El programa "Voluntariat per la Natura" celebra 3 anys

Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya
Autor/a: 
Anna Parisi
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

El programa "Voluntariat per la Natura" celebra 3 anys

Autor/a: 
Anna Parisi
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya

Resum: 

Més de 1100 voluntaris i voluntàries ambientals s'han implicat en la conservació del territori amb la Fundació Catalunya-La Pedrera.

Al llarg dels darrers 3 anys més de 50 accions de voluntariat ambiental han mobilitzat els voluntaris i les voluntàries, que s'han implicat activament en la conservació d'espècies amenaçades, la recuperació de fonts i camins, la prevenció d'incendis, la neteja d'espais naturals, la sensibilització ambiental i la millora del paisatge i la biodiversitat.

Recordant alguns d'aquests moments amb un vídeo, la Fundació celebra el tercer aniversari del programa amb els voluntaris i voluntàries.

Voluntariat a la Xarxa Espais Natura

La Fundació Catalunya La Pedrera protegeix un conjunt d'espais naturals d'elevat interès ecològic i paisatgístic, en la que anomena Xarxa Espais Natura. L'objectiu és dotar-los d'una gestió ordenada que permeti millorar la biodiversitat i el paisatge i, al mateix temps, oferir oportunitats per a les persones que viuen en aquests territoris. La Fundació du alhora una tasca de divulgació i educació ambiental, difonent els valors naturals d'aquests espais i organitzant diversos programes de campaments i estades per a infants, joves, estudiantat, famílies i gent gran. Buscant la participació ciutadana en els espais naturals van crear també el programa de voluntariat ambiental.

Enfortir el vincle entre voluntariat i natura

"Vam apostar pel voluntariat ambiental"- ens explica Susanna Izquierdo, responsable del programa -" perquè vam veure clar que contribuiria a assolir la missió de la Fundació, que és la d'ajudar a les persones i a construir un futur millor. Vam considerar que seria molt positiu tant per a la Fundació com per als participants. Com a Fundació, el programa ens permet donar a conèixer de primera mà els projectes de conservació de la natura que duem a terme a la Xarxa Espais Natura, i és doncs una manera d'afavorir el vincle entre els participants i els espais naturals i entre els participants i la tasca de l'entitat; també és una manera molt eficaç de fer sensibilització ambiental i d'aportar valor social a la nostra tasca."

Els valors del voluntariat ambiental

Tal com es pot llegir a la pàgina de Voluntariat per la Natura, les persones participants valoren molt positivament les experiències de voluntariat ambiental. "Al llarg d'aquests tres anys" - continua Susanna Izquierdo-" hem pogut comprovar com donem resposta a l'interès de molts ciutadans de poder participar en projectes de millora de l'entorn, de formar-se i aprendre participant en projectes reals, de conèixer indrets ben conservats del nostre territori, de sentir-se útils socialment, de viure una experiència positiva i intergeneracional, doncs molt sovint les activitats que proposem són molt adients per realitzar en família i hem comptat amb participants d'edats molt diverses.

Tres anys amb accions per la fauna, els hàbitats i els paisatges

Les persones que han volgut involucrar-se activament en la protecció de la natura, han pogut fer accions per espècies de fauna amenaçades com la tortuga d'estany, a les llacunes de Can Morgat i a l'Estany d'Ivars i Vila-sana; el voltor negre, a la Muntanya d'Alinyà; l'òliba i el fartet a MónNatura Delta; o els amfibis als Cingles de l'Avenc de Tavertet. Les accions han consistit principalment en censos, alliberaments, construcció i instal·lació de caixes niu, i millora d'hàbitats com ara punts d'aigua i aiguamolls.

S'han recuperant fonts com les de Puigventós, Tavertet i Alinyà, i s'ha millorat la senyalització de dos camins als Cingles de l'Avenc de Tavertet. Els voluntaris i les voluntàries han contribuït en la prevenció d'incendis i a la millora paisatgística, retirant restes d'aclarides forestals de les vores dels camins a Montserrat-Coll de Can Maçana i als Cingles de l'Avenc de Tavertet.

8 m3 són la quantitat de residus abandonats en espais naturals, que els voluntaris i voluntàries han extret d'aiguamolls litorals al Delta de l'Ebre, a Mig de Dos Rius (Sant Pere Pescador) i al voltant de Can Maçana-Montserrat. Els voluntaris i les voluntàries també han col·laborat en tasques de sensibilització ambiental a les estades de natura per a infants i joves a MónNatura Pirineus.

El voluntariat ambiental l'any 2017

Voluntariat per la Natura té programades noves accions, com la prevista el dissabte 11 de febrer per la conservació de la biodiversitat a la llacuna de l'Alfacada, Delta de l'Ebre. L'activitat principal girarà entorn de la poda de tamarius per tal que creixin amb més força i a la primavera serveixin de refugi d'ocells. També es durà a terme la construcció de caixes niu per a òlibes, puputs i xots i es plantarà el tronc d'un arbre sec i alt que servirà de posader per a grans aus, com àligues, arpelles o falcons.

La programació del 2017 la completen accions com la restauració de caixes-niu a la Muntanya d'Alinyà el 20 de febrer, la localització d'una planta invasora a Tavertet, el cens de llúdrigues al Congost de Mont-rebei o la creació d'una bassa per a amfibis a l'Estany d'Ivars i Vila-sana, entre d'altres.

Per esdevenir voluntaris i voluntàries ambientals de la Fundació, cal contactar a través d'aquest formulari.

Afegeix un comentari nou