Àmbit de la notícia
Ambiental

La Setmana Europea de la Mobilitat reivindica la recuperació de l’espai públic per a la ciutadania

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Dani Sorolla
  • La Setmana Europea de la Mobilitat se celebra entre el 16 i el 22 de setembre.
    La Setmana Europea de la Mobilitat se celebra entre el 16 i el 22 de setembre. Font: European Mobility Week
  • El tema principal de la iniciativa és 'Compartim l'espai públic'.
    El tema principal de la iniciativa és 'Compartim l'espai públic'. Font: European Mobility Week
  • Més de tres-cents municipis catalans s'han adherit a la iniciativa.
    Més de tres-cents municipis catalans s'han adherit a la iniciativa. Font: European Mobility Week

L’edició d’enguany se celebra entre el 16 i el 22 de setembre i, com sempre, arriba carregada d’activitats per promoure una mobilitat sostenible.

L’espai públic és el punt de trobada de les persones i de socialització per excel·lència. No obstant això, des de fa molts anys, a les ciutats ha esdevingut un bé escàs que s’ha vist acaparat per a l’ús del vehicle motoritzat, que a ciutats com Barcelona ocupa la meitat de l’espai públic, que és l’espai de totes. Recuperar-lo enfront del vehicle privat és cabdal si volem assegurar la salut, la seguretat i el dret a gaudir-lo de la ciutadania, així com la sostenibilitat de les nostres ciutats. 

En aquest context, arriba la Setmana Europea de la Mobilitat 2024, que té com a lema ‘Combina i mou-te!’, i com a tema principal ‘Compartim l’espai públic’. La idea és conscienciar la ciutadania sobre la necessitat d'usar l'espai de manera més eficient, promovent desplaçaments sostenibles, segurs i saludables. Aquest és l’únic camí per fomentar la convivència i permetre que totes les persones, especialment les més vulnerables, puguin viure en un entorn més saludable, just, segur i igualitari.

Entre el 16 i el 22 de setembre, Catalunya i Europa celebren la iniciativa, que va començar el 1999 i que ha anat guanyant visibilitat i presència al llarg del temps. Enguany, arriba amb el propòsit de millorar la qualitat de vida a les ciutats a través de la promoció d’infraestructures orientades a les persones, sensibilitzar sobre els impactes ambientals del transport i promoure l'ús de mitjans de mobilitat més nets i sostenibles. 

Tot plegat requereix l’impuls d’un canvi d’hàbits, de la creació d’entorns saludables i relaxats, així com potenciar la connexió entre la ciutadania i el patrimoni cultural. Igualment, es volen complementar iniciatives europees com el Pacte Verd i REPowerEU per a la sostenibilitat energètica. En definitiva, compartir l'espai públic és essencial per construir un futur més verd i sostenible.

Més de tres-cents municipis catalans adherits a la iniciativa

Entre les centenars d’activitats que s’organitzen en el marc de la Setmana Europea de la Mobilitat, destaquen, com sempre, el Park(ing) Day, un esdeveniment anual previst per al 20 de setembre en què ciutadania, artistes i activistes transformen temporalment places d'aparcament en espais públics verds i creatius; i el Dia sense Cotxes, que se celebra el 22 de setembre i vol incidir en trobar solucions als problemes associats a l’augment del trànsit a les ciutats i conscienciar la ciutadania en les conseqüències negatives que té l’ús irracional del cotxe a la ciutat. 

Més enllà d’això, com passa any rere any, Catalunya és un dels països capdavanters pel que fa a la participació en la Setmana Europea de la Mobilitat, amb l’adhesió de més de 320 municipis a la iniciativa. 

Així, al llarg de la setmana s’organitzen tota mena d’activitats de sensibilització, com xerrades sobre la mobilitat sostenible i jornades d’educació viària, amb un enfocament especial en els desplaçaments escolars. Una munió de municipis catalans participen activament amb rutes ciclistes, carrils bici provisionals i espais reservats per a vianants per fomentar l’ús de l'espai públic d’una manera inclusiva i sostenible​.

D’aquesta manera, grans ciutats com Barcelona o Girona, i molts altres municipis catalans i de l'Estat s’ompliran d’activitats de tota mena, impulsades per un munt d’entitats i institucions que s’han implicat en la iniciativa. Igualment, entre altres, es posa a disposició d’escoles un ampli catàleg d’activitats per a centres educatius per tal de facilitar la tasca de les escoles en la promoció de la mobilitat sostenible durant aquesta setmana. 

A escala europea, la xifra d'adhesions de ciutats s'eleva per sobre de les 1.800, i prop de sis-centes activitats organitzades en una quarantena de països.

A més, en el marc de la Setmana Europea de la Mobilitat, s'entreguen una sèrie de premis que busquen reconèixer l'excel·lència en la mobilitat urbana sostenible amb dues categories distintives. A través d'aquests premis, la Comissió Europea vol destacar les autoritats locals que hagin mostrat excel·lència en conscienciació sobre mobilitat sostenible, planificació urbana, millores a l'espai públic i seguretat viària.

Per una banda, el European Mobility Week Award va destinat a ajuntaments i premia les millors activitats, mesures permanents o esdeveniments dins de la Setmana Europea de la Mobilitat. Per l’altra, el Mobility Action Award celebra les accions destacades en mobilitat realitzades per organitzacions, institucions i empreses. 

Així doncs, un any més, la Setmana Europea de la Mobilitat no falta a la seva cita per conscienciar la ciutadania sobre els beneficis d’una mobilitat més eficient i respectuosa amb el nostre entorn, posant en relleu la importància de construir ciutats més segures, inclusives i sostenibles.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari