Àmbit de la notícia
Ambiental

Maria Díaz de Quijano: "La formació de l'Escola de Pastors no seria possible tal i com és a dia d'avui sense el voluntariat"

Entitat redactora
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a
Vanesa Vilaseca
  • Maria Diaz de Quijano
    Font: Escola de Pastors de Catalunya
  • Escola de Pastors de Catalunya
    Escola de Pastors de Catalunya Font: Vanesa Freixa
  • Escola de Pastors de Catalunya
    Escola de Pastors de Catalunya Font: Vanesa Freixa
  • Escola de Pastors de Catalunya
    Escola de Pastors de Catalunya Font: Escola de Pastors de Catalunya
  • Escola de Pastors de Catalunya
    Escola de Pastors de Catalunya Font: Escola de Pastors de Catalunya
  • Escola de Pastors de Catalunya
    Escola de Pastors de Catalunya Font: Escola de Pastors de Catalunya

Entrevistem la Maria Díaz de Quijano, Tècnica de l'Associació Rurbans - Escola de Pastors de Catalunya.

Com és el dia a dia d'Escola de Pastors de Catalunya?

El dia a dia a l'oficina ens l'ocupen tasques molt variades: preparem el programa de teoria, lliguem les pràctiques, busquem finançament, gestionem altres projectes, reunions entre l'equip de l'escola i amb els socis de la resta de projectes, recollim i fem difusió d'ofertes de feina, de cessions i de traspassos d'explotacions, etc.

Quin tipus d'acompanyament/suport oferiu a l'alumnat?

Durant els dos mesos de teoria de la formació, estem la majoria del temps a l'aula o a les explotacions que anem a visitar amb els alumnes, vetllant perquè la transmissió de coneixements dels experts als alumnes sigui el màxim de profitosa possible. Passem força temps a la nostra oficina compartida amb dues altres entitats que treballen al territori (Montanyanes i l'Associació Obrador Xisqueta).

Quan els alumnes estan fent pràctiques, fem visites a les finques o muntanyes on estan amb els seus tutors de pràctiques, per veure si estan bé, si estan aprenent i incidir-hi en cas que calgui. El fet de participar en diversos projectes, a part de l'Escola, fa que també passem molt de temps desplaçades fora de l'oficina per realitzar reunions i visites d'aprenentatge.

Quins projectes desenvolupeu actualment?

L'Escola de Pastors és el projecte principal que gestiona l'Associació Rurbans. A part, però, desenvolupem altres projectes que pretenen facilitar la incorporació dels nostres alumnes al sector primari i proveir d'eines diverses a les pastores i ramaderes que col·laboren amb l'Escola. A més, hi han, quatre projectes principals.

RETA, creació d'una xarxa d'espais tests agraris; PYRPASTUM, per dinamitzar l'espai pastoral i fomentar l'ocupació en la ramaderia; Erasmus + FireShepherds, per la gestió del paisatge i la prevenció d'incendis forestals i Erasmus + Setting up a Learning Platform for Farmers' Access to Land, per compartir coneixement i experiències que facilitin l'accés a la terra de les nostres pageses.

A quins problemes heu de fer front per desenvolupar la vostra tasca?

El gran problema és el finançament: ens passem la majoria del nostre temps buscant finançament per poder realitzar la formació, quan el que ens agradaria és poder dedicar aquest temps a pensar en com millorar la formació, buscar noves finques, implicar-nos més activament en el traspàs d'explotacions, etc.

Cada any depenem de convocatòries que no saps si sortiran, si et donaran el finançament, si t'ho pagaran, quan t'ho pagaran...es una situació molt precària que s'acaba sostenint per la gran motivació de l'equip tècnic.

Quina importància té el voluntariat a l’entitat?

Comptem amb una xarxa de voluntariat que ens ajuda a realitzar els seguiments de pràctiques, fer xerrades informatives sobre la formació, buscar noves finques per fer pràctiques i ajudar puntualment als ex-alumnes que s'acaben d'instal·lar. Sense aquest voluntariat, bàsicament la formació de l'Escola de Pastors no seria possible tal i com és a dia d'avui.

Com imagineu l’entitat d’aquí a 10 anys?

Treballant colze a colze i coordinadament amb el sector ramader i els altres agents claus del territori català, interconnectada amb altres formacions i entitats d'arreu que treballen per objectius comuns; adaptant-se als canvis que vagin sortint i oferint una formació i serveis adaptats a la necessitat del sector en cada moment;

També ens imaginem sent un referent de la formació en ramaderia extensiva sota un model agroecològic i dedicant la major part del temps de l'equip tècnic a treballar per aquests objectius en comptes de destinar-lo a buscar finançament.

 

 

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari