Quina informació ambiental tenim a l’abast?

Autor/a: 
Anna Parisi
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Quina informació ambiental tenim a l’abast?

Autor/a: 
Anna Parisi

Resum: 

El passat 29 d’octubre es va desenvolupar la primera jornada sobre documentació ambiental de Catalunya, amb la voluntat d'augmentar la visibilitat dels diferents centres i promoure una futura xarxa de cooperació.

Des del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat i l’Àrea de Territori i Sostenibilitat de la Diputació de Barcelona, s’està promovent la creació d’una xarxa única que doni visibilitat i accés al fons i serveis dels centres de documentació, biblioteques i centres d’informació ambiental de Catalunya.

Aquest projecte va ser el centre d’interés de la 1a Jornada sobre Documentació Ambiental a Catalunya, celebrada a l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) el passat 29 d’octubre.

La jornada, organitzada per la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona i amb la col·laboració de l’IEC i el Col·legi Oficial de Bibliotecaris i Documentalistes de Catalunya (COBDC), va servir, entre altres, per apuntar l’elaboració d’un cens de llocs on trobar documentació ambiental.

Aquest cens inclouria des de serveis de l’administració a fons creats per la societat civil.

Per exemple, la biblioteca del Departament de Territori i Sostenibilitat, el centre de Documentació de l’Observatori del Paisatge, l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, els centres de documentació dels parcs naturals de la Diputació, el servei de documentació de la Societat Catalana d’Educació Ambiental SCEA, el servei de recursos de la Fabrica del Sol de l’Ajuntament de Barcelona, així com els fons de les biblioteques universitàries i de centres de recerca.

Cal considerar que la informació ambiental és transversal, per tant en el cens caldrà incloure informació provinent dels àmbits de la sanitat, el trànsit, la indústria, el consum, etc. A més a més molta informació ambiental és generada a través d'associacions i entitats ambientals, que alhora són generadors de dades, d'informes i usuaris de la informació.

Per tant és fonamental la cooperació entre les diferents administracions, entitats, organismes i col·lectius que generen i/o disposen de fons de temàtica ambiental.

Transparència i open data

La difusió de la informació i la recerca de transparència són dos trets de la societat contemporània: moviment open source, programari lliure, la possibilitat de compartir, reutilitzar la informació i redistribuir-la, i ara l’eclosió de l’open data.

En aquest context i a causa del fet que els aspectes ambientals són d’interés general, durant la jornada es va recalcar que tota la informació ambiental ha de ser pública, ordenada, de qualitat i amb accés fàcil i obert, amb dades lliures de drets i de ser reutilitzades.

Afegeix un comentari nou