Èxit en les Jornades FUB per a conèixer els animals a la ciutat

Associació Animal Latitude
Autor/a: 
Associació Animal Latitude
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Èxit en les Jornades FUB per a conèixer els animals a la ciutat

Autor/a: 
Associació Animal Latitude
Associació Animal Latitude

Resum: 

Els grans desconeguts a Barcelona no són els edificis modernistes, botigues, centres comercials, les fonts o els parcs, sinó els animals que hi podem trobar en aquests espais.

La natura i la ciutat viuen desconnectades, i és necessari generar espais on es pugui informar, intercanviar idees, donar a conèixer que entenem per fauna urbana i quina és la gestió que se’n fa avui en dia.

Els passats 21 i 22 d’octubre van tenir lloc les primeres Jornades Tècniques de Fauna Urbana a Barcelona (FUB), a la sala d’actes de la Biblioteca Sagrada Família, especialitzada en ciència i medi ambient. Els gairebé 80 participants, i els 12 ponents convidats, van demostrar que és important el fet de conèixer quins són els reptes que tenim davant pel que fa a la convivència entre animals i persones. El que succeeix a l’entorn urbà importa i molt, sobretot quan cada cop més es fusiona amb l’entorn natural.

La Carme Rosell, de Minuartia va explicar, en la xerrada d’obertura de les Jornades FUB, alguns d’aquests conflictes que molt sovint desconeixem. Tot i que alguns potser ens poden ser més propers, com per exemple la gestió dels ocells a l’aeroport de Barcelona per a evitar col·lisions amb els avions. Per altra banda, temes desconeguts poden ser els projectes per a reubicar poblacions, per exemple de corbs marins, de zones urbanes a zones rurals, i com cada cop més aquest tipus de peticions són més normals o més comuns. Vivim en una realitat a mitges, volem tenir la natura a prop, gaudir de la biodiversitat, però a l’hora no volem que ens molestin en el nostre dia a dia.

Sobre el mateix tema en parlava Elena Muñoz, Agent Rural, i en Sergi Garcia, de l’associació Galanthus. Durant l’any es reben forces queixes de veïns de Barcelona per les defecacions dels ocells a edificis, el que embruten, el soroll que fan… demanant que es treguin nius, etc. I en algunes ocasions els mateixos propietaris prenen mesures que no són les més adequades, deixant ocells tancats en parets i forats, o destrossant els seus nius. No en som conscients, però perdem poblacions d’ocells o quiròpters que són molt important per a mantenir l’equilibri. Quan ens queixem pels mosquits que ens piquen, hauríem de recordar quants ocells insectívors perdem a les ciutats per la nostra “comoditat”.

Xerrades sobre tinença responsable, adopció i abandonament de mascotes com gossos i gats, també van tenir cabuda. De la mà de Patricia Darder de la Càtedra Fundació Affinity, es van conèixer motius que porten a l’abandonament, la realitat de les adopcions, i els avenços en l'estudi d’aquesta relació que tenim amb els animals de companyia. La Susana Pèrez, d’Associació Animalista Rescat, va parlar d’una realitat molt desconeguda, la gestió de colònies de gats, i les persones encarregades. Dues xerrades que també enviaven un missatge de respecte cap als animals i la necessitat d’una tinença responsable per part dels propietaris, començant per censar la seva mascota i activar el xip!

Animals exòtics, el fet de tenir animals salvatges a casa, no és només un perjudici per a l’animal en qüestió, sinó l’existència de fugues o l’abandonament en l’entorn natural o urbà, pensant que serà més feliç si li donem la llibertat. Andrea Torres i Maria Moreno de FAADA, van deixar molt clar quin és el problema d’adquirir animals exòtics, no només pel seu origen, sinó pels problemes que apareixen pel desconeixement del seu comportament, de la dieta, dels seus horaris, enriquiment necessari, etc. En Miquel Llorente, d’IPRIM, APE i Fundació Mona, ens deia “tractem als animals com animals”. Tot sovint veiem en ells emocions, necessitats o demandes, que no són reals, i els confonem amb persones. El benestar animal és molt important, i és el que menys es té en compte a l’hora de tenir animals a casa.

Tere Rodríguez d’APAEC (Associació per a la Protecció d'Animals Exòtics a Catalunya) deixava palès l’esforç i temps que es requereix per a la gestió d’animals exòtics, els grans desconeguts, sobretot respecte a lleis i protecció animal.

Tots aquests professionals mostraven una realitat, la inexistència de centres de recuperació de fauna especialitzats en animals exòtics. En el cas de rèptils i amfibis, es compta amb el CRARC (Centre de Recuperació d'Amfibis i Rèptils de Catalunya). Albert Martínez Silvestre, Director científic del centre, va explicar la problemàtica actual que hi ha en la gestió d’aquests animals, des de Califòrnia fins el Japó, i evidentment a llocs més propers, com a Gran Canària, o València i Catalunya. Per exemple, una de les pitjors espècies invasores que tenim a la nostra terra, és la de la tortuga de florida, que es va començar a abandonar en llacs, estanys, rius… abocadors urbans on en alguns casos ja s’ha hagut d’afegir el senyal que indica que està “prohibit deixar tortugues”.

En aquestes jornades també va haver-hi lloc per la participació ciutadana, i el públic assistent va descobrir dos projectes. Un d’ells “Mosquito Alert”, del qual en Santi Escartín explicava la situació actual d’aquests insectes, i les malalties associades; i també compartia aquesta iniciativa de CEAB, CSIC, CREAF, ICREA, on es convida a les persones a què a través de la seva app informin dels mosquits tigre que han “caçat”.

L’altre projecte parla d’animals més grans, es tracta de “Dofins Metropolitans”, on també es convida a compartir els albiraments realitzats pels usuaris del mar. En Manel Gazo, director de Submon, compartia davant la sorpresa de tothom, quins són els diferents dofins i balenes que tenim a la mar Mediterrània, mostrant fins i tot fotografies d’aquests animals marins amb Barcelona de fons.

Com deia el Dr. Xavier Ferrer, com a cloenda de les Jornades FUB, hi ha moltes sensibilitats diferents envers la relació que establim amb la natura i els animals, i és molt important que dialoguem i compartim informació. Cal escoltar per a prendre decisions conjuntes, i generar aquests espais d’intercanvi i coneixement.

S'han obert moltes portes, idees, suggeriments... I per part de l’Associació Animal Latitude seguiran treballant per a oferir esdeveniments com aquest. Aquestes jornades ​han estat​ l'acte principal del projecte Animals a la Ciutat, ​el qual articula també altres esdeveniments com xerrades sobre la gestió de fauna urbana, espècies invasores i altres temes, així com tallers infantils.

Per a més informació podeu consultar animalsalaciutat.org, i també podeu seguir aquest projecte a Facebook Animals a la Ciutat, a Instagram, a twitter i a l'etiqueta #animalsalaciutat. Per més informació podeu escriure al correu electrònic info@animallatitude.org.

L'assignatura de Fauna Urbana també es contempla en el nou postgrau Coneixement del Món Animal: educació i sensibilització, organitzat per la Universitat de Barcelona i l'Associació Animal Latitude. (+info)

Afegeix un comentari nou