Espai Gardenyes, bioconstrucció i benestar a Barcelona

Autor/a: 
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Espai Gardenyes, bioconstrucció i benestar a Barcelona

Autor/a: 
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)

Resum: 

L’Espai Gardenyes de Sarrià s’emmarca dins del Pla Buits Urbans, promogut per l’Ajuntament de Barcelona, el qual té com a objectiu la gestió i l’aprofitament, per part d’associacions i veïns, d’alguns espais buits existents a la ciutat.

L’Associació Cultural Casa Orlandai és la principal entitat promotora del projecte dins el marc del Pla Buits Urbans. L’objectiu genèric és el de contribuir al desenvolupament social del barri mitjançant el desplegament de 5 eixos d’actuació, els quals tenen com a objectius específics la participació, la relació, la cohesió, l’aprenentatge i la corresponsabilitat dels veïns en la gestió d’aquest espai. Les activitats a desenvolupar s’articulen al voltant de 3 espais diferenciats: hort urbà, zona de bioconstrucció i una àgora polivalent.

De la participació a l'empoderament

D’una banda, es pretén augmentar la presa de consciència sobre la importància de la participació i implicació ciutadanes en l’autogestió de l’espai públic i, d’una altra, dinamitzar i enfortir el teixit veïnal. La participació en l’organització i gestió de les activitats que es duen a terme a l’espai té un caràcter totalment voluntari, aportant els recursos humans necessaris sobre els quals gira i es desenvolupa tot el projecte.
Finalment, hi ha una dimensió inclusiva que preveu la participació de persones en risc d’exclusió social per al desenvolupament d’algunes de les activitats previstes. Tot plegat, ha de conduir cap a un empoderament i una corresponsabilitat ciutadanes en benefici de tots els veïns.

L’aprenentatge, eina comuna de desenvolupament

Una de les derivades més importants per a les persones que participan en el projecte és l’aprenentatge resultant de la realització de les diverses activitats. En particular, els coneixements i les tècniques necessàries per al conreu de l’hort i la construcció de l’estructura d’arquitectura sostenible, constitueixen experiències d’alt valor afegit.

Renaturalització de l’espai urbà.

Un altre objectiu és impulsar un procés de transformació ecològica de la ciutat. És a dir, contribuir a renaturalitzar els barris i ampliar el verd urbà, com a un element estructurador en favor del benestar i la salut dels ciutadans, alhora que vetllar i incrementar la biodiversitat de l'ecosistema urbà.

Bioconstrucció, el salt cap a un futur més sostenible

La caseta de terra” de l’Espai Gardenyes és un projecte de bioconstrucció impulsat per un grup d’arquitectes. La finalitat de la caseta serà la de servir d’espai tancat per desar-hi les eines de l’hort, alhora que un petit espai polivalent, amb una ampliació externa, per múltiples activitats lúdiques o educatives.

La construcció es fa a través de tallers oberts que serveixen com a espais de formació per tots aquells que estiguin interessats a conèixer més coses de la construcció amb materials biodegradables i reciclats, com els aconseguits per mediació de Santiago Cirugeda, expert en la gestió de materials de construcció reciclats.

Per aquesta via, el projecte ha adquirit fustes, bigues de ferro i murs de terra experimentals provinents de les estructures dels actes del Tricentenari. Està previst que els tallers comencin a finals de l’hivern 2014, durin tota la primavera i fins a principis d'estiu. Algunes de les tècniques a tractar seran; tova (adobe), cob, mur d'ampolles reciclades, bales de palla, coberta vegetal etc.

El col·lectiu d’arquitectura i cooperació Base A lidera el projecte tècnic. Aquest col·lectiu entén l’arquitectura com a eina de transformació social. Són molt actius en el camp de la formació teòrica i pràctica, buscant sempre un desenvolupament sostenible i participatiu per a un nou escenari d'autogestió.

Si estàs interessat a participar-hi, escriu a projecte@espaigardenyes.cat, o vine a veure el projecte in situ.

Afegeix un comentari nou