10 entitats per la fauna protegida

Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya
Autor/a: 
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

10 entitats per la fauna protegida

Autor/a: 
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya

Resum: 

A Catalunya diverses entitats i associacions desenvolupen, sovint amb la col·laboració de persones voluntàries, projectes per la preservació de la fauna autòctona i les espècies protegides i amenaçades del nostre entorn. Us en presentem algunes.

1. Paisatges Vius

Paisatges Vius és una entitat de custòdia el territori dedicada a la conservació de la natura, la biodiversitat i el paisatge amb la participació dels habitants del territori i la complicitat del voluntariat. Desenvolupen un projecte de reintroducció del xoriguer petit, Falco naumanni, rapinyaire que està en perill d'extinció a causa de l'ús de pesticides i la pèrdua d'hàbitats, en concret per una disminució de la qualitat dels ambients agrícoles de secà. És una espècie que cria en colònies situades en edificacions i és migrador, passant l'hiverna a l'Àfrica subsahariana. A través d'un projecte en espais de custòdia a Garriguella i Vilaüt, l'entitat afavoreix l'hàbitat del xoriguer petit amb aclarides de vegetació, i incrementant el número de llocs de reproducció amb la construcció de torres d'obra i la col·locació de caixes niu, amb la finalitat de poder augmentar la seva població.

També desenvolupen un projecte important per la millora de l'hàbitat del samaruc, un peix d'aigua dolça endèmic que només es troba en llacunes del litoral peninsular mediterrani. Actualment només existeixen 4 poblacions a Catalunya i està en greu perill d'extinció a causa precisament de la pèrdua d'hàbitat i també per la presència d'un peix exòtic competidor: la gambúsia. A l'Ametlla de Mar han aconseguit preparar l'habitat per a poder alliberar samarucs, acció que es preveu pel 2016.

L'entitat també treballa per diferents espècies d'amfibis, que en la seva conservació tenen la problemàtica de la pèrdua d'hàbitat, manca de llocs de reproducció, contaminació o trepig pel bestiar.


2. Galanthus

Galanthus és una entitat dedicada a l'estudi i a la divulgació del mediambient. En col·laboració amb altres entitats, du a terme estudis de quiròpters (ratpenats) arreu de Catalunya, el seguiment de les poblacions d'eriçó africà i fosc o comú, campanyes d'anellament d'aus, gestió d'espècies protegides en àmbit urbà, com les orenetes amb el Projecte Oreneta, o el seguiment ambiental de l'estat biòtic de les fonts i basses ornamentals de Barcelona, la finalitat del qual és assegurar la conservació de les poblacions d'amfibis i altres espècies vinculades a l'aigua. Galanthus dissenya i construeix basses i estanys artificials per afavorir la biodiversitat.

A la web www.ratpenats.org es pot trobar informació actualitzada sobre els quiròpters de Catalunya, els programes de seguiment i de voluntariat promoguts per Galanthus i el Museu de Granollers, el material pedagògic editat que es posa a disposició del públic, i un apartat especialment dedicat al Biosonar. El 65 % de les espècies de ratpenats estan amenaçades (dins la categoria en perill o vulnerable), i totes les espècies estan protegides per la llei.


3. Trenca

L'associació Trenca és una entitat sense ànim de lucre per la preservació i millora del patrimoni natural. El nom de l'associació és el nom català d'un ocell en perill d'extinció a la península Ibèrica: la trenca (Lanius minor). Les seves activitats són fonamentalment accions i projectes que es desenvolupen al voltant de la conservació i recuperació de la fauna autòctona i del patrimoni mediambiental en general (natural, agrari, paisatgístic, etc.), així com de l'educació ambiental. L'associació ha estat molt vinculada a les tasques que es desenvolupen al Centre de Recuperació de Fauna de Vallcalent (Lleida, Generalitat de Catalunya).


4. Institut Català d'Ornitologia ICO

L'Associació ICO desenvolupa programes de seguiment d'ornitofauna que permetin obtenir dades de qualitat sobre la biologia i dinàmica de les poblacions d'ocells. El monitoratge de les poblacions d'ocells és l'activitat principal de l'Associació, i té com a objectiu final avaluar l'estat de conservació de les espècies i del seu ambient. Els programes de seguiment esdevenen claus per al desenvolupament de bioindicadors de la qualitat dels hàbitats, per què els ocells només poden viure quan les condicions ambientals els resulten apropiades, de tal manera que si d'un estudi acurat es pot extreure'n informació molt rellevant sobre el medi ambient. Entre els primers indicadors que van aparèixer hi ha els que avaluen la qualitat dels hàbitats a partir de les dades de tendències d'ocells.

L'Associació Ico desenvolupa el projecte SOCC de seguiment d'ocells comuns de Catalunya, el Projecte Orenetes de seguiment de nius d'oreneta cuablanca, el PERNIS, de seguiment de migració de rapinyaires, Migració, de migració de passeriformes i Sylvia, de seguiment de paràmetres demogràfics.


5. Fundació Catalunya La Pedrera

La Fundació Catalunya La Pedrera desenvolupa projectes per la conservació de la natura que van des de cura de les espècies amenaçades i dels ecosistemes més fràgils, fins a la participació en projectes globals per a la sostenibilitat i la biodiversitat. Els projectes de conservació de la biodiversitat inclouen tasques de divulgació, vigilància i gestió del territori, seguiment i estudis poblacionals, així com suport a diverses iniciatives de reintroducció.

A la Muntanya d'Alinyà duen a terme un projecte de reintroducció del voltor negre; al centre de fauna de MónNatura Pirineus acull voluntaris de tant en tant. També realitzen actuacions relacionades amb la tortuga d'estany a Can Morgat (Estany de Banyoles), en col·laboració amb Limnos, i a l'Estany d'Ivars i Vila-sana, amb el Consorci de l'Estany d'Ivars i Vila-sana i el CRARC. En alguns espais es fan actuacions amb voluntaris per afavorir la presència d'ocells, com la construcció i instal·lació de caixes-niu d'òliba i xoriguer a MónNatura Delta i l'Alfacada, la instal·lació de caixes-niu a Mig de Dos Rius, Estany d'Ivars i Vila-sana, o la construcció de posaders per blauet.

Realitzen actuacions per la millora de l'hàbitat dels amfibis, en basses i punts d'aigua, com als Cingles de l'Avenc de Tavertet.


6. Gepec

va iniciar el passat any la creació del grup Tortuga, amb la finalitat de crear una xarxa de voluntariat al voltant del mar, les tortugues, els dofins, baldrigues i resta d'espècies amenaçades del nostre litoral submarí. La idea va sorgir despres de veure, en anys passat, que la nidificació de tortugues marines a la platja Llarga de Tarragona requeria la presència de persones que puguis vetllar per les tortugues i fauna marina del litoral tarragoní. Per aquest motiu voluntaris del GEPEC-EdC han iniciat un treball per crear i formar una agrupació experta en la protecció de les tortugues.


7. Entitats per la tortuga d'estany

La tortuga d'estany, Emys orbicularis, és una espècie autòctona de Catalunya, que en l'actualitat es considera una espècie en perill d'extinció, ja que en queden pocs exemplars, al voltant de 1.000 arreu del territori català. La Generalitat de Catalunya, en el decret legislatiu 2/2008, de 15 d'abril, la considera espècie protegida de la fauna salvatge autòctona. Diverses entitats a Catalunya, com Limnos, la Fundació Emys, la Fundació Catalunya La Pedrera o l'Associació d'Amics de la Tortuga de l'Albera, entre d'altres, fan actuacions per la seva protecció.


8. Apnae

L'Associació d'Amics del Parc de l'Aiguamoll de l'Empordà, està executant el Projecte Òliba, amb l'objectu d'avaluar l'estat de la població d'òlibes (Tyto alba) al Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà i aplicar mesures correctores per millorar-la. Anteriorment va realitzar el projecte de reintroducció de la llúdriga a les conques de la Muga i del Fluvià.

L'entitat, juntament amb IAEDEN (Institució Altempordanesa per a l'Estudi i Defensa de la Natura), participen en el model mixt de gestió del Centre de Fauna dels Aiguamolls.

9. Amics de la Tortuga de l'Albera

L'entitat centra la seva activitat en l'estudi i protecció de les tortugues, i gestiona el Centre de Recuperació de la Tortuga de l'Albera, a Garriguella, on es cria la tortuga mediterrània Testudo hermanni , espècie protegida, considerada en perill d'extinció al Catàleg de fauna amenaçada de Catalunya. L'entitat cria en captivitat de les 3 espècies de tortugues autòctones de Catalunya per al seu posterior alliberament a través de programes de reintroducció. A més a més, realitzen la recollida de tot tipus de tortugues provinents de donacions o comissos, i exerceixen una tasca de sensibilització de la gent envers el respecte per la natura, especialment per les tortugues.

10. Submon

Submon realitza projectes en l’àmbit de la conservació, estudi i divulgació del medi marí. Entre les seves línies d'actuació, realitzen seguiments de fauna marina, i estudis específics de cetacis i tortugues marines. Alhora, actuen com a assessoria d'experts en clínica i veterinària de fauna silvestre. Han desenvolupat el projecte de ciència ciutadana Dofins metropolitans , com a plataforma d’informació sobre la presència fauna marina prop de casa nostra, i d’altre banda un espai per tots aquells que volen aportar i compartir els seus albiraments.

Afegeix un comentari nou