Greenpeace demana una política de mobilitat sostenible als equips de futbol

LaviniaNext
Autor/a: 
Carlos Faneca
Alguns equips de futbol viatgen en avió per a qualsevol desplaçament. Font: CC
Alguns equips de futbol viatgen en avió per a qualsevol desplaçament. Font: CC
Els viatges en avió emeten fins a 20 cops més de CO2 que en tren. Font: CC
Els viatges en avió emeten fins a 20 cops més de CO2 que en tren. Font: CC
El gran problema dels viatges curts en avió és l'enlairament i l'aterratge. Font: CC
El gran problema dels viatges curts en avió és l'enlairament i l'aterratge. Font: CC

Greenpeace demana una política de mobilitat sostenible als equips de futbol

Autor/a: 
Carlos Faneca
LaviniaNext

Resum: 

L’entitat ecologista s’ha reunit amb LaLiga per traslladar la seva preocupació arran del debat públic sorgit pels desplaçaments en avió, sobretot en distàncies curtes, que fan alguns clubs esportius.

Les imatges de jugadors de futbol pujant o baixant d'avions són habituals als telenotícies durant els caps de setmana, quelcom que xoca amb l'actual situació de compromís amb el medi ambient que mostra gran part de la societat i administracions. El debat sempre hi és, en especial quan es tracta de viatges de curta durada: Greenpeace assegura que el viatge en avió emet fins a 20 cops més de CO2 que l'equivalent en tren.

Per donar resposta a aquest debat públic, Greenpeace s'ha reunit amb LaLiga per demanar una política de mobilitat sostenible als clubs de futbol. "Al gener hi va haver una sèrie de viatges molt absurds d'equips com el FC Barcelona o el Reial Madrid que utilitzaven vols xàrter per desplaçaments de 200 quilòmetres entre dos ciutats de la península", explica l'Adrián Fernández, responsable de la campanya de Mobilitat de Greenpeace.

Després de la polèmica generada, l'entitat ecologista va contactar amb l'organisme esportiu per conèixer si s'estava treballant en aquest tema i, en cas negatiu, proposar polítiques efectives per regular els desplaçaments en la competició. La proposta de Greenpeace és que els desplaçaments dins de la península en tren que suposin menys de tres hores addicionals respecte a l'avió, es facin sempre en tren.

"Creiem que és perfectament assumible", manifesta Fernández, que fa referència al que ja fan molts dels equips de prioritzar el tren per davant de l'avió. "No és excusa ni el cost ni el temps, ja que l'espera als aeroports fa que en viatges de 200 o 300 quilòmetres el tren sigui més competitiu", assegura Fernández.

Campanya La CO2PA

Des de Greenpeace s'ha engegat la campanya La CO2PA en la qual pretenen fer una classificació alternativa estudiant l'impacte mediambiental dels desplaçaments dels equips de futbol de la lliga de futbol. "Volem que sigui la mateixa societat i els aficionats els qui demanin als seus clubs que siguin líders en fer front al canvi climàtic", manifesta el responsable de la campanya de Mobilitat de Greenpeace. "Ho farem per demanar un canvi efectiu en les seves polítiques de mobilitat", afegeix.

Imatge de la campanya de Greenpeace. Font: Greenpeace

Fernández posa de manifest a més que, com la majoria de vols són xàrter, molts d'ells no van complets. "En viatges tan curts a més el que més incidència té és l'enlairament i l'aterratge", consideren des de Greenpeace.

De moment, des de l'organisme esportiu s'ha posat de manifest que ja hi ha bones pràctiques quant a cuidar el medi ambient, però que el com viatjar queda en mans dels mateixos clubs. Des de LaLiga estan oberts a rebre propostes concretes de Greenpeace, que després s'estudiaran, però que no seran vinculants a no ser que l'assemblea, formada pels mateixos clubs de futbol, decideixi afegir-les al reglament.

Afegeix un comentari nou