La Sala Beckett programa el cicle 'Adéu al Cotxe!' dedicat a la mobilitat de la ciutat

Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya
Autor/a: 
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)
El cicle "Adéu al cotxe!" està programat del 27 de març al 29 d'abril a la Sala Beckett Font: Sala Beckett
El cicle "Adéu al cotxe!" està programat del 27 de març al 29 d'abril a la Sala Beckett Font: Sala Beckett
La recuperació de l'espai públic per a les persones és una de les aspiracions de les ciutats que diuen "Adéu al cotxe!" Font: Adéu al Cotxe
La recuperació de l'espai públic per a les persones és una de les aspiracions de les ciutats que diuen "Adéu al cotxe!" Font: Adéu al Cotxe
Cartell del cicle "Adéu al cotxe!" a la Sala Beckett Font: Adéu al Cotxe
Cartell del cicle "Adéu al cotxe!" a la Sala Beckett Font: Adéu al Cotxe

La Sala Beckett programa el cicle 'Adéu al Cotxe!' dedicat a la mobilitat de la ciutat

Autor/a: 
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya

Resum: 

Recull diverses visions des de l'art i l'arquitectura, que descriuen el moment d'inflexió en el que les ciutats han de començar a dir 'Adéu al cotxe!'

Es reconeixen les rodes i el xassís d'un vehicle, compactat, que ha deixat de ser útil. "Inutilitari" és el títol de l'escultura de Guillermo Basagoiti exposada al vestíbul de la Sala Beckett. És també la imatge del cicle "Adéu al cotxe!", programat del 27 de març al 29 d'abril.

Espectacles, conferències i lectures dramatitzades, audiovisuals, reflexions plàstiques, mostres, i laboratoris, oferiran diverses mirades cap a la ciutat des de l'art i la cultura crítica, amb la voluntat d'estimular la consciència ciutadana. Es vol recollir els matisos del moment de canvi de paradigma que tot just comença, tant en les ciutats, com en el model de societat que ha estat basat, fins ara, en els combustibles fòssils, la indústria automobilística, i les grans infraestructures. El cicle s'emmarca en aquest moment d'inflexió, i en el canvi de rumb que reclamen les ciutats del segle XXI. En les que probablement es podrà descobrir que viure sense cotxes és més just, més sostenible, més barat i, fins i tot, més agradable.

Espectacles a escala humana

Els espectacles L'Empestat, Granotes, La Cremallera o Yo inacabado, acompanyen el cicle. No sempre aborden directament la temàtica de la mobilitat urbana, però connecten amb una forma de concebre la comunicació escènica que té especial respecte per la dimensió humana, artesanal, pausada, interactiva i creativa. La mateixa necessitat que tenen les ciutats de tornar a ser més humanes.

El cotxe urbicida a la sessió inaugural

Dimarts 27 de març arrenca la programació amb la xerrada a càrrec de l'arquitecte David Bravo, comissari del cicle, juntament amb Andreu Rifé. Especialitzat en espai públic, planteja una revisió del paper que ha tingut l'automòbil sobre les ciutats, per constatar que ha estat, possiblement, un dels pitjors errors del segle XX. "No només perquè ha maltractat les urbs denses i intenses que havíem heretat del passat sinó també perquè ha provocat que desaprenguéssim a fer noves ciutats."...ha fet que els centres històrics esdevinguessin més bruts, sorollosos, injustos, ineficaços i inhabitables.....ha esperonat la deserció cap a perifèries disperses i suposadament verdes que, en realitat, són profundament injustes i insostenibles."
Embús és un text que porta a escena la idea de la reconquesta de l'espai públic. Durant un embús en una carretera perduda, els personatges surten d'una limitada zona de confort per anar ocupant i compartint l'espai públic. Després de la xerrada inaugural, està programada la lectura dramatitzada d'aquest text d'Andreu Rife i Emma Riverola, dirigida per Ferran Utzet.

Recuperar l'imaginari col·lectiu i aspirar a la justícia socioambiental

Cada dimarts una conferència, precedida per una projecció o una lectura dramatitzada, anirà endinsant-se en el cicle. Dimarts 3 d'abril es projecta l'audiovisual La batalla cultural, comentat per Andrés Hispano i Félix Pérez-Hita. Està centrat a analitzar l'efecte sobre l'imaginari i les consciències que han tingut decennis d'exposició a la propaganda de la indústria automobilística, el sector econòmic que més inverteix en publicitat. La sessió permetrà debatre sobre les capacitats de la cultura crítica i transformadora per contrarestar l'hegemonia propagandística del sector de l'automòbil.
La recuperació de l'espai públic per a les persones, és la manera més efectiva de reduir la contaminació. Però l'impacte d'aquesta acció va més enllà, i es connecta amb la cerca de justícia ambiental: representa també la forma més democràtica de combatre la injustícia espacial, el canvi climàtic, el malbaratament energètic o l'acumulació d'oportunitats en poques mans. Aquesta és la tesi de la conferència La reconquesta del carrer, que tindrà lloc el 10 d'abril a càrrec de Manu Fernández, investigador i consultor de polítiques urbanes.

Protegir-se de la gentrificació

La ciutat sense cotxes té efectivament per aspiració la democratització de l'espai públic, i per això, tal com recull la conferència "L'urbanisme després del cotxe" de Maria Buhigas del 17 d'abril, cal fer front a algunes amenaces. Com la que suposa el fet que, un cop pacificats, els barris esdevenen llocs més atractius i desitjats, s'encareix el preu d'habitatges i comerços, i s'expulsa part del seu teixit social cap a la perifèria.

Un canvi de paradigma

Antonio Turiel, investigador del CSIC, i estudiós també dels problemes de recursos naturals i de sostenibilitat, planteja una conferència cercant els paràmetres que hauran de definir un nou paradigma de societat: estalvi, decreixement, transvasament dels llocs de treball cap a activitats més lògiques i ecològiques....

Mostra, laboratori, lectures dramatitzades i "speakers corner"

Completen el cicle el laboratori i la mostra Motor i Veu, que analitza l'energia necessària perquè cada habitant de Barcelona porti a l'esquena 500 sacs de patates de 2 kg. Perquè aquesta és l'equivalència a les tones de vehicle per habitant de les que cada barceloní es fa càrrec avui.
Abans de cada conferència hi haurà una breu lectura dramatitzada. El 25 d'abril es podran escoltar al speakers corner totes les propostes presentades a la selecció als mesos de gener i febrer.

Afegeix un comentari nou