Lluc Martí: "Promovem un voluntariat actiu i compromès, que vol fer canvis en la societat i no es conforma en les coses tal com són"
Comparteix
Per la Fundació Catalunya Voluntària el voluntariat és una potent eina de formació, apoderament i de canvi social. Treballen per enfortir el voluntariat, especialment en l'àmbit juvenil. En parlem amb el seu responsable de projectes.
Quina és la missió de la vostra entitat?
Fa un any vam fer un procés de reflexió, i vam definir que la nostra missió és afavorir el voluntariat actiu, la formació no reglada i la cultura de la pau.
Creiem que hi ha molts tipus de voluntariat, en el sentit que hi ha molta gent que vol fer voluntariat i no ho té fàcil, i molta gent que no se sent cridada: entenem que el voluntariat ha de ser accesible i totes les persones han de tenir l'oportunitat de fer-ho. A partir de la nostra experiència, defensem un voluntariat actiu. És a dir, participatiu, on les persones poden decidir molts elements de la seva activitat de voluntariat, on, que i com la fan. També ha de ser inclusiu, accessible a totes les persones. I a més a més defensem que el voluntariat ha de ser formatiu: creiem que és clau per desenvolupar competències. I, per tant, un voluntariat actiu que ha de ser apoderador de les persones. Quan es parla de donar valor a les persones voluntàries, nosaltres pensem que precisament la millora forma de fer-ho és empoderant-les i donant-les la capacitat de decidir.
Com va néixer la Fundació Catalunya Voluntària?
Va néixer ara fa 10 anys, justament ara estem celebrant el desè aniversari. Va sorgir a partir d'una iniciativa juvenil d'àmbit local, que es deia Barcelona Voluntària. Va créixer tant i va promoure la realització de projectes tan rellevants, que va passar a ser una Fundació d'àmbit regional. Van realitzar moltes accions de voluntariat internacional, trobades de joves, seminaris, i es va arribar a crear l'oficina internacional del voluntariat juvenil. Des de Barcelona es van organitzar conferències mundials a Panamà, Singapur, a Taiwan, Colòmbia, al Líban.... Ara l'oficina com a tal està tancada però continuem essent membres de la IAVE (Associació Internacional per l'Esforç Voluntari).
Quina és la realitat a Catalunya?
Podem estar contents per moltes coses. La societat civil i el tercer sector és molt divers i dinàmic i actua en molts àmbits i amb cert nivell de col·laboració i treball en xarxa, però creiem que s'han de millorar alguns aspectes. Falta oferta i informació sobre voluntariat, encara hi ha gent que està buscant oportunitats i que no en troba, i també hi ha molta gent que no se sent cridada pel sector.
Tenim entitats col·laboradores en molts països d'Europa i altres regions, i podem apreciar que en altres àrees hi ha una cultura del voluntariat més estesa. Ens sembla greu que hi hagi poca participació dels joves, i encara més greu veure que els que es dediquen solen tenir un determinat nivell social i educatiu per sobre de la mitjana. Moltes persones no tenen accés a l'experiència i l'aprenentatge que pot suposar un voluntariat. Per això nosaltres treballem pel reconeixement del voluntariat com a formació continuada, i per potenciar els incentius del voluntariat.
Quins projectes realitzeu?
Tenim 3 programes, cadascun dels quals té diferents projectes. Són Catalans al món, Clam per la pau, i Voluntaris actius. Els tres projectes tenen una component d'incidència pública.
En els últims dos mesos hem pogut participar en la conferència nacional de voluntariat al Perú on hem defensat el voluntariat actiu, al congrés europeu del voluntariat a Viena, al congrés estatal del voluntariat a Sevilla. Vam contribuir a la preparació de la llei catalana del voluntariat, i hem format part del grup motor del darrer congrés català del voluntariat i l'associacionisme.
La Fundació Catalunya Voluntària treballa des de fa 17 anys en el marc de programes d'acció comunitària de la comissió europea, on es busquen uns protocols i uns objectius enfocats sobretot al desenvolupament de competències del voluntariat. Una persona voluntària pot millorar competències i aptituds durant el seu voluntariat, i això és el que té molt ben assumit el Servei Voluntari Europeu. Que es tradueixi en un certificat sempre està bé, però el realment decisiu és que les entitats han de ser conscient de l'impacte sobre l'aprenentatge de la persona que pot tenir el voluntariat si es realitza de manera estructurada.
Sabem que cada entitat és un món, però els efectes positius són transversals. Nosaltres defensem aquest tipus de voluntariat que es converteix en formació no reglada i continuada. Tenim previst fer tallers i recursos en línia a les entitats per ajudar-les a implantar aquest model de voluntariat, que depèn de factors molt senzills que també simplifiquen la vida per a l'entitat.
Treballem sobretot amb gent jove, i amb persones vinculades a entitats. Fem sessions informatives a gent que vol fer un voluntariat europeu, a través del programa Erasmus + de la comissió europea, organitzem intercanvi de joves i cursos per a persones involucrades en entitats no lucratives, i organitzem formacions per a líders. Som membres del Consell de Joventuts, de Federació Catalana Voluntariat Social, de la United Network of Young Peacebuilders (UNOY) amb seu a la Haia, de la IAVE Internacional Association Voluntary Effort, i la Peacebag for Euromed Youth, xarxa informal de 15 entitats d'11 països del mediterrani.
A quines dificultats heu de fer front?
Tenim els mateixos problemes que altres entitats, com la manca de recursos, que dificulta fer projectes de llarga durada amb major impacte i la creació d'equips estables. La incertesa que afecta la societat l'acabem rebent també les entitats. També ens adonem de la dificultat que hi ha per fer canvis, i del poc valor que els processos de formació tenen dintre de les entitats.
Quants voluntaris i voluntàries teniu ara i quin paper juguen en el si de la vostra entitat?
La fundació funciona amb 7 persones, de les quals 5 són voluntàries i només hi ha 2 tècnics. Altres voluntaris i voluntàries, al voltant de 25, hi col·laboren amb una dedicació de poques hores a la setmana. Solen ser joves provinents de diferents països, de Polònia, Romania, França, Sèrbia, Armènia, a través del Servei de Voluntariat Europeu. A part donem suport a 40 persones a l'any en experiències de voluntariat a través del Servei de Voluntariat Europeu. En aquest cas són persones que s'adrecen a una primera experiència de voluntariat.
Quin és el perfil del vostre voluntariat?
Sobretot gent jove: els que venen a col·laborar amb nosaltres tenen certa experiència en el tercer sector en el seu país, tenim molts candidats. En canvi les persones joves que surten cap a l'estranger solen iniciar-se en el voluntariat. Nosaltres mirem de facilitar l'accés a voluntariat a joves de tot tipus, també els que tenen més dificultats d'accedir a una experiència així.
Quin ha estat un moment especial en la vostra trajectòria?
Fa 2 setmanes vam fer la festa dels 10 anys que va ser un esdeveniment molt bonic. Però potser em quedaria amb el darrer seminari que vam organitzar al novembre, sobre Voluntariat pel canvi, vam poder reunir gent que treballa en àmbits semblants i durant una setmana vam estar aprenent uns dels altres. En coherència amb el títol del seminari vam treballar pel canvi, fent servir noves metodologies, noves formes d'organització per facilitar la intervenció de tothom. Érem 22 persones, 18 de les quals provenients d'entitats juvenils de base voluntària de 2 països diferents: Polònia, Hongria, Romania, Bulgària, Letònia, Estònia, Grècia, Romania.....
Creiem que es tracta d'un concepte cal promoure'l molt: no pots aspirar a canviar la societat si no entens que has de canviar tu a escala individual i com a part d'una organització.
Com creieu que serà la vostra entitat d'aquí a 10 anys?
Imaginem que tot serà més virtual, amb canvis tecnològics, però hi ha coses que continuarem fent iguals, com oferir oportunitats de voluntariat. I en farem altres de noves que aniran apareixent en funció del que demandi la societat. Entenem que hi haurà canvis en els sistemes educatius en continguts i metodològic, i que hi haurà un vincle més fort entre el treball i el sistema educatiu. Esperem que arribarà un moment en el qual els joves i les joves es preguntaran no només "què vull estudiar" i "en què vull treballar", sinó també "on vull ser voluntari/a".
Fins i tot m'agradaria veure d'aquí a 10 anys un dret a fer voluntariat: igual que hi ha el dret de reunió, d'associació, de participar en assumptes d'interès públic, podria haver-hi un dret a fer voluntariat. Que la gent pugui fer i triar voluntariat demostra el grau de qualitat democràtica i participació cívica de la societat. No ens podem conformar, i més veient com en altres països la gent té moltes oportunitats per fer molts tipus de voluntariat diferents, i tenen molts més incentius i reconeixements que aquí no existeixen, des de reconeixement com a formació, punts alhora d'accedir a feines públiques, a descomptes en serveis o incentius fiscals.
Afegeix un nou comentari