L’Ortiga: “L'agricultura és encara el lligam més fort que existeix entre humanitat i natura”

Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a: 
Ivet Eroles
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

L’Ortiga: “L'agricultura és encara el lligam més fort que existeix entre humanitat i natura”

Autor/a: 
Ivet Eroles
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Resum: 

L’Ortiga és un projecte que dinamitza i difon l’agricultura sostenible a l’entorn de Sant Cugat del Vallès i la Serra de Collserola.

Què és L’Ortiga?

Som una cooperativa de treball arrelada a Valldoreix (Sant Cugat del Vallès) i ens dediquem a la producció i distribució de verdura ecològica, a la formació i difusió de l'agroecologia i a l'aplicació i seguiment d'horts socials.

Treballeu des de diferents vessants, una d’ella la producció agrària i ecològica. Què podem trobar als vostres cultius?

Horticultura variada, especialment cultius de fulla i fruit que es desenvolupen bé al tipus de sòl que tenim. També tenim oliveres molt antigues en vies de ser recuperades.

Produïu seguint les tècniques de l’agricultura ecològica i els principis de l’agroecologia. Això en què es tradueix?

Tenim en compte els criteris tècnics de l'agricultura ecològica, però no només, també afegim aspectes socials, és a dir, circuits curts de producció-consum, corresponsabilitat i organització cooperativa, vetllant per la minimització dels residus.

Us dediqueu a la comercialització directa i de circuit curt. Com feu arribar els vostres productes als consumidors?

Ho fem mitjançant 3 vies diferents:

1. Mercats municipals de Valldoreix i Barcelona (Ciutat Vella i Eixample).

2. Lliurament a domicilis de cistelles de fruita i verdura.

3. Grups de consumidors ecològics organitzats (Sant Cugat del Vallès i el seu barri de La Floresta).

L’educació i la formació també estan presents al vostre projecte. Quines activitats i formacions oferiu a escoles, instituts i adults?

Oferim activitats de descoberta de natura i història local per a escoles, programes formatius d'horts familiars ecològics per a serveis socials i programes formatius d'ocupoació per a adolescents.

Per què és important educar en l’àmbit de l’agricultura ecològica?

Perquè pràcticament hem extingit la pagesia, un saber tradicional i ancestral que va demostrar sobreviure i desenvolupar-se al llarg de molts anys, molts més anys dels que la revolució industrial del camp fa que existeix. També perquè amb la desaparició de la pagesia perdem terres, varietats, llavors, gastronomia, llenguatge i terminologia pròpia i, en general, un saber interpretar el territori heretat i perfeccionat durant milers de generacions. En definitiva, l'agricultura és encara el lligam més fort que existeix entre humanitat i natura.

Cap a on creix el projecte?

Aspirem a gestionar la finca municipal de Can Monmany per seguir desenvolupant horticultura, recuperar oliveres i altres fruiters, desenvolupar l’apicultura, implicar infants, adolescents i adults per esdevenir un model de gestió sostenible del territori i d'autocupació. Volem fer crèxer un oasis fèrtil a mig camí entre la ciutat i els boscos de Collserola que ens envolten; un balcó per aproximar-se i entendre la natura i com relacionar-s'hi.

Afegeix un comentari nou