Àmbit de la notícia
Ambiental

La Fundació Miró se suma a la renaturalització de la ciutat amb la mostra Beehave

Entitat redactora
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya
Autor/a
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)
  • La Fundació Miró recull la mirada des del món de l'art al problema de la pèrdua d'abelles
    La Fundació Miró recull la mirada des del món de l'art al problema de la pèrdua d'abelles
  • La mostra juga amb el canvi d'escala, per a que la persona visitant pugui sentir com una abella
    La mostra juga amb el canvi d'escala, per a que la persona visitant pugui sentir com una abella
  • Beehave es pot visitar fins al 20 de maig en les sales de la Fundació Miró i en instal·lacions ubicades per la ciutat
    Beehave es pot visitar fins al 20 de maig en les sales de la Fundació Miró i en instal·lacions ubicades per la ciutat

Fins al 20 de maig es pot visitar a la Fundació Miró la mostra Beehave, un projecte que recull l’interès dels artistes contemporanis per les abelles de la mel i el seu paper cabdal en l’equilibri del medi ambient

La inquietud per la salut de la natura i la qualitat del medi ambient transcendeix l'entorn especialitzat, atès que afecta cada habitant del planeta. La mostra Beehave vol posar en evidència que l'art contemporani és un art compromès, que es preocupa pels temes d'actualitats, no només dels aspectes socials sinó també d'allò que afecta la natura, el medi ambient, i els altres éssers vius, tal com és el cas de les abelles. Amb Beehave la Fundació Miró, a través del llenguatge obert i visionari dels artistes, aborda l'actual crisi de supervivència de les abelles de la mel i altres insectes pol·linitzadors, alhora que examina l'estat de l'apicultura urbana a Barcelona.

Beehave és un joc de paraules entre els mots angleses 'behave' i "beehive" que signifiquen comportament i rusc. Els ruscos són elements que tradicionalment han atret l'interès de l'arquitectura i de l'art, com a espais petits on viuen junts molts individus. La forma de comportar-se de les abelles i la seva intel·ligència col·lectiva, l'anomenada intel·ligència del rusc, també ha estat estudiada des d'àmbits ben diversos. Les abelles són éssers vius amb un paper decisiu en la biodiversitat: el seu benestar afecta tot l'ecosistema i la cadena alimentària, de la que depenem els éssers humans. Així i tot, estan amenaçades a causa de l'acció humana.
Es dóna la paradoxa que allà on són més necessàries, en el món agrícola dedicat a la producció d'aliments, s'ha desenvolupat un ambient tòxic per a elles, relacionat amb un ús no adequat d'insecticides, i a la pèrdua de biodiversitat pròpia dels monocultius. I són precisament les ciutats, les que estan esdevenint refugi per a les abelles, així com per a altres espècies d'animals. Perquè a la ciutat, tot i patir contaminació i soroll, no estan subjectes a les mateixes amenaces que en altres entorns.
Moltes ciutats del món, Londres, Paris, San Francisco, o Melbourne ...ja en són conscients i han desenvolupat una apicultura urbana amb la complicitat de la ciutadania. A Nova York hi ha arnes no només en àrees verds com Central Park o Battery Park, sinó també en terrats d'edificis emblemàtics com l'hotel Waldorf Astoria. A Barcelona, però, les ordenances impedeixen posar-hi ruscos (a excepció d'algunes colònies vinculades a la recerca al Museu de Ciències Naturals de Barcelona al parc de la Ciutadella). El mateix passa a Madrid o a València. Existeix avui un dia un moviment social per la modificació d'aquests reglaments, que faci possible l'apicultura urbana. N'és un exemple l'associació Apicultura Urbana. I els artistes i les artistes s'hi han sumat.

 

Empatitzar amb les abelles

Més de vint artistes de deu nacionalitats diferents presenten pintures, escultures, fotografia, vídeo, intervencions, instal·lacions multimèdia i performances. En total una seixantena de peces creades específicament per a Beehave, que es poden visitar a les sales de la Fundació Miró, i també en quinze localitzacions de la ciutat. Es tracta d'instal·lacions immersives, en les que la persona visitant pot empatitzar amb les abelles: s'hi entra al museu com si fóssim abelles entrant en una flor. A través del canvi d'escala percebem olors, colors i sensacions del fet libar i pol·linitzar. També podem entrar en un rusc, fosc, estret i calent.

En paraules del director de la Fundació Miró, Marko Daniel, Beehave "indaga les interseccions entre l'art, l'ecologia i l'estudi de les abelles, amb la tradició de la institució de programar exposicions que situen l'art en el centre dels diàlegs contemporanis i conviden el públic a participar en la reflexió i el debat sobre temes urgents i amb una rellevància inqüestionable per a les nostres vides".
La comissària del projecte, Marina Millà, explica com els artistes i la Fundació actuen des de "el desig d'activar un debat ciutadà que tingui incidència en el futur de l'apicultora urbana i obri una nova etapa en la història de la convivència entre humans i abelles a la nostra ciutat".
 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari