L'accés a la informació ambiental

Autor/a: 
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)

L'accés a la informació ambiental

Autor/a: 
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)

Resum: 

Quins són els drets dels ciutadans a l'hora d'accedir a la informació ambiental? Quina assistència jurídica gratuïta haurien de rebre les entitats? Aquestes i altres preguntes pretén respondre el curs "L'accés a la informació ambiental: un dret bàsic per exercir en el camí de la transformació" que l'ADENC ofereix, de forma gratuïta, del 22 octubre al 19 de novembre.

Per què aquest curs?

Des de la ratificació del Conveni d'Aarhus per part de l'Estat, i després de l'entrada en vigor de la Llei 27/2006, de 18 de juliol, per la qual es regulen els drets d'accés a la informació, de participació pública i d'accés a la justícia en matèria de medi ambient, l'Administració pública està obligada a difondre la informació ambiental de què disposi i facilitar-hi l'accés establint uns terminis i formats de resposta a les sol·licituds dels ciutadans.

Quin són els drets de la ciutadania a rebre informació ambiental? Les entitats ambientals tenen els mateixos drets que la ciutadania? Quines obligacions té l'Administració de respondre les seves sol·licituds o de motivar-ne, d'acord amb la llei, la denegació? A quines administracions podem acudir i que els podem demanar? On podem consultar la informació ambiental disponible? Està unificada?

Les noves tecnologies d'informació i comunicació fan possible l'accessibilitat universal a la informació ambiental, però cal que les mateixes administracions s'imposin complir amb aquesta obligació. L'aplicació d'aquestes noves tecnologies als sistemes d'informació geogràfica possibiliten copsar la complexitat de la realitat en capes d'informació. Aproximar-nos a aquesta realitat sembla més fàcil, però també correm el risc d'ofegar-nos en un mar de dades.

Aquestes noves tecnologies, a més de permetre superar les limitacions per accedir a informació rellevant que fins fa poc dominaven el nostre panorama administratiu com una vella herència del passat predemocràtic, també ens han de permetre superar les limitacions en les relacions dins del sector ambiental que la distància física d'una realitat disseminada pel territori ens imposava. És per això que el curs es realitza amb assistència virtual amb caràcter descentralitzat.

Quins són els eixos del curs?

  • Accés a la informació ambiental. Drets i deures de les administracions i de la ciutadania. La informació ambiental a l'administració europea, de l'estat, de la Generalitat, de diputacions i local. La consulta telemàtica.
  • Accés a l'assistència jurídica gratuïta.
  • El dret a la bona administració.
  • Sistemes d'informació geogràfica (SIG). Introducció i serveis disponibles. Introducció a l'ús i aplicacions mòbils.
  • La comunicació virtual, eina per la millor cohesió i coordinació del sector ambiental de Catalunya (persones i entitats).

A qui va adreçat?

El curs està pensat per a persones que treballin o col·laborin amb entitats del tercer sector ambiental i vulguin ampliar coneixements per millorar l'acció ambiental.

Quan i on es fa?

El curs consistirà en 8 sessions de 3h, els dilluns i dimecres d'entre el 22 d'octubre i el 19 de novembre, de 19 a 22h.

Aquesta formació és a distància, però requereix presència virtual.

Informació i inscripcions a l'ADENC (Sant Isidre, 140 08208 Sabadell), per correu electrònic (correu@adenc.cat) o per telèfon 93 717 18 87/93 717 19 63.

El curs és gratuït i compta amb el suport del Departament de Territori i Sostenibilitat, en el marc del Pla de Suport del Tercer Sector Ambiental (2011-2014).

Etiquetes: 

Afegeix un comentari nou