La degració del mar, irreversible?

Autor/a: 
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)
 Font:
Font:
 Font:
Font:

La degració del mar, irreversible?

Autor/a: 
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)

Resum: 

El darrer informe del projecte SILMAR sobre l'estat del litoral i el medi marí mou la Fundació Mar a demanar mesures urgents per frenar el deteriorament i la contaminació de Catalunya i les Illes Balears.

La progressiva degradació depèn, segons l'informe, de factors com la pèrdua d’espais naturals de qualitat, la pesca i la navegació d'esbarjo irresponsables, i la contaminació, així com també la introducció d’espècies invasores i la construcció d'infraestructures litorals.

Els punts més afectats

L'informe constata una situació més favorable al litoral de Girona respecte al de Tarragona i Barcelona, on la degradació és més crítica. Tot i això, el fons marí de la Cala Aiguafreda, a Begur, és un dels més deteriorats de la costa catalana. L'alta contaminació de les aigües del Delta del Llobregat és l'altre punt negre.

Què proposa l'informe?

"Invertir en la conservació des d’una visió supramunicipal i regional, recuperar els espais marins degradats a escala local, incrementar el nivell de protecció de les àrees marines litorals més fràgils i sensibilitzar la societat dels valors del patrimoni natural”.

Què és el projecte SILMAR?

El projecte SILMAR és una acció de vigilància permanent de l'estat del patrimoni litoral mediterrani espanyol que funciona gràcies a la participació de la societat civil, empreses i organitzacions vinculades a l'ús, gestió i conversació del medi marí.

Catalunya i Illes Balears compten actualment amb una vintena d'estacions de control en les que prop de 45 voluntaris obtenen les dades amb les que s'elabora l'informe anual.

Podeu consultar el web del projecte SILMAR i sentir una entrevista a Evelyn Segura, coordinadora del projecte SILMAR, a 360 radio.

Afegeix un comentari nou