Seguint els ocells des d'on neixen

Autor/a: 
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)
 Font:
Font:

Seguint els ocells des d'on neixen

Autor/a: 
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)

Resum: 

L'Institut Català d'Ornitologia (ICO) impulsa Nius, una iniciativa de ciència ciutadana destinada al seguiment de la nidificació dels ocells i els seus canvis al llarg del temps. Quins ocells crien més aprop nostre? quina influència fem sobre ells? No cal ser un expert per descobrir-ho, només tenir interès pels ocells o pel medi natural.

Amb aquest nou projecte, s'espera omplir importants buits de coneixement sobre la reproducció de les espècies d’ocells que nidifiquen a Catalunya i, en especial, d’aquelles que crien més a prop nostre –per exemple les que ho fan en edificacions o en parcs i jardins– o les que nien a llocs fàcilment accessibles –com ara caixes niu–.

A més, donat que la reproducció dels ocells és molt sensible a les pertorbacions de l’hàbitat i als efectes del canvi climàtic, Nius està especialment dissenyat per conèixer com responen els ocells a aquests i altres factors de canvi al llarg del temps.

Com participar-hi?

Participar a Nius és senzill. No cal ser expert per fer-ho. Només cal registrar-se al web del projecte, localitzar un o més nius i facilitar informació sobre l’activitat que s’hi observa.

El web de nius.cat compta amb una secció de preguntes i respostes amb videos-tutorials pe resoldre els dubtes que puguin sorgir.

Què s'ha recollit fins ara?

Les dades que es van recollint es poden anar visualitzant en temps real en forma de mapes, gràfics i taules consultables a Nius.cat.

Quines espècies nidifiquen a Catalunya?

Hi ha més de 200 espècies d’ocells que fan els seus nius periòdicament a Catalunya. Nius.cat us convida a descobrir on, quan i com crien. Segur que alguna fa el niu a prop de casa vostra.

Afegeix un comentari nou