Àmbit de la notícia
Ambiental

Et regalo una rosa, genuïna i sostenible

Entitat redactora
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya
Autor/a
Anna Parisi
  • Rosa de Sant Jordi
    Rosa de Sant Jordi
  • Etiquetes relacionades amb la producció sostenible de flor tallada
    Etiquetes relacionades amb la producció sostenible de flor tallada
  • Imatge al Mercat de la Flor i la Planta Ornamental de Catalunya
    Imatge al Mercat de la Flor i la Planta Ornamental de Catalunya

A l'emblemàtica diada de Sant Jordi fem un regal per expressar l'emoció de sentir-nos units a l'altre. Triem dues maneres senzilles i naturals: la flor, i la paraula. Hauríem d'aspirar a que fossin símbols tan genuïns com les emocions.

Dediquem la nostra atenció a una altra persona, potser reservem aquella rosa que havíem vist créixer durant dies al jardí i triem curosament un text. Regalar una flor és segurament una de les formes més senzilles i autèntiques d'expressar un sentiment, com de forma natural un infant recull d'un prat una floreta per a la seva mare. La fragant rosa és una espècie provenient de l'Àfrica, Àsia i Europa, i és protagonista de llegendes i mites al llarg de la història. La trobem silvestre en els nostres camps, mentre que les roses de varietats "antigues" o "modernes", són reines de jardins, balcons i tanques. I és el gran símbol de Sant Jordi.

Viure amb autenticitat l'especial diada de Sant Jordi significa també prendre consciència sobre la natura del que ens envolta, saber el que fem i perquè ho fem. No ens agrada sentir-nos disgustats o insatisfets quan ens reconeixem arrossegats a fer per la inèrcia del que toca, induïts per l'impuls comercial. Des de fa alguns anys, la Societat Catalana d'Educació Ambiental ens convida a gaudir de Sant Jordi amb consciència, i ens ofereix informació per a poder viure un Sant Jordi genuí i sostenible, amb la campanya Roses Sense Espines. Perquè no és necessari provocar un elevat impacte ambiental i sostenir amb els nostres actes condicions socialment injustes, només per regalar una senzilla flor.

En el blog Roses Sense Espines es facilita informació, documents, articles i vídeos sobre les implicacions socioambientals del cultiu de roses mundial.  Es proposen també alternatives a la rosa tradicional.

Necessitem un Sant Jordi de fort impacte socioambiental?

Sant Jordi és un moment de gran activitat per a les persones dedicades a la floricultura i a la floristeria, que esperen amb ganes la data, i esdevenen protagonistes del dia amb els  col·legues llibreters i llibreteres. Per abastir dels aproximadament 6 milions de roses de Sant Jordi, des de setmanes abans a la diada hi ha un gran dinamisme als camps i als hivernacles del Maresme i del Baix Llobregat; als mercats de distribució es reben a dotzenes i dotzenes les roses procedents dels hivernacles propers, i també  d'altres continents. De fet, el mercat mundial de la rosa ens porta a celebrar Sant Jordi amb un important percentatge de roses quilomètriques, és a dir conreades a milers de quilòmetres de distància, a Colòmbia, Equador, Kènia, Etiòpia, i amb una important petjada ecològica en emissions de CO2 derivada del transport.

Provenen d'estats on les normatives ambientals sobre el consum d'aigua i l'aplicació de productes fitosanitaris són subjectes a reglaments molt laxes, o inexistents, i a on les lleis que regulen el treball són molt lluny de la protecció que es dóna en la Unió Europea. Roses Sense Espines recull documents elaborats per l'Observatorio de la Deuda en la Globalización, informes de UNTRAFLORES, sindicat de treballadors i treballadores de les flors a Colòmbia, o de Kemri, Institut d'Investigacions Mèdiques de Kènia, entre molts altres.

La campanya vol facilitar que cadascun de nosaltres pugui celebrar Sant Jordi de forma conscient i responsable. Explica i denuncia l'existència de maquiles on "les dones treballen de sol a sol per salaris de misèria i en condicions laborals extremadament precàries. Els seus salaris són molt baixos, la presència de sindicats independents és gairebé inexistent, els intents d'organització entre els treballadors acaba amb freqüència amb amenaces i assetjaments. Les aplicacions de productes agrotòxics no es fan segons les recomanacions de la Organització Mundial de la Salut, provocant gran nombre de danys per la salut de les treballadores, des d'al·lèrgies a irritacions de la pell, de mals de cap a problemes respiratoris".

Com trobar roses sostenibles

La campanya Roses Sense Espines aconsella d'evitar les flors d'elevat impacte socioambiental, preferint les de  producció local i buscant una garantia que certifiqui les condicions laborals i de cultiu respectuós amb el medi ambient. Per això, com en tot consum, recomana sol·licitar els segells de qualitat com el Flower Label Program, FlorverdeFLO (Fairtrade), o Kenya Flower Council.

Alhora, planteja propostes alternatives: com la compra d'un roser, solució no efímera que ens aporta biodiversitat al balcó o al jardí, o la compra o preparació de roses d'artesania en diferents materials. I evitar el consum massiu, recuperant l'essència del regal: no acceptant roses distribuïdes com a publicitat, i, alhora, pensant amb cura a qui i com es vol regalar.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari