Els líquens, un món en miniatura

Nova exposició temporal al Centre d'Informació del Parc de Collserola. A partir del 23 de novembre han obert les seves portes per acollir  aquesta exposició de caràcter divulgatiu.

Mitjançant 11 vistosos plafons, s'explica amb rigor científic la fisiologia, el desenvolupament i l’ecologia d’aquest grup de fongs particular, els líquens, descobrint al visitant el seu enigmàtic món. Els continguts han estat elaborats pel Grup de recerca Criptogàmia de la Universitat de Barcelona, que encapçala el Dr. Antonio Gómez-Bolea i que compta, també amb la participació inestimable d’Oriol Massana, responsable del disseny gràfic i les imatges de la mostra.

Els líquens són el resultat de l’associació d’un fong i una alga, que te com a finalitat poder colonitzar ambients en els quals cap dels membres associats no hi podria sobreviure individualment. Tenen un rol important en els ecosistemes i són organismes extremadament sensibles a les alteracions del medi atmosfèric i a la contaminació en particular, en aquest sentit son uns bons indicadors ambientals. Per totes dues raons és important preservar-los i afavorir el seu desenvolupament.

Dins el programa d’estudis de recerca que du a terme el Consorci del Parc de Collserola, s’ha constatat l’existència de 129 espècies de líquens a Collserola, de les quals 14 són raríssimes. Darrerament, a més, se n’ha descobert una de nova a la qual han batejat amb el nom Phylloblastia fortuita.
Més enllà de l’interés científic, els liquens tenen, també, algunes aplicacions pràctiques remarcables. Hi ha espècies que es fan servir com a colorant per tenyir la roba, d’altres com a fixador de perfums o com a components de reactius químics, fins i tot en alguns països en fan licor.
 
L’horari del Centre d’Informació:
obert tots els dies de la setmana de 9:30 a 15:00, excepte Nadal, Sant Esteve, Cap d’Any i Reis.
Tel. 93 280 35 52

Afegeix un comentari nou