Roses Sense Espines

Autor/a: 
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Roses Sense Espines

Autor/a: 
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)

Resum: 

Què hi ha rere el consum de les roses? Quina és la motxilla ecològica i social de les flors que regalem per Sant Jordi? La campanya #RosesSenseEspines vol donar-ho a conèixer i fomentar un canvi d'hàbits.

La tradició de regalar roses per Sant Jordi ha anat en augment. Aquest any es preveu que se'n regalaran 6 milions a tot Catalunya i moltes d'elles seran d'importació. Arriben de països com Colòmbia o Equador, sense garanties que provinguin d'unes condicions laborals dignes ni de tècniques de cultiu respectuoses amb el medi ambient.

Per difondre "les espines" que s’amaguen rere les roses de Sant Jordi, la Societat Catalana d'Educació Ambiental (SCEA) impulsa de nou la campanya #RosesSenseEspines.

Donant resposta a la inquietud d'alguns socis i sòcies de la SCEA i prenent com a font d'inspiració un article d'Ester Vivas, l'any passat van engegar la campanya per donar a conèixer i fer reflexionar sobre els impactes ambientals, econòmics i socials que hi ha rere aquesta tradició. També amb la intenció de fomentar un canvi d’hàbits a través de la proposta d’alternatives que redueixin aquest tipus de consum.

Aquest any hi tornen, del 21 al 23 d'abril.

En el blog on hi trobareu documents, articles i videos sobre aquesta problemàtica i també alternatives a la rosa tradicional.

Reduir-ne el consum i buscar alternatives

Per començar, la campanya proposa fer-ne un consum responsable. Entre els recursos que ofereix el bloc, es proposa recuperar l'esperit genuí de la tradició, i no regalar-ne a tothom. Tampoc acceptar, per exemple, les roses que cada cop regalen més comerços.

També s'aconsella d'evitar les flors quilomètriques, és a dir, apostar per la producció local i per unes garanties laborals i de cultiu respectuós amb el medi ambient. Poden ajudar algunes iniciatives comercials i segells de qualitat com el Flower Label Program, Bigot Fleurs, Eligfor, FLO (Fairetrade), o Kenya Flower Council.

Roses del roser del jardí, de roba, de ganxet, de vidre també poden ser bones alternatives. La SCEA us convida a compartir una imatge de la vostra rosa a través del facebook i del twitter amb el hashtag #RosesSenseEspines.

Per més informació, consulteu el bloc de la campanya rosessenseespines.wordpress.com.

A Xarxanet, també hi trobareu "10 secrets molt poc romàntics de les roses de Sant Jordi".

Afegeix un comentari nou