El Zoo incorpora cinc mones de Barbaria, una espècie en perill

El passat dilluns 23 va tenir lloc a les instal·lacions del parc zoològic (galeria de primats), la signatura del conveni de col·laboració entre el Zoo de Barcelona i DEPANA pel rescat, la protecció i la conservació de la Mona de Barbaria (Macaca Sylvanus), en el marc del Programa de Recerca i Conservació del Zoo 2009-2011.

La Mona de Barbaria és l'única espècie de macaca que es troba fora del Continent Asiàtic. Es pot trobar a les muntanyes de l'Atlas del Marroc i a Algèria. Existeix una població que viu en semi llibertat a Gibraltar. És una espècie matriarcal.

El seu hàbitat són boscos de cedre i roure que es poden trobar fins a 1600-2000 m d'altitud però també es poden trobar en zones arbustives i penya-segats. És un primat molt adaptable que pot viure a 40 graus durant el mesos d'estiu i suportar temperatures sota zero durant l'hivern.

L'any 2008, a la llista vermella animals en perill d'extinció de la Unió Internacional per a la Conservació de la Naturalesa (UICN), va passar d'estar classificada de  "Vulnerable" a "En Perill". Les principals causes de la seva desaparició són la destrucció del seu hàbitat i el tràfic il·legal de cries que entren a Europa per a ser venudes com a mascotes. Es calcula que la mitjana d'individus extrets de les poblacions anualment és d'uns 300, una xifra insostenible tenint en compte que les poblacions ja es troben molt fragmentades. A més, aquestes cries fora del seu entorn natural, quan arriben a la maduresa sexual poden tenir comportaments conflictius fet que provoca que els propietaris les abandonin.
Dins d'aquesta col·laboració, el Zoo de Barcelona acull un grup de Mones de Barbaria rescatades per DEPANA amb la col·laboració del Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya i CITES.
El grup de mones està format per 5 individus: la femella "Tarragona", cap del grup d'uns 7 anys d'edat i les femelles "Luna" i "Jonquera", d'uns dos i tres anys d'edat; i els mascles "Valladolid" de dos anys i "Coco", que encara està en fase d'habituació.
Amb aquest nou grup de Mones de Barbaria, el Zoo de Barcelona i DEPANA volen seguir treballant per a la recuperació d'aquesta espècie en el seu habitat natural així com millorar-ne les condicions de vida dels animals que han estat objecte d'aquest tràfic i intensificar la divulgació sobre la problemàtica del comerç existent amb aquesta i d'altres espècies.
 
Si vols veure els vídeos sobre les Mones de Barbària, pots anar a la pàgina web de DEPANA
 

 

Afegeix un comentari nou