Àmbit de la notícia
Ambiental

Què podem fer per frenar la crisi climàtica? Et proposem 5 reptes

Entitat redactora
Colectic
Autor/a
Sara Borrella
  • Manifestació pel clima 2019

L'any 2020 és l'any de la revolució energètica i nosaltres podem contribuir a frenar la crisi climàtica amb alguns canvis al nostre dia a dia. Et proposem 5 reptes. Pren nota.

 

Avui en dia som testimonis d’una gran devastació del clima. Sembla que cada vegada que ens fem més intel·ligents però ens oblidem de conèixer les coses més bàsiques.

Diu Vandana Shiva, activista i pensadora ecofeminista, que el canvi climàtic és una "malaltia metabòlica del planeta" i que actualment estem consumint 20 bilions d’elements fòssils de la naturalesa. Tot aquest consum va més enllà del que la Terra pot assumir.

Però...què podem fer per a frenar-ho? Et proposem 5 reptes.

 

1. Redueix el teu consum i menja local, de temporada i ecològic

Una de les consignes ecologistes més vistes a les manifestacions ecologistes als últims anys és "Canvia el sistema, no el clima".

El sistema capitalista es basa en el consum constant, un dels pilars econòmics perquè l’economia continuï creixent amenaçant el planeta. Aquesta situació és cada vegada més insostenible.

La indústria agroalimentària és una de les que més emissions genera i causa conseqüències nefastes per la salut del planeta.

El gran repte és reduir el nostre consum i menjar local, de manera ètica i sostenible. Dins el Mercat Social hi ha moltíssimes possibilitats en tots els àmbits possibles. Només cal donar un cop d’ull al mapa de Pam a Pam de l’Economia Social i Solidària per adonar-nos que altre consum és possible.

Saps que la mitjana de recorregut dels aliments que comprem a qualsevol supermercat és de 5.000 quilòmetres? Consumir aliments ecològics i de proximitat a través d’una cooperativa de consum és una bona solució. Dins el directori de punts de Pam a Pam cercant per cooperativa de consum tens moltes opcions disponibles al territori.

A més, existeixen al mercat diferents iniciatives per aprofitar els aliments que tenim. Una d’elles és Too Good to Go, un moviment que triomfa a tota Europa i que combat el malbaratament d’aliments.

A través de la seva App, disponible en Android i iOs, podem ‘salvar’ el menjar que no venen els restaurants a un preu reduït comprant uns ‘pack sorpresa’. El contingut dependrà dels aliments que no s’hagin venut.

 

2. Posa el focus al teu armari i tria opcions ètiques

Saps que per a produir 1 quilo de pell de vaca es necessiten 17.100 litres d’aigua? O que el preu que paguem per unes sabates de la nostra marca preferida, distribuïdors i marques es queden aproximadament el 60% del cost final del producte?

La Campanya Roba Neta, impulsada per l’ONG SETEM i el Col·lectiu RETS, treballa per millorar les condicions laborals i donar suport a les persones treballadores de la indústria tèxtil i esportiva i conscienciar sobre el cost mediambiental de la indústria tèxtil.

Treballen pressionant governs i empreses perquè assumeixin la seva responsabilitat i sensibilitzar a la gent per realitzar accions individuals i col·lectives amb diferents campanyes.

Per tot el dany al medi ambient i les persones que suposa la indústria tèxtil, és important consumir de manera conscient amb opcions èticament sostenibles. A Catalunya, tenim vàries empreses que s’encarreguen de donar una segona vida a la roba i/o que utilitzen materials conscients a la seva producció:

Una d’elles és la cooperativa Roba Amiga, gestionada per empreses d’inserció laboral sense afany de lucre, treballa per reduir els residus tèxtils i promovent la inserció de persones en situació o amb risc d'exclusió social.

A través de les seves botigues, venen una selecció de roba usada per fomentar la reutilització i el reciclatge. Aquí podeu trobar-ne un llistat.

Altre, és HUMANA Fundación Pueblo a Pueblo que treballa protegint al medi ambient amb la reutilització tèxtil i millorar les condicions de vida de diferents comunitats tant a nivell estatal com internacional.

Disposen de diferents contenidors distribuïts per tot el territori on la població dona la seva roba usada. S’encarreguen de preparar-la i vendre-la a les seves botigues a preus reduïts i fomentar així la seva reutilització.

A Catalunya, pots trobar botigues a Barcelona i Reus.

 

3. Aprèn a reduir residus

Segons un informe de l’organització GreenPeace, a Europa, cada any generem 25 milions de tones de residus de plàstic i menys del 30% es recull per a ser reciclat. A tot el món, el plàstic representa el 85% dels residus a les platges.

En el context d’emergència climàtica que ens hi trobem, la reducció del consum de plàstic es fa urgent i necessària. Al blog vivirsinplastico.com, els seus autors/es reflexionen sobre com han aprés a viure sense plàstics i ens orienten a fer-ho.

A Catalunya, concretament a Barcelona, trobem diferents alternatives, com per exemple la botiga Jaime Renovell, que es troba al barri Gòtic de Barcelona, on podem trobar llegums, fruits secs, llaminadures i diferents aliments agroecològics a l’engròs.

Una altre opció és anar a Yes Future, el primer supermercat ‘zero waste’ (residu zero) ubicat al barri de Sant Antoni que ven productes a granel o amb envasos respectuosos amb el medi ambient.

 

4. Pensa en les teves emissions al desplaçar-te

A l’Estat Espanyol, les emissions del GEI de la mobilitat urbana ascendeix a 35,1 milions de tones de CO2 eq, de les quals un 87% corresponen al desplaçament de persones i un 13% al transport de mercaderies. Només el cotxe representa més de tres parts del total de les emissions, segons un informe de Greenpeace.

L’ús del transport públic, els desplaçaments en bicicleta i/o compartir cotxe són algunes de les propostes per reduir els gasos d’efecte hivernacle. Una altra alternativa és el cotxe elèctric. Tot i que encara està poc implantat, a Catalunya hi ha diferents punts elèctrics de recàrrega que faciliten el seu ús.

Som Mobilitat és una cooperativa catalana que fa possible la mobilitat sostenible compartint vehicles elèctrics entre veïns/es, entitats, empreses i administracions a tot Catalunya.

 

5. Tria companyies cooperatives i amb valors

Saps que les empreses més contaminants a l’Estat Espanyol són les energètiques? Endesa, Iberdrola, Enagas o Gas Natural Fenosa han destacat sempre per la seva vinculació amb els governs i les seves portes giratòries.

Canviar aquestes comercialitzadores a una renovable i cooperativa és un petit-gran gest que poden fer i que ens assegura transparència i participació en les decisions del nostre consum.

A Catalunya, l’alternativa d’àmbit local és Som Energia, una cooperativa de consum d’energia verda sense ànim de lucre que comercialitza amb energia d’origen renovable.

Un altre canvi que podem fer és moure els nostres diners i estalvis a una banca ètica. Perquè? Doncs perquè per molt que deixem d’utilitzar plàstic o comprar-nos roba, si tenim els nostres estalvis en un banc sense valors socials, el nostre impacte serà més reduït.

Existeixen alternatives com Fiare Banca Ètica, Coop57 o Triodos Bank que et poden interessar.

 

Organitzar els nostres consums de manera ètica i sostenible i mobilitzar-nos de manera col·lectiva per sortir de la nostra zona de confort és imprescindible per a frenar la crisi climàtica i aportar el nostre granet de sorra.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari