L'Escola de Pastors a "Viure als Pirineus" de TV3

Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya
Autor/a: 
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

L'Escola de Pastors a "Viure als Pirineus" de TV3

Autor/a: 
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya

Resum: 

El programa de documentals "Viure als Pirineus" de TV3 dedica dos capítols a conèixer l'activitat de Vanessa Freixa i de l'Associació Rurbans, impulsores de l'Escola de Pastors, al Pirineu.

Geografia humana dels Pirineus

La sèrie "Viure als Pirineus" dóna una vasta ullada a l'exuberant extensió de paisatges dife­rents i canviants que representa la serralada del Pirineu, i que és, alhora, una unitat geogràfica i humana forta i definida, tan si es mira des del costat francès, català, el basc o l'occità.

El retrat general s'obté a partir dels personatges que viuen i configuren la realitat de la muntanya, homes i dones que afirmen el seu caràcter divers dins del característic entorn dels Pirineus.

Vanesa Freixa i l'Associació Rurbans

Vanesa Freixa és filla del Pallars Sobirà, tot i que va passar 10 anys de formació fora del Pirineu. Com a jove implicada amb el seu territori, es defineix una dinamitzadora social "obsessionada" de trobar persones que siguin felices fent la feina de pastor a la muntanya, impulsant un model d'agroecologia, que, tal com declara, és en el fons el model de pagesia de tota la vida.

La seva acció la du a terme a través de l'Associació Rurbans destinada a la dinamització del sector primari al Pirineu. Amb el Projecte Grípia l'entitat impulsa accions que pretenen donar suport a les cases de pagès existents i aposta per una nova generació de persones pageses que basen en l'agroecologia la seva manera d'entendre aquest ofici.

A través de l'Escola de Pastors es formen homes i dones d'una nova generació, sovint alienes a una tradició familiar pagesa, per consolidar un nou model de pagesia vital pel territori, que aposta per una producció a petita escala de base familiar i/o cooperativa, sostenible amb l'entorn i amb el sector. Es busca potenciar els productes naturals i la seva forma original respectant les llavors locals i les races autòctones. I tot això, amb un producte de qualitat comercialitzat a través de la venda directa entre productor i consumidor dins d'un mercat local i de proximitat. A la vegada, el projecte reivindica la dignificació i normalització d'aquest ofici donant-lo a conèixer i transmetent altres maneres de gestió.

El reportatge recull part de l'activitat de Vanesa Freixa en el si de l'entitat, en dos capítols, un de primavera-estiu i un de tardor-hivern. Permet conèixer projectes com l'Obrador Xisqueta, experiències, problemàtiques com l'accés a la terra, i l'equip tècnic de l'entitat, que continuarà la tasca de l'organització en el futur.

Afegeix un comentari nou