Àmbit de la notícia
Ambiental

La Kidical Mass torna a Barcelona per reclamar una mobilitat sostenible i segura per als infants

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Marc Bosch
  • L’organització busca voluntàries per fer diferents tasques durant el recorregut de la Kidical Mass.
    L’organització busca voluntàries per fer diferents tasques durant el recorregut de la Kidical Mass. Font: Calvox & Periche
  • L’edició de l’any passat de la Kidical Mass va aplegar unes tres mil persones.
    L’edició de l’any passat de la Kidical Mass va aplegar unes tres mil persones. Font: Calvox & Periche
  • Les participants de la Kidical Mass reivindiquen una mobilitat sostenible i segura per als infants.
    Les participants de la Kidical Mass reivindiquen una mobilitat sostenible i segura per als infants. Font: Calvox & Periche

Per quart any consecutiu, milers de bicicletes recorreran els carrers de Sant Andreu el diumenge, 25 de maig, en un acte reivindicatiu, però alhora festiu. La participació és oberta a tothom i l’organització busca voluntàries per a diferents tasques.

L’any 2022, dues mil persones van recórrer els carrers de Barcelona amb bicicleta per demanar “recuperar l’espai públic i generar una mobilitat escolar quotidiana a les ciutats”. El concepte ‘mobilitat escolar quotidiana’ ens l’aclareix Diana Blanco: “Que agafar la bicicleta no sigui només per a oci, sinó per al dia a dia”, és a dir, que la mainada pugui anar a l’escola amb bici amb la mateixa seguretat que les persones adultes quan van a la feina.

Blanco, juntament amb Lucía Meler, són dues de les integrants de l’organització de la Kidical Mass a la capital catalana i han parlat amb Xarxanet per donar els detalls de l’edició d’enguany i explicar com va arribar aquesta proposta a casa nostra.

Arran de l’aparició dels bicibusos a Barcelona es va fer molt viral un vídeo de la línia de l’Eixample. Gràcies a aquesta difusió van poder ampliar la xarxa de contactes i va ser a través d’una entitat alemanya que van saber que existia la Kidical Mass, creada als Estats Units fa quinze anys. “En una de les reunions es llança la proposta, ‘per què no ho fem?’”, explica Blanco. Tenien prou massa de gent i famílies per dur-ho a terme, a més de l’experiència organitzant els bicibusos. El resultat de la primera edició va ser “un èxit impressionant” i aquest any serà ja la quarta vegada que es fa.

Recorregut per Sant Andreu

La cita és el 25 de maig, amb convocatòria a les 11 h, al parc de Can Dragó (carrer del Pintor Alsamora amb avinguda Meridiana). En aquest punt serà on es trobaran totes les columnes que vinguin d’altres barris de la ciutat i, un cop hi sigui tothom, es farà una aturada d’uns minuts per recarregar les piles i hidratar-se per després iniciar el trajecte.

Meler detalla que “la idea és ocupar tota la Meridiana”, recórrer uns metres, sortir pel passeig de Santa Coloma i fer un recorregut circular que les portarà pels carrers de Sant Andreu. És un itinerari fàcil de sis quilòmetres i “molt pla”, amb vint o trenta metres de desnivell: “És per a tots els públics i la gent es pot unir o sortir del grup quan vulguin al llarg del recorregut”. Per a les persones amb mobilitat reduïda hi haurà una bicicleta amb remolc i una altra de càrrega, gràcies a “una família amb un fill que va en cadira de rodes”.

Els és difícil calcular quanta gent participarà, però esperen que l’afluència sigui massiva, tal com ha passat en les edicions anteriors: “No ens fixem en el fet d’anar augmentant la participació. Nosaltres convoquem i ho gestionem el millor possible. Aquest any, sembla que hi haurà columnes de columnes”, afirma Blanco. Qui s’hi vulgui sumar, només ha d’estar atenta als canals oficials per conèixer els detalls de la convocatòria: “Tenim la pàgina web, un correu electrònic (hola@kidicalmass.cat) i un canal de Telegram i, a partir d’aquí, et poden derivar a la columna del teu barri”.

Una altra manera de participar és fent de voluntària. L’organització busca persones per fer de flanqueres (“que són les que van pels laterals, ajudant les menors i evitant que entrin motos i cotxes pels laterals”), revisores (“per si hi ha cap problema o alguna punxada”) o incorporar-se al grup de cures. Qui estigui interessada, es pot posar en contacte a través de les vies abans mencionades.

Anys reivindicant una mobilitat sostenible i segura per als infants

Darrere d’aquesta iniciativa hi ha un conjunt d’entitats que comparteixen els mateixos objectius. “Ocupar i recuperar l’espai públic que generalment no se’ns permet”, assegura Blanco, i conscienciar la gent que “aquest col·lectiu, o tots aquests nens, també tenen dret a utilitzar el carril bici o el carrer en si mateix”, afegeix Meler. Els agradaria instaurar-ho, “que no fos una cosa tan underground”, però sense perdre l’esperit reivindicatiu.

Recorda que els primers bicibusos que es van fer hi havia conductores de cotxes i motos que s’enfadaven i es molestaven perquè els suposava un inconvenient, però ara “ja saben que passem per aquí cada divendres, han fet un ‘clic’ i les últimes vegades hi ha hagut zero conflictes”. Per altra banda, hi ha les persones que els donen suport, com les veïnes que aplaudeixen, saluden i van a ajudar a gestionar el trànsit quan la Guàrdia Urbana no pot ser-hi.

Així mateix, Blanco reflexiona sobre la presència de les dones en el món de la bicicleta, que ha anat augmentant amb el pas del temps: “Jo vinc del món de la bici des de fa molt i sempre ha sigut molt masculinitzat. El canvi s’ha vist, per exemple, en què en el Bicibús i en la Kidical som un munt de mares i companyes, i això pot ajudar a la diversitat i a la inclusió”.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari