Sofia Rivaes: "A les estades a Riet Vell mostrem que la conservació de la natura és compatible amb l'activitat econòmica"

Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya
Autor/a: 
Anna Parisi
Es poden fer estades de voluntariat ambiental a la reserva de Riet Vell al Delta de l'Ebre en qualsevol moment de l'any. Font: Riet Vell
Es poden fer estades de voluntariat ambiental a la reserva de Riet Vell al Delta de l'Ebre en qualsevol moment de l'any. Font: Riet Vell
Riet Vell és una reserva natural on també es conrea arròs de forma ecològica Font: Riet Vell
Riet Vell és una reserva natural on també es conrea arròs de forma ecològica Font: Riet Vell
Les experiències de voluntariat a Riet Vell comprenen tasques científiques, de manteniment i de informació a les persones visitants Font: Riet Vell
Les experiències de voluntariat a Riet Vell comprenen tasques científiques, de manteniment i de informació a les persones visitants Font: Riet Vell

Sofia Rivaes: "A les estades a Riet Vell mostrem que la conservació de la natura és compatible amb l'activitat econòmica"

Autor/a: 
Anna Parisi
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya

Resum: 

Parlem amb Sofia Rivaes, coordinadora de voluntariat a la reserva de Riet Vell, al Delta de l'Ebre, gestionat des de l'entitat SEO Birdlife.

Quan va començar el programa de voluntariat ambiental a Riet Vell?

Va iniciar el 2002. S'ha anat vinculant a diversos projectes, com Erasmus+ o Solidarity Corps. Hi ha persones voluntàries que s'hi arriben a estar 6 o 12 mesos a la reserva natural.

Ara a SEO Birdlife tenim un programa de voluntariat que es diu Life Followers, per a persones d'entre 18 i 30 anys. Es tracta de fer 42 dies de voluntariat, que es poden fer de forma intensiva, vivint a la casa, o en un termini de temps més llarg, fins a l'agost de 2020, i sense quedar-se a dormir. Aquests programes de voluntariat cobreixen una part de les despeses de manutenció i els desplaçaments. A banda el voluntariat a Riet Vell rep una remuneració de 4 € al dia.

També es pot venir a fer estades de voluntariat ambiental de diversos dies a Riet Vell en qualsevol moment de l'any de forma independent, tot i que aleshores no hi ha cap ajut i cal contribuir a les despeses de la casa.

Quantes persones voluntàries hi ha actualment a la Reserva Natural de Riet Vell?

Ara mateix hi ha 9 persones, 8 de les quals vivint a la casa de Riet Vell. Hi ha un noi alemany, tres italianes, una lituana, una eslovena, una espanyola; en altres moments han vingut persones austríques, portugueses, eslovaquess... Malauradament tenim problemes de gestió amb els visats i per això últimament no venen russos ni ucraïnesos. Amb Life Followers venen d'altres comunitats d'Espanya. I també hi tenim voluntaris locals, que aleshores no es queden a la casa.

Quin perfil tenen les persones voluntàries?

Normalment són persones interessades en la natura, de vegades amb estudis relacionats però no és imprescindible. El que sí que és important és que entenguin el mètode de treball científic, perquè es realitzen moltes tasques que ho requereixen. Quan arriben es fan formacions.

Una curiositat és que hi tenim una majoria de sol·licituds de noies voluntàries. Solen ser persones formades, ja han fet seguiments d'ocells i estudis de natura, i continuen la formació o experiència d'una altra manera, com voluntariat. Em pregunto si és perquè els nois accedeixen més de pressa al mercat de treball.

A l'estiu és quan hi venen més persones, però es pot venir en qualsevol moment de l'any. El millor és l'hivern, quan no hi ha mosquits, ni calor, i hi ha una llum preciosa, molts animals, i el delta està molt bonic......

Quines tasques es realitzen?

Cada setmana organitzen les tasques en jornades de 5 hores, generalment de 9 a 14 h, tot i que hi ha alguns seguiments de fauna que cal fer-los al capvespre. Els voluntaris i les voluntàries poden decidir lliurement com distribuir-les, justament perquè són voluntaris, i s'auto organitzen.

Una part de tasques són de feines científiques i naturalistes: amb el cargol poma, amb el marcatge de nàiades, seguint la població de l'ocell Ibis, anellaments de gavina corsa, de gavià argentat, anellaments de flamencs, seguiment de la granota toro, seguiment de la tortuga babaua a Buda o de la tortuga d'estany. En aquests casos els voluntaris reben una formació específica, acompanyem les persones expertes i col·laboren amb el parc i amb altres entitats.

I la resta de tasques?

També cal fer tasques de manteniment de camins, de l'observatori ornitològic, plantacions, tasques amb l'arròs on cal enfangar-se... Prendre's cura de l'arrossar, amb el projecte Arrosvolució, plantant a mà... I també hi ha una part atenent al públic a la barraca, donant informació ornitològica, fent activitats amb públic adult i amb infants.....

Hi ha molta feina i és un voluntariat molt actiu. És una experiència de vida en la qual s'ho passen molt bé. Cal dir que la casa és molt antiga, hi ha mosquits, calor..... Però també poden anar a fer excursions pel Montsià i pels Ports....

Quina és la teva funció com a coordinadora de voluntariat?

Jo sóc biòloga i com a coordinadora, vull aportar la visió científica als voluntaris; orientar-los i facilitar experiències tècniques amb la natura.

És important transmetre tot el que hi ha darrere de la gestió d'una reserva natural. I sobretot mostrar que la conservació de la natura és compatible amb l'activitat econòmica. El Delta és molt complex i s'ha de fer veure que hi ha formes de viure sostenibles, com el turisme i l'arròs ecològics, que poden garantir la vida de la gent sense hipotecar el futur.

Afegeix un comentari nou