Sion/Santi Suárez, 2019. Catalunya, 52')

L'impacte mediambiental de la indústria química al Camp de Tarragona, a "Sense ficció".

El documental mostra com un equip de científics emprèn un estudi independent sobre la contaminació de l'aire al voltant del complex petroquímic més gran del sud d'Europa.

És a l'aire Font: TV3

  • Bag it (Suzan Beraza, 2010. 78')

Un documental que ens fa reflexionar sobre el nostre consum diari de plàstic. És molt plàstica teva vida? Jeb Berrier explora i explica els efectes de les bosses de plàstic i altres productes fets amb aquest material. Els danys als ecosistemes terrestres, marítims i el cos humà.

  • Smog of the Sea (Ian Cheney, 2017. 30')

Narra un viatge d'una setmana a través de les remotes aigües de la mar dels Sargassos. El científic marí Marcus Eriksen juntament amb Keith i Dan Malloy, Jack Johnson, Kimi Werner i el bodysurfer Mark Cunningham, es troben enmig del no-res fins xocar amb una realitat alarmant: les famoses illes d'escombraries.

  • Plasticized (Michael J Lutman, 2011. Brazil, 48')

És el relat d'un viatge a bord d'el Sea Dragon al centre de l'Oceà Atlàntic Sud. Aquesta va ser la primera expedició científica de l'Institut maig Gyres, centrada en els residus de plàstic. Una història reveladora sobre la missió global de l'institut per estudiar els efectes, la realitat i l'escala de la contaminació plàstica a tot el món.

  • Addicted to plastic (Ian Connacher, 2008. Canada, 85')

L'ús abusiu del plàstic està deixant un gran llegat tòxic. Aquest documental reuneix tres anys de filmacions en dotze països diferents de cinc continents seguint el camí del plàstic. Un viatge al centre de l'oceà Pacífic, on s'acumulen bona part de les deixalles de plàstic.

A través d'entrevistes a experts en reciclatge, toxicitat i biodegradabilitat, s'hi plantegen possibles solucions a la pol·lució plàstica. Així mateix, hi ha persones que posen tots els esforços a reduir l'impacte del plàstic en el medi ambient.

  • Plastic planet (Werner Boote, 2012. Alemanya, 95')

Prop del 90% de les escombraries que flota en els oceans és plàstic. Cada any es llencen 8 milions de tones de plàstic als oceans, o el que és el mateix, com si buidéssim un camió d'escombraries a l'oceà cada minut. 8 anys abans que l'ONU declarés aquesta alerta, aquest documental abordava les conseqüències de la producció i consum en massa d'un material que ha inundat les nostres vides: el plàstic. Quins efectes té en la nostra vida quotidiana, la nostra salut, i la de l'entorn?

El plàstic és present a la roba que vestim, en el menjar que ingerim (des dels envasos). El director, va dedicar deu anys a investigar com aquest derivat de l'petroli està destruint el planeta, a través de rigorosos arguments, d'entrevistes a científics.

Tones de plàstic disgregat en petits o grans trossos, fins i tot, en fraccions infinites estan dissoltes als oceans de tot el món i tenen un efecte devastador sobre la fauna marina i moltes aus. L'ésser humà no està exempt dels perills que comporta aquesta greu contaminació. El programa 'El escarabajo verde' de TV2 va centrar-se en aquest tema dividit en 2 episodis que es poden veure a la carta.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari