La Plataforma Salvem l'Empordà de Purins alerta sobre el el nivell de purins a la comarca

Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya
Autor/a: 
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)
 Font:
Font:
 Font:
Font:

La Plataforma Salvem l'Empordà de Purins alerta sobre el el nivell de purins a la comarca

Autor/a: 
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya

Resum: 

Entitats ambientals i veïnals de l'Empordà constitueixen la Plataforma "Salvem l'Empordà de purins" per exigir a la Generalitat una major regulació del sector.

El passat mes de març es va presentar la plataforma Salvem l'Empordà de purins, composta per veïns i entitats de Calabuig (Bàscara), Palau de Santa Eulàlia (Salvem la Pellingarda), Pontós (Prou contaminació a l'Empordà) i la IAEDEN-Salvem l'Empordà, preocupats pels abocaments incontrolats de purins, i la qualitat de l'aigua als municipis de la comarca.

Els purins i la qualitat de l'aigua

L'Alt Empordà és una comarca amb una càrrega ramadera del sector porcí molt important que genera una gran quantitat de residus en forma de purins. La utilització en excés d'aquests purins com a adob genera infiltracions al subsòl que provoquen problemes de contaminació greu per nitrats a les reserves d'aigua.

Amb la finalitat de conservar i protegir l'aigua, bé escàs i de primera necessitat, pel bé de la salut dels ecosistemes i de la salut humana, les entitats empordaneses estan treballant en la campanya Salvem l'Empordà de Purins.

En un parc de granges ja sobredimensionat, que consta de 375.000 porcs (d'engreix, truges, garrins) censats a l'Alt Empordà, i una població de 140.000 habitants, actualment hi ha tramitacions de noves granges en 23 municipis de l'Alt Empordà amb més de 78.000 caps de porcí.

D'altra banda, la meitat dels municipis alt empordanesos (34 de 68) es troba dins la "zona vulnerable 1" que cataloga els aqüífers contaminats per nitrats que procedeixen de fonts agràries i de gestió de les dejeccions ramaderes.

Als ajuntaments i al Parlament

La plataforma s'ha reunit amb diferents pobles de la comarca, tots ells afectats d'alguna manera per la problemàtica de la contaminació dels aqüífers per nitrats que procedeixen de fonts agràries i de la gestió de les dejeccions ramaderes.

A les comissions parlamentàries han pogut exposar que aparentment no hi ha cap control administratiu de la repartició de les dejeccions en els camps i que cap govern fins ara ha estudiat la capacitat de càrrega de la comarca pel que fa el nombre de caps de bestiar i el volum de purins assumibles. La plataforma va posar en coneixement dels membres de les comissions parlamentàries la Ponència de sòl no urbanitzable: Explotacions ramaderes de la Direcció General d'Ordenació del Territori i Urbanisme (del gener de 2016), segons la qual a Catalunya "Les autoritzacions de noves granges i d'ampliació de les existents són moltes, augmenten cada any i s'acumulen sobre un parc de granges existent sobredimensionat". Segons l'informe, a més a més, "les notícies sobre la situació econòmica del sector, a curt-mig termini pot entrar en crisi i deixar una gran quantitat d'edificacions obsoletes i una herència difícil de gestionar."

Recollida de signatures

La plataforma sol·licita que la Generalitat reguli de manera coherent el sector per aconseguir una bona qualitat de l'aigua, com a recurs molt valuós d'interès públic, que estudii la capacitat de càrrega de la comarca i que elabori una planificació d'acord amb el màxim de porcs assumible i compatible amb la no contaminació dels aqüífers.

Una regulació que, segons el manifest de la plataforma, també ha de beneficiar el sector primari que cada vegada més es troba treballant a sou de grans grups industrials multinacionals.

Per donar suport a la demanda, s'està duent a terme una recollida de signatures per sol·licitar a la conselleria d'Agricultura i a la de Territori i Sostenibilitat que es faci un control estricte de la repartició de les dejeccions en els camps, Que s'aposti i s'inverteixi en noves tecnologies que permetin un modern tractament dels residus ramaders, i sobretot, una moratòria immediata de noves obertures i ampliacions de granges "fins que el problema acumulat durant molts anys de mala gestió i negligència de la Generalitat no estigui resolt".

Etiquetes: 

Afegeix un comentari nou