Les zones humides pel nostre futur: Dia Mundial de les Zones Humides 2015

Autor/a: 
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Les zones humides pel nostre futur: Dia Mundial de les Zones Humides 2015

Autor/a: 
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)

Resum: 

Els Parcs Naturals de Catalunya i les entitats ambientals celebren aquesta setmana el Dia Mundial de les Zones Humides amb nombroses activitats sota el lema “Zones Humides pel nostre futur”.

El dia 2 de febrer es celebra el Dia Mundial de les Zones Humides, amb la finalitat de sensibilitzar sobre la delicada situació d’aquests ecosistemes de gran diversitat i riquesa biològica, però alhora particularment fràgils i vulnerables. Enguany el lema triat per l’organització Ramsar ha estat “Zones humides pel nostre futur”, amb la voluntat de reclamar el seu paper clau per mantenir l’equilibri natural en el futur.

El servei natural de les zones humides

Les zones humides purifiquen i renoven l’aigua, proporcionen peix i arròs; actuen com a esponja contra inundacions i sequeres, i protegeixen les costes de manera natural. Són hàbitat de nombroses espècies, reservori de biodiversitat, i són un mitjà d’emmagatzematge de CO2.

Què són exactament?

A la conca mediterrània les zones humides són deltes de rius, albuferes, estanys i maresmes, que constitueixen l'hàbitat dels ocells aquàtics i migratoris, protegits pel Conveni de Ramsar. També hi ha algunes zones humides artificials amb valor ecològic (per exemple; les salines) o amb importants funcions hidrològiques (per exemple; embassaments d'aigua potable o per al control d'inundacions).

Altres exemples importants de zones humides en són els aiguamolls, torberes o aigües rases, permanents o temporals, d'aigües estancades o corrents, dolces, salabroses o salines, amb la inclusió de les zones d'aigües marines la profunditat de les quals amb marea baixa no supera els sis metres.

Les zones humides de Catalunya

A Catalunya, El Parc Natural del Delta de l'Ebre va ser inclòs l'any 1992 en el Conveni de Ramsar, tractat internacional per a la conservació i l'ús sostenible de les zones humides. Més endavant es van incorporar el Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà, els Espais naturals del delta del Llobregat, l'Espai natural Estany de Banyoles i l´Estany d'Ivars i Vila-sana.

Celebrant-lo amb les persones

Una de les activitats organitzades enguany per l’entitat ambiental Seo/Bird Life al Parc Natural del Delta de l’Ebre, va ser les conferències al voltant de la importància de l’arribada de sediments al Delta. Aquesta entitat, juntament amb la Plataforma en Defensa de l'Ebre i Ecologistes en Acció Catalunya, denuncien la subsidència de la zona, reclamen solucions per restaurar els cabals ecològics de l'Ebre i que els sediments arribin al tram final del riu, i anuncien que faran pressió política per restaurar l'equilibri natural del delta.

Als Aiguamolls de l’Empordà i al Delta del Llobregat s’han organitzat visites guiades per conèixer els espais i la fauna.

Divendres 6 i Dissabte 7 de febrer, lentitat ambiental Limnos Pla de l'Estany, el Museu Darder i el Consorci de l'Estany presentaran els treballs de recerca naturalista realitzats a l’Estany, i els projectes d’educació i sensibilització ambiental que es realitzen; explicaran també la problemàtica dels crancs exòtics invasors i com són els programes de protecció del cranc autòcton.

A l’Estany d’Ivars, l’entitat egrell ha col·laborat en la creació de nius per cigonyes i l’alliberament de fauna procedent del Centre de Recuperació de Fauna de Vallcalent.

Encara hi som a temps per salvar les Zones Humides

Davant la problemàtica per a mantenir unes zones humides de qualitat cada cop hi ha més persones, entitats i administracions involucrades.

Afegeix un comentari nou