Estiu amb compromís ambiental

 • Xarxa de Voluntariat pel seguiment de tortuga babaua l'estiu

  Es pot formar part de la xarxa de voluntariat pel seguiment de la nidificació de la tortuga babaua a les platges catalanes - Font: Gepec

 • Gepec organitza un cens de lliri de mar amb voluntariat el 6 d'agost

  Gepec organitza un cens de lliri de mar amb voluntariat el 6 d'agost - Font: Wikimedia Commons

 • Es pot participar en el cens de gall fer a la muntanya d'Alinyà amb la Fundació Catalunya La Pedrera

  Es pot participar en el cens de gall fer a la muntanya d'Alinyà amb la Fundació Catalunya La Pedrera - Font: Wikimedia

 • Arrèlia és la proposta d'Ecoturisme de les ong's ambientals

  Arrèlia és la proposta d'Ecoturisme de les ong's ambientals - Font: Arrelia

 • Estades de voluntariat ambiental als boscos del Pirineu

  Estades de voluntariat ambiental als boscos del Pirineu - Font: Boscos de Muntanya

 • Durant les sortides d'estiu podem aportar dades als projectes i a les aplicacions de ciència ciutadana

  Durant les sortides d'estiu podem aportar dades als projectes i a les aplicacions de ciència ciutadana - Font: iNaturalist

 • En el projecte Observadors del Mar aportem dades a la ciència durant les vacances en la platja

  En el projecte Observadors del Mar aportem dades a la ciència durant les vacances en la platja - Font: Observadors del Mar

Prendre'ns cura del medi ambient és un compromís que ens acompanya també l'estiu. Adoptant hàbits més sostenibles, implicant-nos en projectes d'entitats ambientals o fent ecoturisme.

El ritme diferent de l'estiu és inspirador per a ajudar-nos a introduir canvis en els nostres hàbits i ser més sostenibles. En planificar l'agenda de l'estiu de segur apareixeran excursions, concerts, festes majors, mar, pobles i muntanya. Cadascun d'aquests moments el podem aprofitar per conèixer i implicar-nos en associacions ambientals i en els projectes de conservació de la natura i millora del medi ambient; o fins i tot, de ser-ne l'impuls per a alguns de nous.

1. Voluntariat Ambiental 

L'activitat de les ong ambientals no es para a l'estiu: l'Adenc de Sabadell necessita un cop de mà pel manteniment de les plantacions de recuperació del bosc de ribera els mesos de més calor; a la Muntanya d'Alinyà es prepara un cens de gall fer amb voluntariat, el 13 de juliol, organitzat per la Fundació Catalunya La Pedrera; la mateixa Fundació preveu una jornada d'erradicació d'espècies invasores als cingles de Tavertet el 19 de juliol. Recordeu, que podeu formar part de la Xarxa de voluntariat pel seguiment de tortuga babaua a les platges de Tarragona. El Gepec i l'Associació Ambiental La Sínia coordinen els diversos grups de voluntariat a les platges de La Móra, cala Jovera, Tamarit, Altafulla, Torredembarra, Creixell i Roda de Barà. Per participar podeu enviar un missatge a voluntarisfaunamarinatarrragona@gmail.com

El 8 de juliol l'Associació Mediambiental La Sinia organitza un Big Jump al riu Gaià. El Gepec ha fet una crida de voluntariat per realitzar un cens de lliri de mar a la platja de Torredembarra, el 6 d'agost. Al Pirineu, l'Associació Gestió Natura organitza una neteja el bosquet d'Alp, diumenge 9 de juliol. Mentre que a les Garrigues, a Juneda, l'Associació de Defesa del Patrimoni Natural de Juneda, té previstes 3 jornades de voluntariat per fer tasques de manteniment del paisatge de les banquetes: el 10 i el 25 de juliol, i el 2 d'agost. A Amposta la Federació d'Associacions de Veïns i Veïnes ha iniciat un projecte per la creació d'un nou pulmó verd, amb la recuperació del Barranc.

Et recomanem seguir l'agenda de les entitats ambientals, el portal voluntariatambiental.cat i les xarxes socials de la Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya.També buscar en el teu poble quina és l'associació ambiental, l'associació excursionista o l'associació veïnal o juvenil, per ajudar-los a tenir cura del medi ambient de la contrada. I, perquè no, a impulsar tots plegats una festa major sostenible.

2. Participa en projectes de conservació de la natura

Pots viure uns dies participant en les tasques de voluntariat al projecte demostratiu d'agricultura ecològica i conservació de la natura de Seo Bird Life a Riet Vell, al Delta de l'Ebre. L'Associació Boscos de Muntanya organitza estades als boscos de Pirineu per  destinades a la preservació i la millora dels boscos i paisatges tradicionals de muntanya, al Pirineu Català. L'Associació Garraf Coopera treballa durant el mes de juliol en un camp de treball per la recuperació dels camins ramaders a l'Ortoll.

3. Ecoturisme

Arrèlia és una iniciativa d'economia social de les ONGs ambientals, amb la que us conviden a planificar una estança ecoturística amb valor afegit. Gaudir de la natura i el paisatge acompanyats de les ong's que treballen en projectes de conservació i custòdia, és una experiència enriquidora amb la qual, a més a més, es dóna suport a la conservació de la natura i al desenvolupament de l'economia local.

4. Ciència Ciutadana

Podem aprofitar les sortides en la natura, al mar o a la muntanya, per aportar informació valuosa en projectes de ciència ciutadana. Observadors del Mar, Fenotipe, IASTracker, i Naturalist o la Wikipedra són algunes d'elles.

5. Canvi d'hàbits: sigues agent de canvi

Les vacances són un bon moment per entrenar-se per ser un o una "zero-waster". Viure sense generar residus és una de les tendències més sostenibles. La Fundació Rezero et pot ajudar a trobar trucs i idees. Amb els Espigoladors pots aprendre receptes d'aprofitament per posar en pràctica a l'estiu i aconseguir no malbaratar el menjar. També pots acompanyar-los en les espigolades pels camps, com la prevista el dimecres 12 de juliol al Baix Llobregat,  i rescatar aliments perfectament comestibles de ser llançats. Bicicleta i estiu són un binomi inseparable: consolida aquesta relació portant-la fora del lloc d'estiueig. El Bicicleta Club de Catalunya i la Cooperativa Biciclot t'ajuden a saber el que necessites. 

6. I els infants? 

Les entitats ambientals ofereixen casals, campaments i camps de treball natura, en els que els infants poden gaudir de l'estiu mentres aprenen i coneixen de la natura com a petits naturalistes o cientifics i científiques del mar.  

Afegeix un comentari nou