La Universitat de Girona celebra 20 anys dels estudis de Ciències Ambientals

Autor/a: 
Col·legi d'Ambientòlegs de Catalunya

La Universitat de Girona celebra 20 anys dels estudis de Ciències Ambientals

Autor/a: 
Col·legi d'Ambientòlegs de Catalunya

Resum: 

L’Aula Magna de la Facultat de Ciències de la Universitat de Girona (UdG) va acollir el passat divendres 22 de novembre l’acte de celebració dels 20 anys d’estudis de Ciències Ambientals a la UdG.

Prop d’un centenar de persones, entre estudiants, antics alumnes, docents i ambientòlegs, van participar en una jornada dedicada al passat però plantejada en clau de futur, que va servir per debatre sobre l’actualitat de la professió i intercanviar experiències acumulades al llarg d’aquestes dues dècades. Durant l'acte també es van lliurar els segons Premis Ciències Ambientals.

La inauguració de l’acte, que estava organitzat conjuntament per la Universitat de Girona, el Col·legi d’Ambientòlegs de Catalunya (COAMB) i l’Associació Catalana de Ciències Ambientals (ACCA) va anar a càrrec de la rectora de la UdG, Anna M. Geli; la degana de la Facultat de Ciències, Victòria Salvadó; la presidenta del COAMB, Virgínia Domingo i la coordinadora de l’ACCA, Laura Martínez.

En el seu parlament, Anna M. Geli va ressenyar el caràcter pioner dels estudis de Ciències Ambientals a Girona: “abans que existís la Universitat de Girona, ja s’estava batallant per crear l’Institut de Ciències Ambientals”. I va afegir: “va ser una lluita llarga i difícil, però que es va fer amb molta il·lusió i entusiasme”. Per la seva banda, Virgínia Domingo va aprofitar per recordar la figura de l’exconseller de Medi Ambient, Albert Vilalta, recentment desaparegut i que fou un dels principals impulsors d’aquests estudis.

A continuació es va projectar el vídeo 20 anys de Ciències Ambientals. La creació col·lectiva d’uns estudis, que va donar pas a una taula rodona per parlar sobre els inicis dels estudis i rememorar els moments més significatius. Després va tenir lloc una segona taula de debat, en què es van plantejar diverses qüestions relatives a les oportunitats professionals que avui en dia s’ofereixen als ambientòlegs. El públic assistent es va mostrar en tot moment molt participatiu, adreçant preguntes als ponents i aportant el seu punt de vista.

L’última part de l’acte va estar protagonitzada per quatre antics estudiants que van presentar els seus projectes professionals. Així, vam poder conèixer les iniciatives Inèdit, Innovació per a la Sostenibilitat, de Carles Martínez; Fisersa Ecoserveis, de Jordi Cabot; Pensa en vi, de Joan Munich, i By my Eco, de Núria Nubiola.

Durant l’acte es van entregar els Premis Ciències Ambientals, una iniciativa conjunta del COAMB i l’ACCA que pretén posar en relleu el paper dels ambientòlegs dintre de la societat. L’actor Pep Parés, conegut per interpretar el personatge de Capità Enciam, va ser l’encarregat de lliurar els guardons.

Aquests són els guardonats d’enguany:

Categoria “Projecte Fi d’Estudis”
- Premi: Viabilitat econòmica i ambiental per a l’aprofitament del residu de poda de l’olivera al Segrià Sud (Míriam Jové)
- Accèssit: Protocol de viabilitat socioecològica del llop (Sergi Cantos)

Categoria “Activitat de recerca”
- Premi: Aplicació de tècniques proteomètriques per optimitzar el creixement de bacteris dehalorespiradors en bioremediació (Ernest Marco)
- Accèssit: La regulació jurídica dels serveis ambientals dels ecosistemes a Catalunya: anàlisi d’eines i metodologies (Joan Pons)

Categoria “Iniciativa empresarial”
- Premi: GEMMA Biomasskm0, empresa de producció i distribució de biomassa de proximitat al Segrià (Joan Ibars)
- Accèssit: Associació La magrana vallesana (Míriam González)

Categoria “Comunicació ambiental”
- Premi: De menjar no en llencem ni mica (Alfons López)
- Accèssit: Greenhub, blog professional d’ambientòlegs (Maria del Mar Ruiz)

Etiquetes: 

Afegeix un comentari nou