La casa sostenible de la Fundació Catalana de l'Esplai

  • El Centre Esplai és també un alberg (imatge: fundesplai)

    El Centre Esplai és també un alberg (imatge: fundesplai)

  • Es tracta d'un edifici exemplar, amb una clara funció educativa en mostrar les seves solucions sostenibiles (imatge: fundesplai)

    Es tracta d'un edifici exemplar, amb una clara funció educativa en mostrar les seves solucions sostenibiles (imatge: fundesplai)

  • L'edifici forma part de la xarxa de centres observatori de construcció sostenible de la UPC (imatge: fundesplai)

    L'edifici forma part de la xarxa de centres observatori de construcció sostenible de la UPC (imatge: fundesplai)

  • L'edifici ha estat dissenyat per a obtenir el màxim aprofitament de la llum natural (imatge: fundesplai)

    L'edifici ha estat dissenyat per a obtenir el màxim aprofitament de la llum natural (imatge: fundesplai)

  • Plaques solars per escalfar l'aigua i plaques fotovoltaiques per generar energia (imatge: fundesplai)

    Plaques solars per escalfar l'aigua i plaques fotovoltaiques per generar energia (imatge: fundesplai)

  • Un sistema recupera les aigües grises i pluvials (imatge: fundesplai)

    Un sistema recupera les aigües grises i pluvials (imatge: fundesplai)

L'edifici Centre Esplai de Sant Cosme, al Prat de Llobregat, és un equipament singular que destaca pel seu disseny sostenible i la seva vocació educativa.

És la seu de la Fundació Catalana de l'Esplai, un espai en el qual al voltant de 200 persones treballen amb la missió educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora. A més a més, és un alberg de joventut amb 344 places i aules per a formacions,  i una escola de natura.

La Fundació Catalana de l'Esplai té el compromís mediambiental i de sostenibilitat entre el seu valors. Per aquest motiu Centre Esplai va ser concebut des dels seus orígens com un edifici sostenible. El projecte, inaugurat el 2007, va ser desenvolupat amb la col·laboració de l'equip d'arquitectes de Carles Ferrater, l'estudi Ramon Folch, el grup CITIES de la UPC (Centre per a la Sostenibilitat de la Universitat Politècnica de Catalunya), i l'escola d'enginyeria de La Salle – Universitat Ramon Llull (URL), amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya i Ajuntament del Prat de Llobregat.

La llum natural

L'edifici es caracteritza per idees sostenibles molt pràctiques, com les que estan relacionades amb l'orientació de l'edifici, l'aïllament, els estudis d'assolellament de façanes, o la captació passiva de llum natural en el seu interior. Així, el disseny maximitza l'aprofitament de la llum i la ventilació naturals. Existeixen 100 conductes de llum per fer arribar la llum natural a lavabos i espais interiors. Han estat seleccionats materials de baix impacte ambiental. La seva orientació permet aprofitar al màxim la llum natural i la seva doble façana a la cara nord serveix per aïllar les seves instal·lacions i estalviar energia: és a dir, evita el sobre escalfament a l'estiu i la fugida de calor a l'hivern.

Consum d'aigua i energia

Va ser implantat un acurat sistema tecnològic de reducció de consum d'aigua i energia. Els pous solars són captadors de llum natural a interior d'edificis. Existeix un sistema de reutilització d'aigües grises i pluvials. Plaques solars escalfen l'aigua sanitària de l'edifici fins als 45 graus, i plaques fotovoltaiques generen electricitat que després es ven a la xarxa.

Dades a la vista

Un sistema domòtic recull les dades sobre el consum, que són tractades i comparades amb un sistema informàtic, per tal de fer-les visibles i públiques als usuaris i a la població en general. Conèixer-les és el primer pas per entendre en quina forma es consumeix o s'estalvia, i poder realitzar valoracions.

Un edifici que explica la sostenibilitat

El projecte va voler que l'edifici parlés per si sol, amb una clara intencionalitat educativa. Així, totes les solucions aplicades i el seu funcionament són volgudament visibles, de manera que el Centre Esplai és un comunicador sostenibilista. Les persones usuàries de l'edifici són considerades protagonistes del seu funcionament, i per aquest motiu es desenvolupa una tasca per comunicar i treballar educativament amb els usuaris, perquè siguin conscients dels consums energètics i de recursos que utilitzen, i diferenciïn els que demanen, dels que realment necessiten.

Treball en xarxa

El centre Esplai forma part de la xarxa de centres observatori de construcció sostenible de la UPC (Centre per a la Sostenibilitat de la Universitat Politècnica de Catalunya). En ell també es realitzen estudis vers l'optimització dels sistemes domòtics per la millora de la sostenibilitat de les edificacions (La Salle – Universitat Ramon Llull; URL).

Afegeix un comentari nou