Àmbit de la notícia
Ambiental

L'òliba comuna és l'au de l'any 2018

Entitat redactora
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya
Autor/a
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)
  • L'òliba ha estat seleccionada per votació popular
    L'òliba ha estat seleccionada per votació popular
  • El Projecte Òliba estudia i afavoreix les poblacions d'òlibes amb participació ciutadana
    El Projecte Òliba estudia i afavoreix les poblacions d'òlibes amb participació ciutadana

Des de fa 30 anys Seo Bird Life posa la mirada en una au que es troba en situació vulnerable, com és el cas de l'òliba comuna, actualment en retrocés a causa de la pèrdua d'hàbitat.

A través d'un procés participatiu les persones sòcies i simpatitzants de Seo Bird Life han seleccionat l'òliba com a au de l'any.

Aquesta rapinyaire nocturna viu en zones agrícoles i espais oberts, on s'alimenta sortint al crepuscle i la nit a caçar petits rosegadors, talpons i ratolins. La seva població es considera en declivi, amb una mitja del 13% en tot l'estat, però amb àrees on ha arribat al 50%. Catalunya i Castelló són les àrees on es troben les millores dades de l'espècie. Es compten al voltant de 5.000 exemplars d'òliba a Catalunya, on és una espècie resident a tot el territori, tot i que absent a les zones de muntanya, especialment als Prepirineus i Pirineus.

Es considera que la causa de la davallada, per sobre de les oscil·lacions normals en les poblacions, és la disminució del seu hàbitat, estretament relacionat amb els canvis en el món rural. En particular, la pèrdua de camps de conreu i espais oberts, amb l'increment de zones boscoses, i d'altra banda, la pèrdua de llocs de cria, relacionada amb la manca d'arbres madurs.

A Catalunya entitats com Apnae i Miloca col·laboren amb el Projecte Òliba, que té per objectiu avaluar l'estat de la població d'òlibes i d'aplicar mesures correctores per millorar-lo, promovent la participació ciutadana. Així organitzen jornades de voluntariat ambiental per la col·locació de caixes niu. L'associació ICO en fa un seguiment de les poblacions a través del SIOC.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari